Boekverslag: De Chinees van Henning Mankell

Henning Mankell is een Zweedse auteur en is zeer veel gelezen in Nederland. Hij staat bekend om zijn misdaad romans waarin hij niet alleen een spannend plot schrijft maar ook een maatschappelijk probleem aan de kaak stelt. Al zijn boeken hebben een link naar Afrika, het continent waar hij al jaren woont. Zijn boek "De Chinees" is in 2006 uitgekomen na de veel gelezen Wallander Reeks.

Algemene Gegevens

De oorspronkelijke titel: Kinesen
Nederlandse titel: De Chinees
Schrijver: Henning Mankell
Eerste druk: 2008
Uitgeverij Nederland: De Geus
Genre: Thriller. In eerste instantie zou je denken dat het boek tot het genre misdaad behoord maar de misdaad is maar een klein gedeelte van het verhaal. Het spannende complot is veel groter dan alleen de misdaad.

Samenvatting

Deel 1

In het Noorden van Zweden worden bijna alle bewoners van het kleine gehuchtje Hesjövallen op een vreselijke manier vermoord. Birgitta Roslin leest dit in de krant en ontdekt dat bijna alle vermoorden mensen familie van haar zijn. Door persoonlijke problemen gekwelt stapt ze in de auto om te gaan kijken en besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Ze vindt dagboeken van een oud oom van haar, Jan August Andrén, die ooit naar Amerika is geeëmigreerd, hij bleek voorman te zijn geweest van de bouw van een spoorweg in Amerika. Tot haar verbazing hoort ze dat in Amerika ook een familie op dezelfde brute wijze is vermoord. De Zweedse politie geloofd niet dat beide zaken iets met elkaar te maken hebben, maar Brigitta wil er meer van weten.

Deel 2

Drie broers zijn in China op weg naar Kanton, ze zijn gevlucht nadat hun ouders zich hebben opgehangen. in Kanton wacht hun niets dan ellende. Totaal uitgeput van honger en vermoeidheid vallen ze in de handen van mensensmokkelaars. De jongste broer komt tijdens de ontvoering om het leven, de twee anderen worden op een schip naar Amerika gebracht. Hier moeten ze werken aan een spoorlijn onder de medogenloze Zweedse voorman JA. Na een aantal jaren komen de broers vrij en weten ze weer naar China te komen. Op hun weg naar huis ontmoeten ze twee priesters die op missie gaan naar China. San stemt in om hun Chinees te leren en in ruil daarvoor te leren lezen en schrijven. Tijdens de lange boottocht overlijdt Guo Si. San gaat met de jonge missionarissen mee en helpt hun met het opbouwen van een missiepost. In het begin lijkt alles goed te gaan tot dat San twee keer enorm wordt gekwetst door de missionarissen, hij neemt wraak en vertrekt. Later als hij is gesetteld in Kanton en kinderen heeft gaat hij schrijven, heel veel schrijven. Tot in detail verteld hij wat hem is overkomen.

Deel 3

In Zweden gaat Birgitta verder met haar zoektocht naar de dader van de moorden in Hesjövallen. Ze vindt in een hotelkamer van een Chinese man een stukje uit een tijdschrift. Aangezien ze geen Chinees kan lezen belt ze een oude vriendinnen, Karin Wiman, die Chinadeskundige is en vraagt het te vertalen. De oude vriendinnen komen weer in contact en halen jeugdherinneringen op aan de tijd dat ze zelf sympatie hadden voor het communisme. Karin nodigt Birgitta uit om mee te gaan naar China waar zij heen moest voor haar werk. Eenmaal in Beijing gaat haar zoektocht verder,maar ze heeft het gevoel dat ze in de gaten wordt gehouden. Dit gevoel wordt steeds sterker, zelfs op haar hotelkamer voelt ze zich niet veilig. Op een zeker moment wordt ze midden in een drukke winkelstraat beroofd en komt de veiligheidsdienst in beeld. Ze wordt de hele dag bezig gehouden met onzinnige vragen en theekransjes. Haar vragen worden niet beantwoord.
Ondertussen in de stad is ondernemer Ya Ru bezig met een nieuw plan, hij heeft onenigheid met zijn zus over hoe het nieuwe China er uit moet gaan zien. Ya Ru heeft een heel duidelijk plan en laat zich door niemand van de wijs brengen.

