De leukste Oud Hollandse spelletjes uit grootmoeders tijd

De leukste Oud Hollandse spelletjes uit grootmoeders tijd Wie kent ze nog; Oud Hollandse spelletjes als koekhappen, spijkerpoepen, zaklopen, ezeltje prik en sjoelen? Nog steeds zijn deze spelletjes leuk om thuis of in de klas met kinderen te doen. In dit artikel de 12 leukste Oud Hollandse spelletjes uit grootmoeders tijd!

1. Ezeltje Prik

Teken een grote ezel (zonder staart) op een stuk karton, doek of zacht bord. De eerste speler krijgt een blinddoek om en een 'prikvoorwerp' met daaraan draadjes of iets anders (het moet de staart van de ezel voorstellen). De eerste speler probeert nu om geblinddoekt de staart van de ezel op de juiste plek te prikken. Teken een cirkel of markeerteken waar de staart in de ezel geprikt is. Na de eerste speler volgen de andere spelers. De speler die het dichtst bij de plek van de staart heeft geprikt is de winnaar.

2. Zaklopen

Verdeel de groep met kinderen in twee groepen. Zet een parcours uit, bijvoorbeeld met pionnen waar de kinderen omheen moeten springen. Stel de groepen in rijen op geef het eerste kind van iedere rij een grote jutenzak. Hier moeten zij in gaan staan en al springend het parcours afleggen. Omvallen betekent puntenverlies of opnieuw beginnen. Het parcours wordt afgewerkt in estafettevorm, de groep kinderen die het snelst het parcours hebben afgelegd hebben gewonnen.

3. Spijkerpoepen

Bind bij ieder kind of bij kinderen om de beurt een touw (niet te lang) om de middel met daaraan een spijker. Zet nu een lege fles (colafles of iets lastiger: een bierflesje) op de grond. De kinderen moeten proberen om de spijker in de fles 'te poepen'. Het kind dat het snelste is heeft gewonnen. Ook kun je een tijdlimiet opgeven; bijvoorbeeld door te zeggen: 'Wie de spijker het vaakst in de fles krijgt in 3 minuten heeft gewonnen).

4. Sjoelen

Haal de oude sjoelbak maar uit de kast of leen 'em bij opa en oma. Zorg ervoor dat de puntentelling van de vakken goed zichtbaar zijn en laat de kinderen om de beurt met de brikken sjoelen. Het kind met de meeste punten heeft gewonnen. Je kunt het sjoelen herhalen en de punten bij elkaar op tellen. Het is ook leuk om in het midden van de sjoelbak een springveer te plaatsen met daarop een negerzoen. Degene die de springveer raakt laat de negerzoen vliegen en mag deze opeten.

5. Snoephappen

Neem een grote bak met water en leg onderin de bak snoepjes. Het moeten snoepjes zijn die tegen water kunnen. Blinddoek de kinderen en laat ze om de beurt (of wedstrijdje tegen elkaar) snoepjes uit de bak met water 'vissen'. Ze moeten dus onderwater met hun hoofd en proberen de snoepjes met hun mond te pakken te krijgen. Een leuke variatie op dit spel is in plaats van water vla of iets anders te nemen.

6. Koekhappen

Het idee van dit spel lijkt op snoephappen, maar nu proberen de kinderen geblinddoekt koek aan een touwtje te happen. Hang de koek op goede hoogte ten opzichte van de kinderen.

7. Blikgooien

Stel een stapel blikken op, op een tafel bijvoorbeeld. Bouw ze als een toren 4-3-2-1 op. Laat de kinderen om de beurt met een balletje of pittenzakjes gooien vanaf een bepaalde afstand. Je kunt de kinderen ook meerdere keren laten gooien. Het kind dat de meeste blikken om kan gooien is de winnaar.

8. en 9. Klos- of steltlopen

Voor dit spel heb je klossen of stelten nodig en ruimte buiten. Laat de kinderen een wedstrijd tegen elkaar doen door bijvoorbeeld een parcours af te leggen of wie het verst kan lopen. De groep kinderen die het verst komt of het snelst is wint dit spel.

10. Spiegelschrijven

Stel een spiegel op (rechtop) tegen de achterkant van een bak en teken op een papier een patroon waarbinnen de kinderen moeten tekenen. Als ze buiten de lijntjes komen zijn de kinderen af. De winnaar is het kind dat het verst is gekomen met tekenen.

11. Slingerbak

Dit spel kun je eventueel huren maar is ook prima na te maken. Hang een bal of iets zwaars aan een touwtje en hang deze een stuk van de grond af. Stel nu een aantal pionnen op (stuk of 8) en laat de kinderen om de beurt een zwaai aan de slinger met de bal geven. Nu is het afwachten hoeveel pionnen omgaan. Het kind met de meeste pionnen om is de winnaar.

12. Hoeveel is het?

Stop in een doorzichtige bak allemaal kleingeld en laat kinderen raden hoeveel geld er in de pot zit. Het kind dat het dichtst bij het ware bedrag zit heeft gewonnen.
Tip: kijk ook eens op http://oudhollandsespelletjes.webklik.nl
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zylom: online spelletjes spelenZylom: online spelletjes spelenZylom is een Nederlandse website waar je online spelletjes kunt spelen en (meestal tegen betaling) downloaden.
Dora spelletjes Educatieve spelletjes voor kinderenDora spelletjes zijn de favoriete educatieve spelletjes van kleine kinderen. Dora is een heel bekende cartoon op televis…
Nintendo 3DS spellen downloaden en spelenNintendo 3DS is misschien wel de best handheld van 2011 met 3D functie, maar wist u ook al dat u eigenlijk de spelletjes…
Hoe blokkeer je speluitnodigingen op Facebook?Hoe blokkeer je speluitnodigingen op Facebook?Je kent het wel. Uitnodigingen voor spelletjes op Facebook. Candy Crush, Jelly Splash, Farmville, Trivia Crack, enzovoor…

Converse All-Stars: de opmars van de basketbalschoenConverse All-Stars, ook bekend als Chuck Taylor All-Stars zijn sneakers die in eerste instantie gemaakt zijn van canvas…
Hogwarts/Zweinstein, de magische school van Harry PotterIn de magische wereld van Harry Potter gaan tovenaarskinderen niet naar gewone scholen als Eton, maar naar toverscholen.…
Bronnen en referenties
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 06-01-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.