’n Straatje om (oud-radioprogramma bij lokale omroep SLOFH)
Via de lokale omroep van Fijnaart en Heijningen werd vanaf oktober 1989 pakweg vijf jaar lang een heemkundig radioprogramma uitgezonden: ’n Straatje om. In dat radioprogramma werd wekelijks aan een andere straat aandacht besteed, met onder meer de vraag naar de herkomst van de straatnaam, wie er zoal woonde en werkte aan die straat en eventueel wat er verder voor wetenswaardigheden waren. Aan het programma werkten diverse vrijwilligers mee en ook plaatselijke muzikanten.
Inhoud van het programma
Aanvankelijk begon iedere aflevering met een speciaal voor het programma ontworpen tune. Later werd die tune vervangen door het lied ‘Samen een straatje om’ van Rudi Carrell.
Een lid van de ‘Heemkunde Kring Fijnaart & Heijningen’ kwam wekelijks vertellen over bijzonderheden met betrekking tot de straat. Bij de Juffrouwenweg, bijvoorbeeld, werd verteld dat die straat vernoemd was naar de polder waar deze in ligt. Bij behandeling van de Voorstraat werd ook aandacht besteed aan het Flakkees dorpsmodel, naar welk voorbeeld Fijnaart vanaf 1548 is aangelegd en waarin onder meer een Voorstraat belangrijk is. In totaal waren er 123 straten, maar soms konden er wel twee afleveringen gevuld worden met wetenswaardigheden. En de straten kwamen ook in een tweede serie aan de orde.
Per aflevering werden er één of meerdere mensen aan het woord gelaten die iets met de betreffende straat te maken hadden, zoals de tandarts aan de Kastanjelaan en een vrouw met een handicap aan de Koningin Emmastraat.
De interviews werden op locatie op cassette opgenomen, zodat er ook wat meer een klankbeeld ontstond. En toen er eens een radioreportage door Omroep Brabant was uitgezonden over een zendmast aan de Appelaarsedijk, werd die reportage met toestemming van Omroep Brabant verwerkt in de aflevering over de Appelaarsedijk.
Tussen de items door werd muziek afgespeeld. Aanvankelijk muziek vanuit de gemeente zelf, variërend van Frans Bauer tot Polyhymnia en van het Fijnaarts Jeugd Orkest tot The Urchins. Later werd de muziekkeuze mede bepaald door de geïnterviewden.
Veel van de interviews worden nu bewaard door de heemkundige kring.
Medewerkers aan het programma
Aan het programma werkten meerdere vrijwilligers mee: presentatoren, een technicus, de vaste gast van de heemkundige kring en interviewers. Maar ook werd er muziek beschikbaar gesteld door muzikanten en muziekgezelschappen. Het programma is bedacht door de initiatiefnemer van wat kort later de Stichting Lokale Omroep Fijnaart en Heijningen (SLOFH) zou gaan heten, in 1987.
Studio
De afleveringen werden uitgezonden vanuit de studio van de lokale omroep aan de Koningin Emmastraat. Concreet bevond die studio zich in een kelder van Dorpshuis ‘De witte roos’, onder het podium van de toneelzaal.
De presentator van dienst zat er in een andere ruimte dan de technicus, maar ze konden elkaar zien via een raam. Daar waar de presentator zat was ook ruimte voor gasten. Daar waar de technicus zat, bevonden zich het zogenoemde mengpaneel, cassettedecks, draaitafels en dergelijke. De opnamen van interviews, bijvoorbeeld, werden afgespeeld op een cassettedeck en gemengd met muziek van een plaat die op de draaitafel werd afgespeeld, waarbij de presentator het één en ander aan- en afkondigde.
Het programma werd in stereo analoog uitgezonden via de kabel en via de ether en duurde per aflevering een uur.
© 2018 - 2024 Knikker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regionale en lokale omroepenNaast de commerciële en de publieke omroepen, zijn er in Nederland ook nog regionale en lokale omroepen. Zo volg je zelf…
De commerciële omroepenIn Nederland kennen we publieke omroepen, commerciële omroepen, lokale en regionale omroepen. Commerciële omroepen zijn…