Mooi rood is niet lelijk

Mooi rood is niet lelijk Rood is de kleur van de liefde, kleur van warmte, passie en intimiteit. Rood is de kleur om te stoppen, van links en agressie. Rood is de kleur van haar, van kardinalen en Valentijn. Rood is fel, bijzonder, rood is woede en temperament. Rood is revolutie, ontembaar en gevaarlijk. Rood is staan en zien, is schaamte, verlegenheid en vitaliteit. Rood is scharlaken, vermiljoen, karmijn of bordeaux. Mooi rood is nooit lelijk!

Inhoud


Primaire kleur

Rood is één van de drie primaire kleuren. De andere twee primaire kleuren zijn geel en blauw. Met de drie primaire kleuren zijn alle andere kleuren te maken.

Rood van haar

Rood haar? Dan heb je waarschijnlijk een lichte huid met sproeten. Je ogen zijn bruin, groen of (heel speciaal) fel blauw. Je draagt nooit rode kleding en ook roze, blauw en grijs zijn geen kleuren die bij je passen. Alle kleuren groen doen het voor jou, maar ook bruin en goud.

Vrouwen met rood haar zijn temperamentvol, creatief en hebben een beter liefdesleven dan vrouwen met andere haarkleuren. Beroemde roodharigen met deze vermeende eigenschappen zijn: Maria Stuart, Katharine Hepburn, Lucille Ball, Debra Messing (Will & Grace), Gillian Anderson (X-files).

Rood sterft uit

Over enkele tientallen jaren zijn er geen mensen meer die rood haar hebben, tenminste de geruchten gaan. Het gen voor rood haar is recessief, dat betekent dat alleen twee roodharige ouders een kind kunnen krijgen met rood haar. Wanneer je één ouder hebt met rood haar, ben je zelf niet roodharig maar je bezit het gen hiervoor wel. Het probleem zit vooral in de toenemende mobiliteit, de kans dat twee mensen met rood haar elkaar tegenkomen wordt kleiner. Rood haar kan niet uitsterven, het gen hiervoor blijft bestaan, wel zullen er op den duur minder roodharigen rondlopen.

In middeleeuwse schilderijen heeft Maria vaak rood haar en engelen hadden rode kleding aan. Maar daarvoor hadden sterke goden rood haar, Donar (Thor) bijvoorbeeld. Aan het eind van de middeleeuwen verandert de kleur van betekenis. Rood wordt onder invloed van het christendom de kleur voor het kwaad, voor de duivel, de hel en vooral de kleur van de heksen. Maria werd alleen nog blond afgebeeld en de engelen kregen witte gewaden.

Rood-Wit-Blauw

Oorspronkelijk was onze vlag oranje-wit-blauw. Het oranje herinnerde aan Willem van Oranje. Toen de Geuzen in 1572 Den Briel binnendenderen, droegen ze vlaggen met oranje, witte en blauwe banen, als een eerbetoon aan de ‘vader des vaderlands’. Maar oranje werd rood. Naar de reden van die rode ommekeer blijft het gissen. De vlaggen wapperden in die tijd vooral op de schepen en misschien waren de scheepslui niet gelukkig met dat oranje, rood is beter te onderscheiden op zee.

Rood was de favoriete kleur van de adel, veel familiewapens hadden rood als basis. Rood voor de nationale vlag was voor de adel een logische keus. We waren ook niet altijd even dol op de familie ‘van Oranje’, waarom dat oranje in de vlag handhaven? Helemaal duidelijk zijn de vlagkleuren nooit geweest. Zo af en toe dook er nog wel eens iemand op die de kleur weer terug wilde brengen naar ‘oranje boven’. Pas in 1937 maakt koningin Wilhelmina bekend: ‘De kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn rood, wit en blauw.

Rood van kardinalen

Alleen kardinalen dragen rode kleding. De kleur geeft aan dat ze hun bloed willen offeren voor de kerk. Rood is ook de kleur van Pinksteren. ‘Er verschenen hun vurige tongen, die zich verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten.’ Het vuur van de heilige Geest daalt neer. Rood staat hier als symbool voor de vurige tongen die de Geest begeleidden. Rood is de kleur van de heiligen van de kerk, die als martelaar zijn gestorven.

Rood is de kleur van revolutie en linkse partijen. Het gebruik van een rode vlag voor, politiek gezien, linkse stromingen is ontstaan tijdens de Franse revolutie. Gedurende de Koude Oorlog was Rusland het ´rode gevaar´ en in de burgeroorlog vochtten de ´roden´ tegen de ´witten´. Mao schreef het ´Rode Boekje´ en landen met een communistisch regime hadden vaak een rode kleur als basis voor hun vlag.

