De aantrekkingskracht van parels

De aantrekkingskracht van parels Parels hebben, net als diamanten, al sinds jaar en dag een aantrekkingskracht op mensen, met name op vrouwen. De echte parel verwerkt in een gouden sieraad of een complete parelsnoer is tot op de dag van vandaag, zeer gewenst in de sieradencollectie en zal nooit "uit" de mode zijn. De groei, verschillen en aantrekkingskracht van de parel.

Hoe ontstaat een parel

Een parel ontstaat in een schelpdier en heeft als oorsprong het buiten houden van indringers (klem gezet tussen schaal en parelmoer). De losse laagjes die elkaar overlappen vormen enig moment de parel. Zo ontstaat de Blisterparel die aan een kant vast zit aan de schelp. Het betreft hier een langzaam proces (snelheid groei is afhankelijk van temperatuur) en kleur, grootte en vorm kunnen heel uiteenlopend zijn. De prijskaartjes van deze parels hangt hier ook vanaf.

Gecultiveerde parels

In Japan begon Mikimoto in 1913 met de gekweekte zoutwaterparels. Deze parels worden Akoya genoemd. De zoetwaterparels werden in het Biwa-meer gekweekt en kregen deze naam mee. De gecultiveerde parel in zoutwater maakt eenzelfde proces door als de oorspronkelijke parel, maar het begin wordt door de mens ingebracht en de parel kan daarna gaan groeien. De gecultiveerde parel in zoetwater wordt veel massaler opgezet en er worden vaak tot 20 parels in een mossel gekweekt.

Het verschil in natuurlijke en gecultiveerde parels is moeilijk te herkennen en moet de röntgenfoto bijkomen om het verschil eruit te halen. De namaakparel is gemakkelijker te herkennen. Met name het uitermate gladde oppervlak, maakt een groot onderscheid met de natuurlijke of gecultiveerde parel.

Net als bij een diamant moet een certificaat de echtheid van een parel weergeven. Verder is de prijs van de zoetwaterparel (gekweekt in de mossel) beduidend lager dan de zoutwaterparel.

Majorca parels

Deze naam kom je veel tegen en het betreft een imitatieparel. Weliswaar imitatie van een zeer goede kwaliteit, maar het zijn zeker geen echte parels, zoals wij deze kennen uit het traditionele proces (zoals hierboven benoemd).

Onderhoud

Parels mogen niet met agressieve middelen schoon gemaakt worden. Een zachte doek (bijvoorbeeld een brillenpoetsdoekje) werkt prima. De parels direct op de huid dragen polijst de parels ook van nature. Vermijd haarlak en parfum op het parelsnoer of de losse parel.

Parels in een snoer om de paar jaar laten herknopen is geen overbodige luxe. Dit voorkomt dat het parelsnoer het begeeft.

Aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht van een bepaald sieraad is altijd moeilijk te herleiden, maar de parel heeft iets mystieks, past zich feilloos aan aan de kleuren van je kleding en voelt prettig op de huid.

Waarmee de parel gecombineerd wordt is heel persoonlijk. Geelgoud kan, maar witgoud zie je meer en deze combinatie met een diamant kan ook een mooi effect opleveren. De betere juwelier of speciaalzaak in parels kan uitgebreid uitleg geven over de verschillende soorten parels en de mogelijke combinaties.
© 2008 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populair. Het is ook mogelijk om gewone parels te kleuren met zilvernitraat, dit zorgt er voor d…
Parels in het modebeeldParels in het modebeeldParels zijn bekend om de klassieke uitstraling. De erg dure zoutwaterparels of de iets goedkopere zoetwaterparels in gee…
Echte parels herkennenEchte parels herkennenParels zijn de juwelen uit de zee. Er worden echter enorm veel imitatieparels gemaakt. De meeste parels die om mensen hu…
Parel in oester, wat is de waarde?Parel in oester, wat is de waarde?Een parel vinden in een oester, het is zeldzaam maar het kan gebeuren. En als je dan zo'n parel vindt, dan wil je natuur…

Andre Hazes, DréAndre Hazes was een Nederlandse volkszanger die in de jaren 70 en 80 zeer populair was. Hij is op 30 juni 1951 in Amster…
Schoonheid van de diamantSchoonheid van de diamantHet houdt ons al eeuwen bezig, maar waar komt die fascinatie voor de diamant toch vandaan en wat doen we allemaal met di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Romi, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 22-11-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.