Delfts Blauw, geschiedenis, fabrikanten en informatie

Delfts Blauw, geschiedenis, fabrikanten en informatie Delfts blauw, antiek delfts blauw, delfts blauwe borden en vazen. Delfts Blauw, de trots van Delft. Wat is de geschiedenis van Delfts blauw. Informatie over de fabrikanten van Delfts blauw en leerzame uitstapjes.

Delfts blauw, antiek delfts blauw, de geschiedenis

Delft, de Prinsenstad, wordt door veel mensen in één adem genoemd met Delfts blauw. Het Delfts blauw is wereldwijd bekend en het hele jaar door komen vele toeristen naar Delft om naast het bekijken van de stad met eigen ogen te zien hoe het Delfts blauw gemaakt wordt.

Een kijkje in de geschiedenis van het blauw delfts aardewerk.

Iedereen kent het wel, een blauw met de hand beschilderde vaas, schaal of bord. Ik veel huishoudens kom je het tegen. Veel toeristen komen ervoor naar delft omdat het enorm populair is, zeker ook in het buitenland. Toch worden Delfts blauwe producten niet alleen gemaakt in het blauw maar in vele kleuren. Ook is er het minder bekende Delfts wit en Delfts zwart.

Het ontstaan van het Delfts blauwe aardewerk

Tot laat in de 16e eeuw is aardewerk niet betaalbaar voor het 'gewone volk'. Alleen de rijkere mensen konden zich dit veroorloven. Uit Italië en Spanje na het jaar 1550 het aardewerk Majolica op. Dit werd steeds populairder met als gevolg dat Vlaamse plateelbakkers (= bakkers van geglazuurd aardewerk) dit na zijn gaan maken. Tijdens de Spaanse overheersing zijn een aantal van deze plateelbakkers rond 1985 naar Delft uitgeweken. Hiermee was de basis voor het Delftse aardewerk gelegd.
In het jaar 1602 kwam het Chinese porselein in Nederland terecht. Dit porselein werd in snel tempo erg populair waardoor de Delftse plateelbakkers in de problemen kwamen als gevolg van de enorme concurrentie van dit Chinese porselein. De plateelbakkers zagen maar één uitweg om het hoofd boven water te houden, het namaken van dit Chinese porselein waardoor het Delftse aardewerk is ontstaan. Er was wel een degelijk verschil tussen het Chinese porselein en het Delftse aardewerk. Porselein is gemaakt van porseleinaarde. Het Delftse aardewerk is gemaakt van klei dat na het bakken voorzien werd van tinglazuur.

Het Delftse aardewerk werd in snel tempo populairder, zeker bij de rijkere mensen. Deze lieten met de aanwezigheid van onder andere Delftse vazen en schotels zien dat ze voldoende geld hadden om dit aardewerk aan te schaffen. In de periode 1600 tot 1800 was Delft één van de belangrijkste steden van Europa waar aardewerk werd gemaakt. In het midden van de 18e eeuw begon het maken van aardewerk meer massaproductie te worden wat zeker niet ten goede kwam van de kwaliteit van het aardewerk. Als gevolg van het porselein wat ook in Nederland gemaakt werd kregen de Delftse bakkers het zwaar te verduren. De éne na de andere bakkerij sloot zijn deuren tot in 1840 alleen De Porceleyne Fles nog bestond. In 1876 is gewerkt aan een come back van het Delftse aardewerk waardoor het weer in populariteit is gestegen. Dit is ook het moment dat het definitief zijn plek op de wereldkaart heeft veroverd.

Polychroom

Polychroom aardewerk is aardewerk dat met meerdere kleuren is beschilderd. Kleuren die hierbij vaak gezien worden zijn roodbruin, blauw groen en geel. De oorsprong van deze gekleurde versie ligt in het Middellandse Zeegebied.

