Thailand - Wat zijn de do's en don'ts

Thailand - Wat zijn de do's en don'ts Thailand is op dit moment één van de populairste vakantiebestemmingen van de wereld. Niet gek natuurlijk. Je kunt er in het zuiden genieten van de prachtige bountystranden terwijl je in het noorden geweldige jungle trekkingen kunt doen. Helaas vergeten mensen als ze op vakantie zijn in Thailand dat daar een hele andere cultuur leeft dan in bijvoorbeeld onze westerse landen waardoor toeristen nogal eens in de problemen raken. Voordat je naar Thailand gaat, zorg er dan voor dat je enigszins bekent bent met de cultuur zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan. Thaise mensen kunnen heel veel hebben en staan open voor nieuwe ontwikkelingen en hebben vakantiegangers en reizigers over de hele wereld nodig om langzaam te veranderen in een wat rijker land maar dat betekent niet dat wij daardoor gelijk een vrijbrief krijgen om ons altijd maar te gedragen hoe wij dat willen.

Do's

Respecteer het boeddhisme
De Thai zal je niet aanvallen of aanspreken op het moment dat je in een kort rokje en mouwloos shirtje een tempel in loopt maar het is wel een belediging. Als je in Nederland naar een kerk gaat dan kleed je je ook netjes. In een tempel werkt dat precies hetzelfde. Een Thai zal denken dat je totaal geen respect hebt voor hun levenswijze.
Schoenen uit
Wanneer je in Thailand een winkel, iemands thuis of een tempel in gaat, trek dan eventjes je slippertjes uit. Wederom zal een Thai je niet aanvallen maar het is wel een gewoonte van de Thai. Je zult zien dat veel toeristen met schoenen of slippers aan in een winkel rondlopen. Je kunt er voor kiezen om er dan aan mee te doen en zo de Thaise cultuur weer eventjes vergeten maar u kunt ook gewoon even uw schoenen uit doen. De Thai zal dit heel erg waarderen.

Handelen

Thaise mensen vinden het leuk om te handelen en je zult gauw genoeg merken dat je er niet onderuit kunt komen. Bedenk wel dat de Thaise mensen dit ook doen omdat ze het leuk vinden. Vaak zie je toeristen die een spijkerbroek willen kopen voor 5 euro terwijl de eigenlijke prijs 15 euro is. Natuurlijk is 15 euro teveel en kun je er echt wel wat euro's afkrijgen maar blijf vriendelijk, lach met ze mee en denk er ook aan dat je thuis vaak spijkerbroeken koopt voor 60 euro zonder dat je financieel in de zorgen komt terwijl de Thai zijn of haar gezin van die ene spijkerbroek weer 2 dagen eten kan geven.

Geduld

Wij leven in een maatschappij waar alles draait om productie. Hoe meer productie, hoe meer geld. We hebben het altijd druk. In Thailand werkt dat anders. Wanneer bijvoorbeeld een Thaise tuk tuk chauffeur genoeg geld heeft verdient om voor zijn familie eten te kunnen kopen stopt hij met werken en ziet hij de volgende dag wel weer hoeveel hij dan gaat verdienen. Wij kunnen dit raar vinden maar zo werkt het. Wanneer je bijvoorbeeld met een toerbus mee gaat en ze zeggen dat je binnen 4 uur op locatie aankomt, ga er dan vanuit dat dat 7 uurtjes kunnen worden. Houd hier rekening mee met reizen als je bijvoorbeeld dezelfde dag nog een vliegtuig in moet.

Reiziger Thailand: We hadden een minivan toer genomen om naar een tijgertempel toe te gaan. We zouden 4 uurtjes onderweg zijn maar dit werden er ongeveer 6. We zaten met een ander stel in de bus die op een gegeven moment heel boos werden omdat de chauffeur volgens hen niet door reed. De chauffeur bleef zijn excuses aanbieden en probeerde zo snel mogelijk te rijden. Pauzes houden mocht niet van het stel want ze moesten nog een vliegtuig hebben dezelfde dag, terug naar Duitsland. Wij allemaal zo snel mogelijk door de tijgertempel heen gewandeld om te zorgen dat we op tijd terug naar Bangkok konden zodat het Duitse stel hun vliegtuig kon halen. Iedereen was alweer terug bij de bus maar het stel kwam pas 3 uurtjes na ons weer aanwandelen. Ze hadden een klacht ingediend bij de reisorganisatie die vervolgens de man heeft ontslagen. De chauffeur kon zijn tranen niet meer bedwingen en heeft het stel gesmeekt om hun klacht in te trekken want zonder werk kon hij zijn 3 kinderen en vrouw niet meer verzorgen. Het stel had hier geen zin in want het was toch niet hun probleem.

Check alles na wat je huurt

Wanneer je bijvoorbeeld een jet-ski huur in Thailand en deze van te voren niet goed na kijkt samen met de verhuurder kun je nogal eens in de problemen komen. Je hebt 15 minuten lekker op de jet-ski gezeten en wilt deze weer inleveren bij de verhuurder die jou vervolgens laat zien dat er een hele grote kras op zijn jet-ski zit. Deze zat er volgens hem van te voren nog niet op en in dit soort gevallen is het dan jouw woord tegen het zijne. Ook op dit gebied draait alles om geld. De Thai wilt natuurlijk ook wel een keer op vakantie net als wij rijke westerlingen.

