Dan Browns’ Het Bernini Mysterie

Dan Browns’ Het Bernini Mysterie In de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci Code, het boek dat een jaar later verfilmd werd. In De Da Vinci Code moest Robert Langdon – een hoogleraar aan de Harvard University – naar het Franse Louvre komen om een moord te verklaren. Het verhaal legde veel bloot over de geschiedenis van de Bijbel en het leven van Jezus Christus. Het Bernini Mysterie – Browns’ eerste boek – komt nog een stap dichter bij het geloof.

Vaticaanstad

Het merendeel van het Bernini Mysterie speelt zich in Vaticaanstad af, het heilige centrum van het rooms-katholieke geloof. Zo voert het verhaal de lezer mee door de Sixtijnse Tempel en door ondergrondse gangenstelsels. Eén ding is duidelijk; na het lezen van het Bernini Mysterie wordt Vaticaanstad met heel andere ogen bekeken.

Wetenschap en geloof

Eigenlijk draait het in het verhaal om één enkel thema, en dat is de strijd tussen wetenschap en geloof. In Zwitserland wordt namelijk gepoogd om het ontstaan van de aarde te evenaren, middels een ingewikkelde constructie met antimaterie. Dit keurt het Vaticaan natuurlijk af, want volgens het geloof schiep God de aarde. In het boek wordt uitvoerig ingegaan op dit vraagstuk. Onder meer de strijd van het Vaticaan tegen de wetenschap komt in het boek naar voren.

Robert Langdon

De hoofdpersoon in het boek is Robert Langdon, een veertiger die door zijn vrienden een beetje raadselachtig wordt gevonden. Hij is hoogleraar iconologie – de studie van symbolen en iconen door de jaren heen – en heeft een aantal boeken geschreven over dat onderwerp.

Bernini

De titel van het boek slaat terug op de kunstenaar Bernini. Bernini creëerde namelijk de locaties in de stad die Robert Langdon aandoet op zijn zoektocht naar de vermiste kardinalen en de antimaterie, die daar is ondergebracht. Het tweede deel van de titel – Mysterie – slaat natuurlijk op het geheel van dit alles, omdat alles om een mysterie draait, namelijk een eeuwenoude organisatie waarvan het bestaan onduidelijk is.

Illuminati

Een ander verschijnsel in het boek betreft de Illuminati. Dit gaat om een oud genootschap dat eeuwen terug in de tijd al niet geloofde in het christendom. Volgens de Illuminati is overal een wetenschappelijke verklaring voor, wat ze dan ook proberen te bewijzen. In latere jaren desnoods met geweld. Door een geschiedenis waarin de Illuminati op harde wijze verwijderd werden, zijn ze ondergronds doorgegaan. Dat maakt van de Illuminati een tegenstander van het Vaticaan.

Angels and Demons

De officiële titel van Het Bernini Mysterie is Angels and Demons – Engelen en Demonen. Dit is de Amerikaanse titel en tevens de titel van de film die in 2009 verschenen is. Hierin speelt Tom Hanks wederom de hoofdrol van Robert Langndon, net als in de Da Vinci Code in 2006.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deception Point/ de Delta DeceptieDeception Point/ de Delta DeceptieHet derde boek van Dan Brown kwam uit onder de titel: de Delta Deceptie of onder Deception Point in de VS en Groot-Britt…
Juvenalis Dilemma/Digital FortressJuvenalis Dilemma/Digital FortressHet Juvenalis Dilemma is het eerste boek van Dan Brown. Hierna volgen nog de bestsellers de Da Vinci Code, het Bernini M…

Mooi rood is niet lelijkMooi rood is niet lelijkRood is de kleur van de liefde, kleur van warmte, passie en intimiteit. Rood is de kleur om te stoppen, van links en agr…
Bedden en matrassen uit Nederland: Auping en SilvanaGemiddeld vertoeven we eenderde van ons leven in een bed. Dat komt neer op zo een 200.000 uren per gemiddeld mensenleven…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.