Vintage laarzen en kleding: waar moet je zijn?

Vintage. De kleding en het schoeisel van toen is weer helemaal van nu! Lees hier wat vintage is, en vooral waar je moet zijn om de mooiste vintage spulletjes te kopen!

Wat is vintage?

Vintage is een benaming voor een nieuwe interesse in oude kleding, schoenen, meubels en accessoires. Het gaat vaak om designer kledingstukken, die een bepaalde stilistische periode kenmerken. Het gaat bij kleding vooral om de tijd tussen 1920 en 1970. Ook de jaren '80 worden vaak onder vintage geschaard.

Waarom is vintage populair?

Vintage is niet alleen nu populair. Ook de jaren '60 kenden een vintage tijdperk. Het was helemaal hip om nieuwe kleding te combineren met vintage items. In 1971 bracht Yves Saint Laurent de vintage-stijl weer helemaal terug. Er werd gestimuleerd naar vintage collector's items te zoeken. Tegenwoordig doet men dat ook weer, maar dan op het internet! Daarom wordt de periode waarin vintage nu hip is ook wel 'neo-vintage' genoemd. Collector's items zijn erg populair en men betaalt er grof geld voor. Juist omdat het zo vintage is, en dus uniek, is het 'in'. Een voorbeeld is de klassieke Chanel tas, of een klassiek jurkje van Valentino. Celebrities zijn ook helemaal into vintage, denk aan Sienna Miller en Reese Witherspoon.

Hoe bestempel je iets als vintage?

Vintage kledingstukken mogen geen vlekken of andere opvallendheden vertonen. Bij vintage laarzen is het een ander verhaal, daar vindt men het over het algemeen mooier om te zien dat het gedragen is. Tassen dienen nog wel in zeer goede staat te zijn, en meubels ook.

Vintage in nieuwstaat is zeer gewild. Vintage van topkwaliteit wordt doorgaans omschreven als 'handpicked'. Dit onderscheidt deze vintage kleding van de kleding die in elke tweedehands winkel te koop is. Wanneer vintage ongedragen is wordt het vaak 'mint condition' genoemd. Ook zie je de term 'deadstock' vaak, letterlijk betekent dit 'dode voorraad'. Het is dan ook kleding uit oude voorraad. Doordat ongedragen vintage steeds zeldzamer wordt hangt er ook een behoorlijk prijskaartje aan.

Hoe herken je echte vintage kleding?

 • Echte vintage bevat geen wasvoorschriften, simpelweg omdat dat er vroeger nog niet was (lees: jaren '50).
 • Echte vintage heeft metalen ritsen. Plastic ritsen werden toen nog niet gebruikt.
 • Ritsen aan damesbroeken en rokken zitten aan de zijkant, en niet aan de voorkant.
 • Nylon was in de jaren '30 en '40 nieuw, dit kom je dus veel tegen bij vintage kleding.

Hoe herken je echte vintage laarzen?

 • Vintage laarzen hebben vaak het bekende 'vintage neusje'.
 • Vintage laarzen zijn altijd van leer, en hebben vaak ook nog een leren zool.
 • Vintage laarzen zijn van kwaliteitsleer, vaak ook aan de binnenkant met leer gevoerd.

Wat zijn de beste adresjes in Nederland om unieke vintage items te scoren?

Eigenlijk zijn er veel markten waar ze vintage verkopen. Bijvoorbeeld op het Waterlooplein of op de Noordermarkt (alleen op maandagochtend) in Amsterdam. Maar er zijn gelukkig ook veel winkels in Nederland die vintage verkopen.

Hieronder enkele leuke vintage winkels in Amsterdam:
 • Laura Dolls (Wolvenstraat 6 en 7) heeft prachtige jurken. Leuk om tussen de vele jurken te snuffelen voor the perfect dress voor dat ene feestje.
 • Episode (Berenstraat 1) verkoopt vooral jaren '80 jaren kleding en laarzen.
 • Ree-member (Reestraat 26) heeft prachtige vintage items. Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard.
 • Lady Day (Hartenstraat 9) verkoopt echte kwaliteitsvintage voor een redelijke prijs. Een hele nette winkel.
 • Spiegelbeeld (Huidenstraat 24B) verkoopt echte kwaliteitsvintage merkkleding.
 • Joosje Vintage (Spuistraat 62) heeft ook erg leuke vintage accessoires.
 • Zipper (Huidenstraat 7 en Nieuwe Hoogstraat 10) is een wat drukke winkel, maar wie goed zoekt vindt zeker prachtige vintage items.

Vintage in Utrecht:
 • Giensch (Voorstraat 31) heeft mooie vintage, maar is best prijzig. Wel heeft Giensch veel en mooie laarzen.

Vintage in Rotterdam:
 • 100% Polyester (Zwaanhals 333C) is gespecialiseerd in kleding vanaf de jaren '50 tot de jaren '70.
 • Vidi Vici (Botersloot 38A) is klein, maar heeft erg leuke vintage items.
 • Episode (Oude Binnenweg 144A) verkoopt vooral jaren '80 kleding en laarzen.

Vintage webshops

Vintage wordt tegenwoordig ook veel in webshops verkocht. Hieronder de leukste en mooiste vintage webshops op een rijtje gezet.
 • www.ILoveVintage.nl is waarschijnlijk de bekendste. Een prachtige en uitgebreide webshop met bijna elke dag nieuwe items. Een nadeel is dat vooral de laarzen bijna direcht al verkocht zijn. Snel erbij zijn dus!
 • www.Vintage-Kleding.nl is een mooie webshop met leuke en goedkope items.
 • www.TopVintage.nl heeft echte collectors items. Prachtige laarzen, van prachtige merken. Zeker de moeite waard, maar wel prijzig.
 • www.DoortjeOriginals.nl heeft een mooie webshop met een uitgebreide collectie, van schoenen tot accessoires.
 • www.Vinties.nl is redelijk duur, maar heeft mooie items die er nog geweldig uitzien.
 • www.SugarSugar.nl is een prachtige webshop met mooie kleding en vooral ook aparte accessoires.
© 2010 - 2024 Anny87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Get the look: vintageDe vintage look is weer helemaal hip en happening. Celebraties worden gespot met vintage op de rode loper, de vintagewin…
Wat is vintage en wat is retroWat is vintage en wat is retroVintage is in, retro is hip. Wat betekent vintage nu eigenlijk en wat is het verschil met retro? Handig om te weten wann…
Vintage bruiloft: een nieuwe trendVintage bruiloft: een nieuwe trendNaast de do-it-yourself bruiloft is ook de vintage bruiloft een opkomende trend in Nederland. In Amerika is de zogenoemd…

Playboy, alles wat mannen boeitPlayboy, alles wat mannen boeitAlles wat mannen boeit! is de ondertitel van het maandblad Playboy. Behalve erotisch getinte foto´s van bevallige dames…
Delfts Blauw, geschiedenis, fabrikanten en informatieDelfts Blauw, geschiedenis, fabrikanten en informatieDelfts blauw, antiek delfts blauw, delfts blauwe borden en vazen. Delfts Blauw, de trots van Delft. Wat is de geschieden…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
Anny87 (14 artikelen)
Laatste update: 06-01-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.