Ook het socialisme gebruikt vaak de kleur rood. De jongerenorganisatie van de SP heet ´Rood, jong in de SP´. De PvdA gebruikt een rode roos en het ledenblad van de partij heet ´Rood´.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Rood is de kleur van de liefde

Rode harten en rode rozen, symbolen die horen bij Valentijnsdag. Rood staat voor passie, hartstocht en vooral liefde. Rood schijnt zelfs in staat te zijn je bloeddruk te verhogen! De rode roos ontstond uit het bloed van Adonis volgens de oude Grieken. De roos hoort bij Aphrodite en Venus, de grote godinnen van de liefde.

Romeinse bruiden droegen rode sluiers overigens doen Griekse bruiden dat nu nog steeds graag. Ook Chinese bruiden dragen graag rood, als symbool van liefde en vruchtbaarheid. De rode loper voor bruidsparen past helemaal in deze traditie.

Maar meer dan andere kleuren is rood ook een kleur van tegenstellingen. Rood is de kleur van liefde, ook van haat. Rood is de kleur van warmte maar ook van gevaar. Seth, een Egyptische godheid wordt vaak geassocieerd met de kleur rood. Seth was het kwaad, de duivel. Seth zorgde voor chaos en rampspoed.

Rood is gevaarlijk

Om duidelijk te maken dat iets gevaarlijk is gebruiken we rode kleuren. Voor een rood licht moet je stoppen. Achter een rood lint blijf je staan. Waar die negatieve lading van de kleur vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Misschien heeft het te maken met de kleur van ons bloed. Bloeden is gevaarlijk, rood wordt een teken voor dat gevaar. Maar daarnaast is bloed ook een symbool voor leven.

Rood in een gezegde of spreekwoord

Bron: Bergadder, PixabayBron: Bergadder, Pixabay
 • Dat is de rode draad: dat is de lijn in een verhaal.
 • Hij/zij is rood: stemt op een linkse partij.
 • Hij laat de rode haan kraaien: een pyromaan.
 • Hij is zo rood als een kroot: kroot is hier biet, iemand met rood haar.
 • Rood staan: een negatief saldo hebben op een bankrekening
 • Rode baard, duivels aard: mensen met rood haar zijn niet te vertrouwen.
 • Rood haar met een spitse kin daar steekt de duivel in: mensen met rood haar zijn niet te vertrouwen.
 • Rood op de graat zijn: socialist zijn
 • Rood haar en elzenhout ,is op geen goede grond gebouwd: mensen met rood haar zijn niet te vertrouwen.
 • We komen in de rode cijfers: we krijgen schulden.
 • Werken als een rode lap op een stier: daar wordt iemand boos over.
 • Zo rood als een kreeft: met een rood gezicht (van de zon of van schaamte)

Lees verder

© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rood staan, verstandig of niet?Rood staan, verstandig of niet?Het zal iedereen wel eens overkomen zijn, plotseling sta je rood. Rood staan betekent dat je meer hebt uitgegeven dan er…
Rood in het interieurRood in het interieurEr zijn mensen die het wel mooi vinden maar niet durven, er zijn mensen die het te overheersend vinden en er zijn mensen…
Rood, een negatieve invloed op mensenRood, een negatieve invloed op mensenKleur is heel belangrijk voor de mens. Mensen houden van kleuren, het maakt ze vrolijker, opgewekter en gelukkiger. Rood…
Valentijnsdag en de roosValentijnsdag en de roosBijna iedereen weet dat de roos het symbool is voor de liefde. De lievelingsbloem van de godin van de liefde was de rode…

De Domtoren van UtrechtDe Domtoren van UtrechtUtrechts grootste symbool is de Domtoren, die door vele mensen als attractie wordt bezocht. De toren staat in het centru…
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Bronnen en referenties
Reacties

Arthur, 06-09-2011
Rood is niet altijd gevaarlijk. In de elektrotechniek bestond vroeger andere kleurcode's dan nu. De kleuren waren rood, groen en grijs. huidige kleuren zijn blauw, bruin en geelgroen. Rood was de niet-stroomvoerende draad en dus niet gevaarlijk, groen was dit wel. Reactie infoteur, 06-09-2011
Ja, dat is waar, de kleuren waren een beetje ongelukkig gekozen.

Eghosa, 05-09-2010
Er staat in het artikel dat alleen twee ouders met rood haar een rood harige kindje kunnen krijgen, maar hoe kan het dan dat ik (bruin met een rossige gloed) en mijn man (een neger, uit Nigeria) een kindje hebben gekregen met oranje/rode krullen? En nee, ik ben niet vreemd gegaan en ik weet zeker dat het van mijn eigen man is… Reactie infoteur, 06-09-2010
Je hebt gelijk, staat er inderdaad niet goed. De rode haarkleur krijg je wanneer beide ouders een gen hebben voor rood haar. Dit gen ligt op chromosoom 16 en is recessief. Voor rood haar heb je dus zowel van de vader als van de moeder zo´n gen nodig. Beide ouders hebben dus niet rood haar maar wel het gen hiervoor.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.