Deel 4

Een groep Chinesen waaronder Ya Ru en Hong Qui, maken een reis naar Afrika waar de plannen van een nieuw China aan hun worden geshowd. Het conflict tussen Ya Ru en Hong Qui bereikt een hoogtepunt met fatale afloop. Ya Ru ontdekt de bevindingen van Birgitta Roslin.
Ondertussen is Birgitta in Zweden weer aan het werk en probeert alles achter zich te laten tot dat een Chinese vrouw haar een adres achterlaat in Londen voor "het geval dat". Als ze ontdekt dat iemand bij haar thuis in haar spullen heeft zitten zoeken naar informatie vertrekt ze snel naar Londen. Hier aangekomen komt alles in een stroomversnelling terecht. Ya Ru is ook in Londen heeft het plan om Birgitta te vermoorden zodat de waarheid niet aan het licht komt. De familie eer en de chinese eer is gewraakt en dat is het blangrijkste. Met de dood van Birgitta zal het verhaal van San eindelijk ten einde komen. Helaas voor Ya Ru is hijzelf degene die vermoord wordt, door San.


Structuur van het boek

Het boek bestaat uit 4 delen die elk weer uit 2 gedeelten en hoofdstukken bestaan.

Deel 1 Stilte(2006)

Het Grafschrift
De Rechter
Dit deel speelt zich af in Zweden en heeft 9 hoofdstukken.

Deel 2 Niggers and Chinks (1863)

De weg naar Kanton
Veren en stenen
Dit deel speelt zich af in China en Amerika en heeft 9 hoofdstukken.

Deel 3 Het rode lint (2006)

De rebellen
Het Chinese Spel
Dit deel speelt zich af in Zweden, Denemarken en China en heeft 10 hoofdstukken

Deel 4 Kolonisatoren (2006)

Boomschors, afgepeld door olifanten
Chinatown, Londen
Dit deel speelt zich af in Zweden,Denemarken, China, Afrika en Engeland en heeft 11 hoofdstukken

Hoofdpersonen

Er zijn 5 belangrijke hoofdpersonen in het boek.
Birgitte Roslin, Rechter in Helsingborg, getrouwd met Staffan (treinmachinist) samen hebben ze 3 dochters en 1 zoon.
Ya Ru, Chinese zakenman in Beijing
Hong Qui, zus van Ya Ru en werkt voor de Chinese geheime dienst.
San, Chinese slaaf in Amerika broer van Guo Si. Schrijver van het dagboek,
Guo Si, Chinese slaaf in Amerika broer van San

Plaats

Zoals hierboven al aangegeven is speelt dit boek zich in veel verschillende werelddelen plaats. Zweden, Denemarken, Engeland, Mozambique, Zimbabwe, Amerika en China.

Tijd

Drie delen van het boek spelen zich af in 2006 het andere deel speelt zich af in negentiende eeuw, eind 1800.

Perspectief/Vertelwijze

Het boek wordt verteld vanuit de ik-persoon, echter er zijn meerdere vertellers in het boek. Alle hoofdpersonen vertellen gedeelten van het verhaal vanuit de ik-perspectief.

Eigen mening over het boek/Evaluatie

Prachtig boek, een echte "page turner" zoals Mankell dat kan. De verschillende verhalen worden goed uitgediept en verteld zonder een moment te vervelen.Een zeer kritisch boek die je aan het denken zet.
© 2008 - 2024 Boesje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Midzomermoord door Henning MankellMidzomermoord is deel zeven in de Wallander-serie van Henning Mankell. Midzomermoord is het verhaal van een krankzinnige…
recensieRecensie: Dwaalsporen door Henning MankellDwaalsporen is deel vijf in de Wallander-serie van Henning Mankell. Het is tevens het dramatische verhaal over het leed…
recensieHenning Mankell: Honden van RigaHonden van Riga uit 1992 is het tweede boek dat verscheen in de serie over de Zweedse rechercheur uit Ystad geschreven d…
recensieRecensie: De Terugkeer van de DansleraarDe terugkeer van de dansleraar is een thriller van Henning Mankell. Maar deze keer niet met de populaire inspecteur Wall…

Sixtijnse Kapel: schilderingen van MichelangeloSixtijnse Kapel: schilderingen van MichelangeloDe Sixtijnse kapel is een wereldberoemde kapel in de Vaticaanse Musea. Hij is vrij toegankelijk tijdens openingsuren van…
De betekenis van Publiek DomeinDe betekenis van Publiek DomeinFilms, teksten, geluidscomposities en alle andere media die mensen hebben gemaakt zijn of auteursrechtelijk beschermd of…
Boesje (3 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.