De leukste Oud Hollandse spelletjes uit grootmoeders tijd

De leukste Oud Hollandse spelletjes uit grootmoeders tijd Wie kent ze nog; Oud Hollandse spelletjes als koekhappen, spijkerpoepen, zaklopen, ezeltje prik en sjoelen? Nog steeds zijn deze spelletjes leuk om thuis of in de klas met kinderen te doen. In dit artikel de 12 leukste Oud Hollandse spelletjes uit grootmoeders tijd!

1. Ezeltje Prik

Teken een grote ezel (zonder staart) op een stuk karton, doek of zacht bord. De eerste speler krijgt een blinddoek om en een 'prikvoorwerp' met daaraan draadjes of iets anders (het moet de staart van de ezel voorstellen). De eerste speler probeert nu om geblinddoekt de staart van de ezel op de juiste plek te prikken. Teken een cirkel of markeerteken waar de staart in de ezel geprikt is. Na de eerste speler volgen de andere spelers. De speler die het dichtst bij de plek van de staart heeft geprikt is de winnaar.

2. Zaklopen

Verdeel de groep met kinderen in twee groepen. Zet een parcours uit, bijvoorbeeld met pionnen waar de kinderen omheen moeten springen. Stel de groepen in rijen op geef het eerste kind van iedere rij een grote jutenzak. Hier moeten zij in gaan staan en al springend het parcours afleggen. Omvallen betekent puntenverlies of opnieuw beginnen. Het parcours wordt afgewerkt in estafettevorm, de groep kinderen die het snelst het parcours hebben afgelegd hebben gewonnen.

3. Spijkerpoepen

Bind bij ieder kind of bij kinderen om de beurt een touw (niet te lang) om de middel met daaraan een spijker. Zet nu een lege fles (colafles of iets lastiger: een bierflesje) op de grond. De kinderen moeten proberen om de spijker in de fles 'te poepen'. Het kind dat het snelste is heeft gewonnen. Ook kun je een tijdlimiet opgeven; bijvoorbeeld door te zeggen: 'Wie de spijker het vaakst in de fles krijgt in 3 minuten heeft gewonnen).

4. Sjoelen

Haal de oude sjoelbak maar uit de kast of leen 'em bij opa en oma. Zorg ervoor dat de puntentelling van de vakken goed zichtbaar zijn en laat de kinderen om de beurt met de brikken sjoelen. Het kind met de meeste punten heeft gewonnen. Je kunt het sjoelen herhalen en de punten bij elkaar op tellen. Het is ook leuk om in het midden van de sjoelbak een springveer te plaatsen met daarop een negerzoen. Degene die de springveer raakt laat de negerzoen vliegen en mag deze opeten.

5. Snoephappen

Neem een grote bak met water en leg onderin de bak snoepjes. Het moeten snoepjes zijn die tegen water kunnen. Blinddoek de kinderen en laat ze om de beurt (of wedstrijdje tegen elkaar) snoepjes uit de bak met water 'vissen'. Ze moeten dus onderwater met hun hoofd en proberen de snoepjes met hun mond te pakken te krijgen. Een leuke variatie op dit spel is in plaats van water vla of iets anders te nemen.

6. Koekhappen

Het idee van dit spel lijkt op snoephappen, maar nu proberen de kinderen geblinddoekt koek aan een touwtje te happen. Hang de koek op goede hoogte ten opzichte van de kinderen.

7. Blikgooien

Stel een stapel blikken op, op een tafel bijvoorbeeld. Bouw ze als een toren 4-3-2-1 op. Laat de kinderen om de beurt met een balletje of pittenzakjes gooien vanaf een bepaalde afstand. Je kunt de kinderen ook meerdere keren laten gooien. Het kind dat de meeste blikken om kan gooien is de winnaar.

8. en 9. Klos- of steltlopen

Voor dit spel heb je klossen of stelten nodig en ruimte buiten. Laat de kinderen een wedstrijd tegen elkaar doen door bijvoorbeeld een parcours af te leggen of wie het verst kan lopen. De groep kinderen die het verst komt of het snelst is wint dit spel.

