Wat is minimalisme?

Je hoort het weer steeds vaker terugkomen. Is het niet in de kunst dan is het wel in het interieur of de tuin, de televisieprogramma lopen over van waarom we terug zouden moeten naar het minimalisme. Maar wat is het nu exact.

Kunst

Het minimalisme is een stroming in de beeldende kunst die ingezet werd in de jaren 60 en waaide vanuit de Verenigde Staten over naar Europa. Het was van oorsprong een reactie op het abstracts expressionisme (ontstaan na de Tweede Wereldoorlog en verwant aan de Cobra-kunst).

Hoe herken je het minimalisme?

De basis wordt gevormd door simpelheid en eenvoud. Belangrijk in deze is om, met zo eenvoudig mogelijke middelen, een “ relatie” aan te gaan met de directe omgeving en er ondanks de beperkte middelen een geheel ontstaat.

Een zeer bekend voorbeeld is die van Carl Andre. Hij creëerde een kunstwerk van een bouwterrein oude elektriciteitssnoeren mee te nemen en die in de expositiezaal van het Gemeentemuseum van Den Haag neer te leggen op de vloer. Het maakt indruk op de kunstwereld.

Architectuur

Hoe vertaalt het zich in de architectuur? Eigenlijk is het ook hier terug nar de basis. Alleen de noodzakelijk elementen komen terug. Abstract, objectief en emotieloos zijn kernwoorden die de basis vormen en de eenvoud moet de kracht van het ontwerp vormen. Dit is terug te vinden in gebouwen, woningen en tuinen.

Muziek

Ook in de muziek terug te vinden, want vanaf 1970 wordt de term gebruikt om een bepaalde muziekstroming te kenmerken. Het kenmerkt zich door herhaling van stukken muziek met kleine subtiele variaties en een herkenbaar tempo. In de popmuziek is het terug te vinden in de experimentele rock zoals die van Pink Floyd of Velvet Underground.

Algemeen

Minimalisme is overal in terug te vinden. Een eenvoudig straks tuin ontwerp, een eenvoudig zwart basisjurkje van Coco Chanel of woning met strakke, duidelijke functionele vormen. Het wordt gezien als “rust” voor de geest met ruimte voor eigen beleving. Hoe minder er te zien is, hoe meer de eigen geest “ aan de slag” moet.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is minimalisme als levensstijl?Wat is minimalisme als levensstijl?Minimalisme, ofwel minimalism, is begonnen als een kunststroming, maar voor velen is het inmiddels een levensstijl. Een…
Lekker luie fauteuilLekker luie fauteuilDe woonkamer moet aan een aantal eisen voldoen en een daarvan is dat je in lekkere stoelen weg moet kunnen zakken. Naast…
Glas in lood oud en nieuwHet lijkt iets van vroeger maar is verre van dat. Wat zijn de mogelijkheden als het gaat om hedendaags gebruik?
Hoe leg ik tuintegels mooi strak?Om een mooi straks terras of tuinpad aan te leggen is het belangrijk de ondergrond goed te behandelen. Doe de zaken in d…
Griekse beeld en bouwkunstIn dit artikel word beschreven wat klassieken stijlen zijn. Klassieken stijlen zijn stijlen die in blijven en klassiek b…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.