Reiziger G.: Ik had een jet-ski gehuurd en bij het inleveren zei de Thai dat ik ergens tegenaan geknald was. Er zat inderdaad onder de Jet-ski een diepe kras maar je kon zien dat dit een oude kras was. Op dat moment is het zijn woord tegen de mijne. De politie ging me echt niet helpen. Ondertussen was ik met de Thai mee gelopen naar zijn opslagplaats van de jet-ski's en hij wilde dat ik een boete betaalde van 800 euro. Dit wilde ik natuurlijk niet want ik wist zeker dat ik niks gedaan had. De Thai riep zijn vrienden erbij met een paar stokken in hun handen en vroeg me nogmaals of ik niet wilde betalen. Uiteindelijk heb ik hem toch maar betaald. Er zat niks anders op.

Don't

Drugs

Neem nooit drugs mee naar Thailand. Het is daar het strengst verboden om drugs bij je te hebben, te kopen of om ermee te handelen. In de meeste gevallen word er een levenslange celstraf of de doodstraf opgelegd. Wanneer een Thai jou bijvoorbeeld in een café drugs aanbied zeg dan altijd nee. Vaak neem jij het dan aan en staat er buiten al een politieagent te wachten om jou te betrappen op het bezit van drugs. In Thailand kom je er vaak niet met een simpele boete vanaf. Boetes liggen heel hoog en vaak komt daar celstraf bij. Ook is het Thaise gevangenissysteem langzaam waardoor je weleens een jaar in je cel mag wachten voordat jouw zaak word behandeld.

Weetje: In Thailand word drugshandel gelijk gesteld aan moord. Wanneer jij mensen drugs verkoopt ben je een moordenaar. Drugs zorgt voor veel ellende en je word met geen enkel beetje respect behandeld als jij drugs gebruikt of handelt.

Prostitutie

Prostitutie is in Thailand al heel lang een probleem. Het probleem is ook dat de Thaise bevolking zich hier zelf ook aan schuldig maakt. Door de armoede moeten ze vaak hun kinderen verkopen waarna ze de prostitutie ingaan en vaak gaan vrouwen en mannen ook zelf de prostitutie in om zo geld te kunnen verdienen. In principe hebben de meeste geen andere keuze als ze willen overleven. Er is nog steeds illegale kinderprostitutie en mensen over de hele wereld gaan hiervoor speciaal naar Thailand. Op dit moment word Thailand wat minder populair op het gebied van kinderprostitutie. Nu gaan de mensen naar de Filipijnen want daar kun je de kinderen nog jonger krijgen.

Besluit je toch om een prostituee mee te nemen zorg er dan voor dat hij of zij minimaal 18 is, doe het veilig en kijk uit dat je niet bij de verkeerde terecht komt en check goed na of

Reiziger P: Zelf ben ik een keer meegegaan met een prostituee die later een ladyboy bleek te zijn. Vaak zie je het verschil niet of bijna niet tussen echte vrouwen en ladyboys. Ik werd door hem en 2 andere in elkaar geslagen zodra ik mijn hotelkamer in liep en vervolgens beroofd van al mijn geld. Ik hield er 2 hechtingen aan over op mijn hoofd.

Je stem verheffen en geweld gebruiken

Thaise mensen vinden het respectloos als je op straat een scene gaat lopen schoppen met bijvoorbeeld je vriend of vriendin. Slaan of schoppen is al helemaal een not done. Je zult ook niet snel een ruzie zien op straat in Thailand. Zorg er al helemaal niet voor dat je met een Thai ruzie krijgt. Ze kunnen heel veel hebben, ze zullen ook heel geduldig en rustig blijven en ze zullen niet snel op je boosheid ingaan totdat de bom barst want dan heb je een echt probleem. Thaise mensen zullen elkaar altijd helpen en als jij een Thai beledigd of kwaad wilt doen dan zul je zien dat op een gegeven moment heel veel Thaise mensen zich rondom jou verzamelen en zullen ze er alles aan doen om jou rustig te krijgen.

Gokken

Gokken is in Thailand ten strengste verboden in welke vorm dan ook. Als een Thai jou uitnodigt om samen voor geld te gokken weiger dit aanbod dan altijd. Ook hier staan hogere straffen op.

Hoofd aanraken

In het boeddhisme staat het hoofd als hoogste punt van je lichaam zowel letterlijk als figuurlijk. Raak dus nooit een hoofd van een Thai aan. Ook al staat er een lief Thais kindje naast je en wil je haar een vriendelijke aai over haar bol geven, die dit niet. De Thai ziet dit als een belediging en zal ook gelijk opstaan. Zelf heb ik dit een keer per ongeluk gedaan en ik kreeg 3 Thaise mannen naast me die erg boos werden. Ik heb mijn excuses heel vaak aangeboden en uiteindelijk kwam het ook wel goed maar ze waren er helemaal niet blij mee!

Voeten laten zien

Het hoofd is het hoogste punt en je voeten het laagste punt ook weer letterlijk als figuurlijk. Laat niet de onderkant van je voeten zien aan een Thai. Bijvoorbeeld wanneer je op een stoel zit en je benen even wilt uitstrekken op tafel. Dit is wederom respectloos. Ze zullen er niet snel iets over zeggen maar leuk vinden ze het niet.
© 2010 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…
Stedentrip BangkokStedentrip BangkokBangkok is de hoofdstad van Thailand en veruit de grootste stad in het land met een geschatte inwonersaantal van meer da…
Quilten, een introductieDe vroegere Amish deden het al (en doen het nog steeds). En quilten wordt steeds weer populairder. Naast alle traditione…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Suc, Pixabay
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Laatste update: 18-07-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.