10. Spiegelschrijven

Stel een spiegel op (rechtop) tegen de achterkant van een bak en teken op een papier een patroon waarbinnen de kinderen moeten tekenen. Als ze buiten de lijntjes komen zijn de kinderen af. De winnaar is het kind dat het verst is gekomen met tekenen.

11. Slingerbak

Dit spel kun je eventueel huren maar is ook prima na te maken. Hang een bal of iets zwaars aan een touwtje en hang deze een stuk van de grond af. Stel nu een aantal pionnen op (stuk of 8) en laat de kinderen om de beurt een zwaai aan de slinger met de bal geven. Nu is het afwachten hoeveel pionnen omgaan. Het kind met de meeste pionnen om is de winnaar.

12. Hoeveel is het?

Stop in een doorzichtige bak allemaal kleingeld en laat kinderen raden hoeveel geld er in de pot zit. Het kind dat het dichtst bij het ware bedrag zit heeft gewonnen.
Tip: kijk ook eens op http://oudhollandsespelletjes.webklik.nl
© 2009 - 2020 Jolene1984, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zylom: online spelletjes spelenZylom: online spelletjes spelenZylom is een Nederlandse website waar je online spelletjes kunt spelen en (meestal tegen betaling) downloaden.
Dora spelletjes Educatieve spelletjes voor kinderenDora spelletjes zijn de favoriete educatieve spelletjes van kleine kinderen. Dora is een heel bekende cartoon op televis…
Nintendo 3DS spellen downloaden en spelenNintendo 3DS is misschien wel de best handheld van 2011 met 3D functie, maar wist u ook al dat u eigenlijk de spelletjes…
Hoe blokkeer je speluitnodigingen op Facebook?Hoe blokkeer je speluitnodigingen op Facebook?Je kent het wel. Uitnodigingen voor spelletjes op Facebook. Candy Crush, Jelly Splash, Farmville, Trivia Crack, enzovoor…

Converse All-Stars: de opmars van de basketbalschoenConverse All-Stars, ook bekend als Chuck Taylor All-Stars zijn sneakers die in eerste instantie gemaakt zijn van canvas…
Hogwarts/Zweinstein, de magische school van Harry PotterIn de magische wereld van Harry Potter gaan tovenaarskinderen niet naar gewone scholen als Eton, maar naar toverscholen.…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De leukste Oud Hollandse spelletjes uit grootmoeders tijd"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gmorren (infoteur), 16-02-2018 17:41 #7
Stokvangen mis ik persoonlijk wel in deze top 10. Uit ervaring weet ik dat veel mensen dit een erg leuk spel vinden.

Jan, 24-05-2016 09:41 #6
Wie kan mij iets vertellen over het spel Bikkelen?

Sadya (infoteur), 26-03-2016 11:46 #5
Een fijne herinnering aan gezelligheid van vroeger. Een hoop van deze spelletjes werden nog op mijn vroegere basisscholen in de jaren '80 gedaan tijdens spelletjesdag. (Prins Mauritsschool en Dominicus Savioschool vooral)

Ankie Kisner, 19-03-2015 21:20 #4
Wie weet hoe het spelletje heet waarbij je figuren maakt met een touwtje om je vingers?

Toutje Trekken, 25-07-2013 18:29 #3
Leuk voor de kleine en goed voor het kweken van je spieren.

Manal, 24-07-2012 11:27 #2
Ik heb hier wat leuke Oude buitenspelletjes! :)

Omkijkertje:
Dit spel wordt gespeeld met een groep kinderen. Eén kind staat met het gezicht tegen de muur, de anderen erachter op een rij tegen een hek of achter een lijn. De groep moet proberen het kind dat tegen de muur staat te tikken maar die mag onver­wachts omkij­ken en diegene die dan nog loopt moet terug naar de lijn en opnieuw beginnen. Uitkijken dus.

De boom wordt hoe langer hoe dikker:
De kinderen houden elkaar vast in een lange rij. De voorste van de rij houdt een boom vast. Degene aan het eind van de rij is draait met de rij om de boom heen, net zo lang tot ze alle­maal tegen de boom aan staan, onder het zingen van: "De boom wordt hoe langer hoe dikker, De boom wordt hoe langer hoe dikker."
Dan gaat de rij achteruitlopend weer terug en zingen: " De boom wordt hoe langer hoe dunner."

