Converse All-Stars: de opmars van de basketbalschoen
Converse All-Stars, ook bekend als Chuck Taylor All-Stars zijn sneakers die in eerste instantie gemaakt zijn van canvas en rubber, gemaakt door fabrikant Converse.
Geschiedenis
Converse All-Stars werden in 1917 voor het eerst op de markt gebracht onder de naam 'All-Star', een poging van fabrikant Coverse om de basketbalmarkt te bereiken. De schoenen waren niet echt een succes, totdat basketbalspeler Chuck Taylor verkondigde dat All-Stars zijn favoriete schoenen waren. Hij vond het design van de schoenen geweldig en promootte het merk. Na een aantal veranderingen aan de schoen kreeg het de naam 'Converse All-Stars' en er werd een embleem op de schoen aangebracht met Chuck's naam erin.
Een van de veranderingen aan de schoen was de witte neus, Chuck Taylor had een grote voorkeur voor een ongebleekte (witte) neus, en zo gebeurde dat. Andere consumenten wilden liever een andere kleur neus, zodat de schoen bijvoorbeeld beter bij de outfit van hun basketbalteam zou passen en zo werden er verschillende veters om in de All Stars te steken op de markt gebracht.
Vanaf 1966 kwamen er meerdere kleuren en modellen All-Stars op de markt, lage modellen, hogere modellen die net over de enkel gingen en tegenwoordig kun je zelfs All-Stars laarzen kopen. Ook werden de schoenen van andere materialen gemaakt, natuurlijk waren er nog steeds de canvas-schoenen, maar men ging ook experimenteren met leer, suede, vinyl en spijkerstof. Chuck Taylor heeft nog meegewerkt aan het ontwerpen van deze schoenen, vlak daarna stierf hij, in 1969.
Na 2003
In 2003 is Converse gekocht door Nike en sindsdien heeft de schoen weer wat veranderingen doorgemaakt. De schoenen zijn bijvoorbeeld niet meer gemaakt van 2laags katoencanvas, maar van 1 laag textiel. Mensen die schoenen gedragen hebben in de periode voor 2003 en in de periode na 2003 merken ook duidelijk een verschil tussen de schoenen gemaakt door Converse en de schoenen gemaakt door Nike.
Populariteit
All-Stars zijn in verschillende tijden mateloos populair geweest. Zo werden ze in de vijftiger jaren veel gedragen door de zogenaamde 'Greasers' (jonge werkenden) en door fans van Rockabilly (een van de eerste varianten van rock and roll). Sinds de jaren zeventig wordt de schoen veel gedragen door fans van het punkrockgenre en veel populaire punkrockbands ondersteunen deze trend door zelf ook All-Stars te dragen. In de jaren negentig werden de schoenen opnieuw heel populair doordat de voorman van Nirvana, Kurt Cobain, ook op All-Stars liep.
De Converse All-Star is de meest succesvolle schoen in onze geschiedenis, momenteel zijn er wereldwijd meer dan 750 miljoen paren van verkocht. De schoenen worden vandaag de dag met name gedragen door kinderen, tieners en jongvolwassenen van beide geslachten en ze worden niet specifiek meer gebruikt als sportschoen.
Doordat er zoveel verschillende uitvoeringen van de All-Stars zijn, zijn er mensen die ze simpelweg verzamelen. Het record staat momenteel op naam van Amerikaan Joshua Mueller, hij heeft 680 paren.
Maak je eigen Converse All-Stars
Op de website van Converse, www.converse.com is het mogelijk om je eigen All-Stars te ontwerpen, met een gelimiteerd aantal kleuren en patronen en daarna te bestellen.
© 2009 - 2025 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de sneakerDe sneaker is uit ons hedendaagse modebeeld bijna niet meer weg te denken. En er komen er steeds meer! Waar we tot enkel…
#1 Hits van 1983Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Rocks' vijfjes spaarprogrammaRocks' was een spaarprogramma waarbij speciale Rocks' biljetten of ook wel 'Rocks' vijfjes' konden worden gespaard. De v…
Emblematiek: zinnebeeldenEen emblema, embleem of 'zinnebeeld' is een kleine afbeelding (pictura) met daarboven een motto en daaronder een (kort)…
Bronnen en referenties