Aziatische en Zuid Europese invloeden in het modebeeld

Aziatische en Zuid Europese invloeden in het modebeeld Dat we de Aziatische invloeden in het modebeeld niet meer kunnen wegschuiven is een gegeven. Bij het Aziatische schaar ik ook de Noord Afrikaanse landen die duidelijk een stempel drukken op de West Europese landen. Maar ook de Zuid europese landen leveren een stukje cultuur aan, dit vanaf het moment dat de eerste gastarbeiders naar West europa kwamen.

Historie

Op zich natuurlijk ook niet gek, als je het over de West Europese landen hebt. De gastarbeiders vanaf de jaren zestig, politiek asielzoekers en gelukszoekers, het is ergens in West Europa neergestreken en heeft de eigen cultuur meegebracht.

De een vindt het prima en de ander vindt het niet kunnen, maar dit neemt het feit dat het er is, niet weg. We spreken over eetgewoonten, meubelen, kleding, sieraden en inmiddels ook in de architectuur. Logisch, want wat mensen van huis meenemen is vertrouwt, soms een van de weinige houvast momenten die mensen in een vreemde cultuur hebben.
Dat dit gegeven vervolgens ontwerpers inspireert is dan ook niet zo verwonderlijk. Daarnaast is met rechtstreeks in gaan kopen voor de West Europese markt. Dat maakt dat we nu een totaalplaatje hebt waar de typische uitingen van een bepaalde cultuur volledig gemengd zijn met de traditionele uitingen van de West Europese landen. Een betere vorm van integratie kan je je haast niet voorstellen.

Wat is er zoal?

Eetgewoonten

Wie kent er niet de lokale Chinees, want overal door heel Nederland zijn neergestreken. Helaas hebben veel Chinese restaurants het traditionele eten meer westers gemaakt en haalt nou juist het oorspronkelijke weg.
Maar ook de gastarbeiders uit Zuid Europese landen trokken enig moment het restaurantwezen in. Italiaanse en Spaanse restaurants en daarna ook Griekse en Turkse. Het traditionele eten wordt hier meer gerespecteerd dan vanuit de Chinese keuken.

Toen de vis meer zijn intrede ging doen in de gangbare West Europese keuken, werd de Japanner ook populairder. Momenteel is het helemaal hot om Japans te eten … maar dan wel met stokjes en met de handen!

Maar sinds de bootvluchtelingen uit Vietman zijn gekomen, kennen we ook de heerlijke Vietnamese loempia’s. Te koop in de bijbehorende verrijdbare kraampjes.

Kleding

De Marokkaanse invloed in kleding is de afgelopen jaren heel indringend geworden. Bloesjes, tuniekjes en jurken in drukke prints met dunne uitwaaierende semi doorzichtige stoffen. Bijkomend voordeel is dat we ze in de steeds warmer wordende zomers, prima kunnen dragen.

Maar ook de leestekens vanuit het Chinees of Japans vinden we terug op de T-shirts en moderne overhemden. Bolero achtige Chinese jasjes in satijnachtige stof of comfortabele slofjes voor in huis met draken, slangen en andere symbolen.
Of wat te denken van de traditionele kaftan uit India. Maar dan wel in mooie linnen stoffen met drukke prints.

Bij tijd en wijlen vinden we ook wat Spaanse invloeden. Te denken valt aan de wijde strokenrok, die ons toe denken aan de dansende vrouw met de castagnetten.

Sieraden

In sieraden zijn de brede glimmende armbanden typsich Noord Afrikaans. Soms gevlochten metaal en soms massief en zwaar. Lange oorbellen in dezelfde stijl maken het af. Combineer je dit met meer drukke prints vanuit Noord Afrika, dan wordt het mogelijk een druk geheel.

De Chinese sieraden zijn wat geraffineerder van stijl en wat kleiner. Veel zilver waarbij wel bijvoorbeeld de Chinese symbolen weer duidelijk tot uiting komen. Ook de sieraden uit India zie je steeds meer terug. Zilver, soms gecombineerd met andere materialen en vormt een duidelijke aanwezigheid in het totaalplaatje. Ook hier belangrijk je te realiseren dat het er ook te druk uit kan zien (voor Westerse begrippen).

De houten sieraden zien we weer veel in Midden en Zuid Afrikaanse landen. Het zijn vaak mooi bewerkte sieraden die - ondanks dat het hout is – niet zwaar aanvoelen. Fraai te combineren met zachte poedertinten en naturel.

Meubelen

Ook meubelen te over en zeker als je er voor kiest om ze met West Europese meubelen te combineren, dan kunnen er fraaie combinaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de Chinees gelakte bijzettafels, kleine kastjes, kamerschermen en buffetkasten. Het gelakte hout met fraaie schilderingen zijn vaak een sieraad voor het oog. Combineer het met een luxe West Europese leren bank en een chique eethoek met leren stoelen.

Maar ook de accessoires van Marokaanse afkomst, het welbekende theeservies, de kaarsenschaaltjes en houdertjes van zilver of de fraaie lampen die door de combinatie van het materiaal en het licht, schitterend blinken.

Tot slot

Maar waar je ook voor kiest, de combinatie van de West Europese cultuur met de andere culturen, maakt dat het een geheel eigen stijl krijgt en de integratie op dat vlak in ieder geval al gelukt is.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinese invloeden in ons interieurChinese invloeden in ons interieurEen interieur samenstellen uit meubelen die je smaak vertegenwoordigen is niet per definitie aan een stijl gekoppeld. Ba…
Chinees leren op de middelbare schoolChinees leren op de middelbare schoolVanaf 2017 wordt Chinese taal en cultuur een examenvak op het voortgezet wetenschappelijk onderwijs (vwo). Staatssecreta…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…

Het gebruik van de tart card of hoe prostituees adverteerdenTot voor kort zag je ze massaal in elke Londense telefooncel, de zogenaamde ‘tart cards’ (hoerenkaartjes) waarop prostit…
Is er een verschil tussen een echt en een levend standbeeld?Is er een verschil tussen een echt en een levend standbeeld?Sinds het midden van de jaren negentig van vorige eeuw zie je ze steeds vaker opduiken op diverse locaties de ‘levende s…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.