Er kan nog meer bij:
Groot en klein gaat bij elkaar op schoot zitten in een lange rij, tot er een aan het wiebelen gaat, en de hele rij uit elkaar valt.

Ketting breien:
De voorste van een rij houdt een hand tegen de muur. De ach­terste gaat met de hele rij onder de arm door. Loopt weer rond en gaat dan onder de volgende arm door, totdat de hele rij met gekruiste armen staat, onder het zingen van: " 'k Zou zo graag een ketting breien. Moet ik naar de stad toe rijen. Ha ha victoria. Ha ha victoria."
De eerste pakt dan de laatste nog bij de hand en zo springt de kring rond tot dat de ketting kapot gaat.

Zoentje geven:
De kinderen staan in een kring met één in het midden. Deze draait met de ogen dicht, de arm en vinger uitgestrekt de kring rond en zegt: "Een twee drie vier vijf zes zeven, wie mag ik een zoentje geven?" Het kind gaat samen met degene die aangewezen is met de ruggen tegen elkaar staan. Dan kijken ze opzij, kijken ze allebij dezelfde kant op; geven ze elkaar een zoentje.

Fopbal:
De kinderen staan in een kring met de handen op de rug. Eén kind staat in de kring met een bal en doet net of ze de bal naar één gooit, die moet hem dan opvangen maar degene in de kring kan zich ook omdraaien en de bal de andere kant opgooi­en. Goed opletten dus.

Wie heeft de bal:
De kinderen staan op een lange rij; één kind een meter of vier er voor, met het gezicht tegen de muur en gooit een bal naar achteren en zingt: " Eén twee drie, wie heeft de bal, die mooie bal van goud." Eén van de kinderen pakt de bal en houdt hem achter de rug. De andere kinderen houden ook de handen op de rug en zingen dan: "Kijk maar om want ik heb hem al, die mooie bal van goud."
Als je het goed raadt, dan mag je nog een keer, anders mag degene die de bal heeft hem zijn.

Tikkertje:
De kinderen lopen rond. Het kind 'die hem is' tikt een kind 'die hem dan weer is'. Zo weet iedereen lang niet wie de tikker is. Uitkijken dus.

Boompje verwisselen:
Boompje verwisselen is een tikspelletje waarbij de kinderen een boom moeten vasthouden maar niet te lang, want het is de bedoeling om van boom te verwisselen. Als je de boom niet meer vasthoud, mag je getikt worden en dan moet je hem wezen.

Blikspuit:
Blikspuit is een spel wat door klein en groot gespeeld wordt. Eerst aftellen wie hem wezen moet; die moet dan bij een blik staan en aftellen tot de anderen zich verstopt hebben. Hij moet proberen ze allemaal te vinden; naar het blik lopen en de naam roepen van het gevonden kind, voordat er iemand de kans krijgt het blik weg te trappen. Als dat gebeurt mogen ze zich allemaal weer ver­stoppen. Zijn ze allemaal gevonden, dan is degene die het éérst gevonden hem.

Proppenschieten:
Als de elsenproppen weer aan de bomen zitten, kunnen er weer proppenschieters gemaakt worden. Een mooi recht stuk vlierhout wordt afgezaagd; de pit er uit gehaald en van een stuk draad of een stang wordt een stamper gemaakt. Aan één uiteinde van de stang wordt een breed blokje hout gemaakt die dan tegen de buik wordt gedrukt om zo de prop uit de proppeschieter te jagen. Behalve met elzeproppen, kan men ook met nat papier schieten.

Bliklopen:
Hiervoor worden oude blikken gebruikt. Met een spijker net boven de bodem wordt aan weerskanten een mooi rond gaatje gemaakt waar een touw doorheen wordt getrokken, zodat van boven een grote lus ontstaat waarmee je het blik vast kan hou­den. De voeten op de blikken en lopen maar

ik hoop dat dit er genoeg zijn! :)

Herman, 17-12-2010 11:31 #1
Kijk hier heb ik wat aan danku! :-)

Infoteur: Jolene1984
Laatste update: 06-01-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 7
Schrijf mee!