Schoonheid van de diamant
Het houdt ons al eeuwen bezig, maar waar komt die fascinatie voor de diamant toch vandaan en wat doen we allemaal met diamanten.
Als je diamant zegt denkt men tegenwoordig aan sieraden, maar deze steen dient veel meer doelen.
Enkele feiten
De naam komt voort uit het Griekse Adamas. Adamas wil zeggen “ontembaar” en “ onoverwinnelijk”. Het gaat hier uiteraard over de hardheid van de diamant. Deze steen bestaat voornamelijk uit koolstof en komt tot stand onder hoge druk in de aarde. De steen is dof en donker en voor het slijpen is deze niet herkenbaar als de diamant zoals wij hem kennen. Het is de hardste steensoort uit de natuur die we kennen. Kunstmatig zijn er nog 2 materialen harder, t.w. ACNR en Fulleriet. Als we de geschiedenisboeken er op nalezen dan komt de diamant al de 6e eeuw voor Christus voor. Het betreft o.a. een Grieks bronzenbeeld met onbewerkte diamanten (te bezichtigen in het British Museum in Londen). Lang was India het land waar de diamanten vandaan kwamen en pas in de 18e kwamen Brazilië en Zuid Afrika in beeld inmiddels zijn er nog meer gebieden.
Fascinatie
De fascinatie is lastig terug te herleiden maar het mysterieuze van de steen in het licht en het feit dat het de steen “van de rijken” is/was wordt veelal als reden opgegeven. In allerlei kroonjuwelen is deze steen dan ook nog steeds terug te vinden.
Gebruik
Naast het creëren van mooie sieraden kan er nog meer gedaan worden met diamant. Door de extreme hardheid wordt de diamant ook voor de industrie gebruikt. Het gaat hier om het snijden, boren, polijsten van materialen.
Waar komt de diamant vandaan
Zoals eerder gemeld is India het land geweest waar oorspronkelijk de diamant gewonnen werd. Afrika en Brazilië zijn grote leverancier, maar ook in de voormalige Sovjet Unie, Australië en Canada wordt diamant gewonnen. Afrika staat bekend om de “bloeddiamant”. Dit komt voort uit de opbrengst die door verschillende legers wordt gebuikt om oorlopen mee te financieren. Er zijn wel stappen ondernomen dit tegen te gaan (Kimberley proces), wat zoveel wil zeggen dat alleen op reguliere wijze verkregen diamanten ver- en gekocht mogen worden. Het is allemaal nog pril, dus of dit al werkt zoals men voor ogen heeft, is nog maar de vraag. Het gaat immers om heel veel geld en erg verleidelijk te frauderen. Het overgrote deel van alle ingewonnen diamanten gaat via diamantstad nummer 1 Antwerpen. Een bedrijf dat grootfinancier is De Beers. De Beers zit in Londen.
Enkele beroemde diamanten
- Hope Diamant, voorheen onderdeel van de Franse kroonjuwelen, sinds 1958 in Washington.
- Star of Afrika, de grootste ruwe diamant ter wereld. Begin vorige eeuw in Amsterdam geslepen en maakt onderdeel uit van de Engelse kroonjuwelen.
- Koh-i-Noor, oorspronkelijk ronde vorm en via Indiase vorsten bij Sjah van Perzie terecht gekomen en uiteindelijk in bezig van het Britse vorstenhuis.
Prijs
De prijsbepaling vindt plaats aan de hand van karaat (gewicht), zuiverheid, kleur, slijpen. Al deze aspecten worden in een certificaat vastgelegd.
Wat de fascinatie ook is, het is en blijft een prachtige steen verwerkt in sieraden die tot op de dag van vandaag het mysterieuze heeft behouden … en ook zijn prijs. Een diamant in een sieraad is en blijft een dure aangelegenheid.