InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > 地 Straatje om (oud-radioprogramma bij lokale omroep SLOFH)

地 Straatje om (oud-radioprogramma bij lokale omroep SLOFH)

Via de lokale omroep van Fijnaart en Heijningen werd vanaf oktober 1989 pakweg vijf jaar lang een heemkundig radioprogramma uitgezonden: 地 Straatje om. In dat radioprogramma werd wekelijks aan een andere straat aandacht besteed, met onder meer de vraag naar de herkomst van de straatnaam, wie er zoal woonde en werkte aan die straat en eventueel wat er verder voor wetenswaardigheden waren. Aan het programma werkten diverse vrijwilligers mee en ook plaatselijke muzikanten.

Inhoud van het programma

Aanvankelijk begon iedere aflevering met een speciaal voor het programma ontworpen tune. Later werd die tune vervangen door het lied 全amen een straatje om van Rudi Carrell.

Een lid van de 践eemkunde Kring Fijnaart & Heijningen kwam wekelijks vertellen over bijzonderheden met betrekking tot de straat. Bij de Juffrouwenweg, bijvoorbeeld, werd verteld dat die straat vernoemd was naar de polder waar deze in ligt. Bij behandeling van de Voorstraat werd ook aandacht besteed aan het Flakkees dorpsmodel, naar welk voorbeeld Fijnaart vanaf 1548 is aangelegd en waarin onder meer een Voorstraat belangrijk is. In totaal waren er 123 straten, maar soms konden er wel twee afleveringen gevuld worden met wetenswaardigheden. En de straten kwamen ook in een tweede serie aan de orde.

Per aflevering werden er één of meerdere mensen aan het woord gelaten die iets met de betreffende straat te maken hadden, zoals de tandarts aan de Kastanjelaan en een vrouw met een handicap aan de Koningin Emmastraat.

De interviews werden op locatie op cassette opgenomen, zodat er ook wat meer een klankbeeld ontstond. En toen er eens een radioreportage door Omroep Brabant was uitgezonden over een zendmast aan de Appelaarsedijk, werd die reportage met toestemming van Omroep Brabant verwerkt in de aflevering over de Appelaarsedijk.

Tussen de items door werd muziek afgespeeld. Aanvankelijk muziek vanuit de gemeente zelf, variërend van Frans Bauer tot Polyhymnia en van het Fijnaarts Jeugd Orkest tot The Urchins. Later werd de muziekkeuze mede bepaald door de geïnterviewden.

Veel van de interviews worden nu bewaard door de heemkundige kring.

Medewerkers aan het programma

Aan het programma werkten meerdere vrijwilligers mee: presentatoren, een technicus, de vaste gast van de heemkundige kring en interviewers. Maar ook werd er muziek beschikbaar gesteld door muzikanten en muziekgezelschappen. Het programma is bedacht door de initiatiefnemer van wat kort later de Stichting Lokale Omroep Fijnaart en Heijningen (SLOFH) zou gaan heten, in 1987.

Studio

De afleveringen werden uitgezonden vanuit de studio van de lokale omroep aan de Koningin Emmastraat. Concreet bevond die studio zich in een kelder van Dorpshuis 船e witte roos, onder het podium van de toneelzaal.

De presentator van dienst zat er in een andere ruimte dan de technicus, maar ze konden elkaar zien via een raam. Daar waar de presentator zat was ook ruimte voor gasten. Daar waar de technicus zat, bevonden zich het zogenoemde mengpaneel, cassettedecks, draaitafels en dergelijke. De opnamen van interviews, bijvoorbeeld, werden afgespeeld op een cassettedeck en gemengd met muziek van een plaat die op de draaitafel werd afgespeeld, waarbij de presentator het één en ander aan- en afkondigde.

Het programma werd in stereo analoog uitgezonden via de kabel en via de ether en duurde per aflevering een uur.
© 2018 - 2019 Knikker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Regionale en lokale omroepenNaast de commerciële en de publieke omroepen, zijn er in Nederland ook nog regionale en lokale omroepen. Zo volg je zelf…
De publieke omroepDe publieke omroepDe publieke omroep heeft drie televisiezenders. Alle overige televisiezenders behoren tot de commerciele omroepen of de…
Michiel Veenstra, radio djMichiel Veenstra is een radio dj die vooral bekend is van de radioprogramma's die hij presenteert op radio 3fm. Hij werk…

Reageer op het artikel "地 Straatje om (oud-radioprogramma bij lokale omroep SLOFH)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Knikker
Gepubliceerd: 03-04-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!