Delfts Zwart

Minder bekend is het Delfts zwart. Bij normaal Delfts aardewerk worden de beschilderingen gemaakt op een witte achtergrond. Zoals uit de naam al op te maken is de achtergrond bij Delfts zwart dus zwart. Het wordt ook wel het wondere zwart van Delft genoemd.

Fabrieken

De Porceleyne Fles is op dit moment nog de enige fabriek waar het originele Delfts blauwe aardewerk gemaakt wordt. Verder zijn er nog De Delftse Pauw en De Candelaer die op ambachtelijke wijze Delfts blauwe producten maken. In het centrum van Delft zijn de nodige winkels te vinden waar Delfts blauwe producten kunnen worden gekocht. De kwaliteit kan perfect zijn maar er zit ook zeker mindere kwaliteit tussen bij deze op toeristen ingestelde winkels.

De Koninklijke Porceleyne Fles

De Porceleyne Fles heeft zijn deuren geopend in 1653. Op dit moment wordt al het aardewerk nog steeds op precies dezelfde wijze met de hand beschilderd als eeuwen geleden.
Jaarlijks komen er ruim 140.000 bezoekers uit alle uithoeken van de wereld een bezoek brengen aan De Porceleyne Fles om met eigen ogen te zien hoe het wereldberoemde Delftse aardewerk gemaakt wordt. Tijdens het hoogseizoen (1 april t/m 31 oktober) worden er dagelijks meerdere rondleidingen georganiseerd. De Porceleyne Fles is met eigen vervoer prima te bereiken maar in het hoogseizoen is het ook mogelijk om vanuit meerdere plekken in Delft, waaronder het station, met de speciale Delft Xpress Tram naar De Porceleyne Fles te reizen. Deze tram is ook beschilderd in de blauwe Delftse kleuren.

Delft Pottery De Delftse Pauw

Ook bij De Delftse Pauw is de mogelijkheid om een rondleiding te volgen en de productie van het authentieke Delftse aardewerk te bekijken. De rondleidingen zijn gratis. Bij ieder product dat in De Delftse Pauw gemaakt wordt wordt een certificaat van echtheid geleverd. Tevens is het mogelijk om bij De Delftse Pauw mee te doen aan een workshop.

De Candelaer

De Candelaer heeft zijn deuren in Delft geopend in 1975. Het is een kleine aardewerkfabriek waar op traditionele wijze zowel het Delfts blauwe als het polychrome aardewerk wordt gemaakt. Ook De Candelaer is te bezoeken.

Overige interessante punten om aan te doen bij een bezoek aan Delft

 • De Blauwe Tulp: Een aardewerk atelier die sinds 1997 Delfts blauw aardewerk op traditionele wijze maakt.
 • Museum Paul Tetar van Elven: Dit museum bezit een grote collectie oosters porcelein en Delfts aardewerk.
 • Museum Lambert van Meerten: Deze van origine fabrikant heeft een grote collectie meubels, houtsnijwerk, glas, boeken, wapens, schilderijen, tegels en Delfts aardewerk.
 • Galerie Terra Delft: In deze galerie is de grootste collectie hedendaags keramiek te vinden van Nederland.
 • De Mallemok: Hier wordt op kleine schaal gebruikskeramiek gemaakt. Hier worden in kleine opdrachten aangenomen. Denk aan een serie mokken of een geheel servies met eigen kenmerk.

Adressen

Bovenstaande Delfts blauw gerelateerde bedrijven zijn op de volgende adressen in Delft te vinden:
 • De Koninklijke Porceleyne Fles : Rotterdamseweg 196
 • Delft Pottery De Delftse Pauw : Delftweg 133
 • De Candelaer : Kerkstraat 13
 • De Blauwe Tulp : Kerkstraat 12
 • Museum Paul Tetar van Elven : Koornmarkt 67
 • Museum Lambert van Meerten : Oude Delft 199
 • Galerie Terra Delft : Nieuwstraat 7
 • De Mallemok : Oude Kerkstraat 11
© 2010 - 2020 Panic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Servies: Delfts blauwServies: Delfts blauwDelfts blauw is een blauw met wit gemaakt aardewerk dat erg populair is en zowel in Nederland als het buitenland erg bek…
Delfts Blauw is weer modeDelfts Blauw is weer modeDelfts blauw is jaren oubollig, truttig en meer iets voor oma geweest. Maar inmiddels mag Delfts blauw weer in de woonka…
Koningin Beatrix en een Koninklijk bord bij haar abdicatieKoningin Beatrix en een Koninklijk bord bij haar abdicatieKoningen en koninginnen, abdicaties en troonswisselingen zijn gelegenheden waarbij plateelschilders borden beschilderen…
Louis Regout en het zwiebelmusterserviesLouis Regout en het zwiebelmusterserviesHet blauw-witte porselein met het zwiebelmustermotief van Louis Regout laat zich makkelijk combineren met ander servies.…

Vintage laarzen en kleding: waar moet je zijn?Vintage. De kleding en het schoeisel van toen is weer helemaal van nu! Lees hier wat vintage is, en vooral waar je moet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixel1, Pixabay
 • http://www.delft.nl/

Reageer op het artikel "Delfts Blauw, geschiedenis, fabrikanten en informatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

G. M. Houthuijse, 01-02-2017 23:03 #15
Mijnheer/mevrouw.
Ik heb diverse Delftsblauwe voorwerpen. Klompjes, vaasjes, hangertje/medaillon enz. Ze zijn voorzien van een keurmerk. Maar ik zou zo graag willen weten waar en wanneer zijn gemaakt. Wie of waar kan mij daar nu mee helpen om hier achter te komen? Ik hoop op een positieve aanwijzing.
Met vriendelijke groet
G.M.Houthuijse

Else Krokane, 13-09-2016 16:38 #14
In Noorwegen kocht ik 3 Delfts blauwe huisjes met de initialen HB. Op een van de huisjes staat anno 1665. Het zijn gevelhuisjes en hebben ieder een nr, 1, 2 en 7. Enig idee of het waarde kan hebben?

David La Pierre, 22-05-2016 16:54 #13
Beste heer/mevrouw,

Ik heb een delfst blauw bord met een boerderij en een molen op de achtergrond en op de voorgrond een ophaalbrug en wat koeien. Kan ik via deze weg een geschatte waarde op het stuk kunnen krijgen? Ik kan ook foto's sturen.

Mvg David La Pierre Reactie infoteur, 30-06-2016
Ik zou contact opnemen met een van de echte Delfts Blauw fabrikanten. Denk dat dat een betere weg is

A. Leenheer, 20-03-2016 13:47 #12
Ik heb van mijn moeder twee popjes Delfts blauw geërfd.Op het jongetje staat vaders Vaders maaltijd en op het meisje staat moeders hulp.op de onderkant van het jongetje staat 1572. Heeft dit nog enige waarde?Ik zie graag Uw reactie tegemoet.vr.gr.Leenheer

M. van Alfen, 12-10-2015 16:46 #11
Ik vind de beschrijving zoals door u weergegeven interessant echter wat ik mis de originele merktekens en of hier veel namaak
van is. misschien is dit niet zo zoals b.v. een schilderij van Jan Steen. waar kan ik namaak aan herkennen? wilt u mij antwoorden op mijn email adres? ik lig namelijk met iemand in de klins, die verteld dat het merk Delfts Blauw, van de oud Hollandse makers door iedereen gebruik mag worden. ik heb heel veel Delfs blauw en denk dat het afgunst betreft. Ik dank u bij voorbaat heel hartelijk voor de nog te nemen moeite. vriendelijke groet, Ria

J. A. M. Wubben, 03-08-2015 15:52 #10
Ik bezit het originele Delftsblauwe bord van het eiervrouwtje.en is geschilderd door H.Bloemaert. Mijn vader heeft het gekocht in 1948/1949.
Men heeft mij verteld dat er maar 3 van deze borden gemaakt zijn. Kunt u mij wat meer vertellen over dit bord. Zij heeft een volle mand met eieren op haar schoot en heeft één ei in haar hand waar zij naar kijkt.

N. Meijler, 31-07-2015 19:59 #9
Ik heb van mijn schoonmoeder een delfts blauw bonbonschaaltje gekregen met een zilverenhengsel en is puntgaaf.
Heeft dat nog enige waarde?
Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Vriendelijke groet
N. Meijler

Lambrechts Willem, 23-04-2015 14:00 #8
Geachte, ik heb van mijn tante 1 oude vaas en 1 oude waterkan gekregen in uitstekende staat. Onderaan staat op de vaas geschreven DELFTS HOLLAND 54. en onderaan op de waterkan staat geschreven DELFTS HOLLAND 150. Kan er mij iemand meer info en eventueel de waarde vertellen.

Diana van Laere, 27-02-2015 16:24 #7
Hallo, heb onlangs een koffiekan of theekan gekocht, aardewerk beschilderd met blauwe bloemen, op onderzijde staat teken in de vorm van soort driehoek met daarin letter R, Kan iemand mij vertellen aub waarvoor die staat en waar ik hierover meer informatie kan vinden? Met vriendelijke groet,

Mulder Renè, 08-10-2014 00:43 #6
Ik ben al sinds kind in het bezit van een zeer fraai beeldje van een, boertje en boerinnetje (jongen/meisje) het meisje kijkt weg en beschermd haar ogen door haar hand er boven te houden, beide staan hand in hand en het object is gemerkt "Delft. 11/1900" ik heb reeds van alles geprobeerd om het te achterhalen tevergeefs, kunt u mij helpen.

Julius Leten, 25-11-2013 12:20 #5
Beste
Ik ben Mr Leten uit schoten(antwerpen)en heb in mijn bezit een porselijne schoteltje-met er op (I Like Ike in licht bruine kleur- van 15 Cm door m-is gemaakt ter ere van de bevrijding van nederland-met een afbeelding van Generaal Eisenhouwer-met aan de achterzijde een brandmerk-van boven staat er -Made In Holland-dan het brandmerk is-van onder-een cirkeltje van-18 mm met daarin een T en rechts daarvan een R-en lings daarvan eenT-kan u mij zeggen of dit wel degelijk een echt merkteken is-en of dit iets van waarde zou kunnen zijn-ik ben 80 en zou het graag verkopen-als ik kon zou ik een fotoke sturen maar ik denk dat dit niet gaat op u site?

Joke Driessen, 18-09-2013 09:49 #4
Ik heb een langwerpige tegel met een afbeelding van een pauw.
Heeft deze tegel nog enige waarde?

M. J. Oranje, 03-03-2012 21:40 #3
Kunt u aangeven wat de specifieke kenmerken zijn van echt delfts aardewerk. Ik heb ooit ergens gezien dat echt delfts blauw aan de onderkant een geschilderd flesje met een naam en datum heeft. Klopt dit? Wij hebben een aantal delfts blauwe vazen en willen graag weten of deze enige waarde hebben.
met vriendelijke groet,
Ria Oranje

Riemer, 09-02-2011 22:28 #2
Ik heb in mijn bezit schilderwerken, vrij naar jan vermeer tegels 1632-1675 het zijn 6 stuks delfts blauw. Maar er staat op de achterkant made in w-Germany hoe kom ik er achter waar ze echt vandaan komen. Waar uit W-Germany. Misschien is er iemand die mij daar wat over kan vertellen.

Carmen Vermeulen, 20-01-2011 14:29 #1
Graag zou ik informatie willen over Delfts Rood. Ik heb uit een erfenis een vaas met een bord. Deze zijn geheel rood, op sommigge plekken lijkt wel of er koper doorheen schijnt. Op de onderkant staat: de bekende flestekentje met daarin initialen? TL? en dan Delft. Kunt u mij hierover iets vertellen?

Infoteur: Panic
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 15
Schrijf mee!