Dan Brown: Robert Langdon keert terug

Dan Brown: Robert Langdon keert terug Negen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt de succesvolle auteur Dan Brown ijzersterk terug met zijn nieuwste boek: ‘Het Verloren Symbool’. Na een grote promotiecampagne is het boek eindelijk uitgekomen in de zomer van 2009. Veel fans hebben ongeduldig gewacht sinds zijn laatste boek in 2003, ‘De Da Vinci Code’. Volgens de kenners heeft Dan Brown zijn weergaloze succes te danken aan de tijd die hij in het schrijven van zijn boeken stopt. Voordat hij überhaupt begint met schrijven heeft hij al jaren van onderzoek achter de rug: voor zijn laatste boek heeft hij de Amerikaanse hoofdstad Washington DC zes jaar lang bestudeert.

Het Bernini Mysterie

De hoofdpersoon van de meeste boeken van Dan Brown is Robert Langdon, een professor aan de Amerikaanse universiteit van Harvard. Hij geeft zijn studenten les in de kunst van de symboliek. In ‘Het Bernini Mysterie’ neemt Brown de lezer mee naar het oude Rome. In Vaticaanstad is de paus overleden en er moet een nieuwe paus worden gekozen in de Sixtijnse kapel, maar er is één probleem: terroristen hebben een zeer explosief materiaal gestolen uit een laboratorium in Zwitserland en hebben deze onder Vaticaanstad gelegd. Dit materiaal heeft de kracht om héél Vaticaanstad weg te vagen, samen met grote delen van Rome. Toen de terroristen het materiaal gestolen hadden, vermoordden zij degene die het (mede) ontworpen had en lieten zij een symbool achter op de borst van deze laboratoriummedewerker: Illuminati. Dit is de reden waarom Vaticaanstad de hulp van Langdon in hebben moeten roepen. Daarnaast hebben de terroristen de vier preferiti, de grootste kanshebbers om paus te worden, ontvoerd en dreigen zij deze één voor één te vermoorden op de ‘Altaren van de Wetenschap’. Robert Langdon krijgt in de gaten dat hij verwikkeld is in een race tegen de klok en vreest voor de betrokkenheid van een eeuwenoud genootschap dat op wraak uit is jegens de kerk: de Illuminati.

Dit boek is verfilmd door Ron Howard in 2008. Dan Brown heeft gevraagd of hij bij de opnames aanwezig mocht zijn en dit verzoek is uiteraard ingewilligd.

De Da Vinci Code

In het tweede boek van Dan Brown met Robert Langdon in de hoofdrol, neemt hij de lezer mee van Parijs en Londen. ‘De Da Vinci Code’ begint schokkend: er wordt een moord gepleegd in het Parijse museum, het Louvre. Robert Langdon wordt vlak na de moord gebeld door de Franse politie omdat hij die middag een ontmoeting zou hebben gehad met het slachtoffer. Eenmaal bij het Louvre aangekomen, wordt Langdon gewaarschuwd door een vrouw: hij wordt er ingeluisd. Robert Langdon weet uit het Louvre te ontsnappen en om de moord te onderzoeken moet hij een pad volgen dat langs verscheidene schilderijen van Leonardo Da Vinci leidt. Langdon ontdekt dat dit veel dieper gaat dan hij had verwacht en dat deze moordzaak wel eens kon leiden tot het einde van het Christendom.

Ook dit boek is verfilmd door Ron Howard in 2006.

Het Verloren Symbool

Dan Brown’s laatste boek, ‘Het Verloren Symbool’ is het eerste boek met Langdon in de hoofdrol dat zich niet afspeelt in Europa. Deze keer neemt Brown de lezer mee naar het hart van zijn geboorteland: Washington DC. Deze keer wordt Langdon onder valse voorwendselen naar het Capitool gelokt om een lezing te geven over symbolen. Wanneer hij aankomt bij de plek waar hij de lezing zou moeten geven, is er niemand te bekennen, behalve enkele toeristen. Een aantal minuten later wordt hij gebeld door de ontvoerder van één van zijn beste vrienden, Peter Solomon. Langdon moet doen wat hem opgedragen wordt, anders krijgt hij zijn beste vriend nooit meer te zien.

Dit boek wordt verfilmd in 2012 en weer is Ron Howard de regisseur.

Laten we met zijn allen hopen dat Dan Brown nog meer voor ons in petto heeft dan wat hij ons nu al heeft laten zien. Er gaan geruchten dat Dan Brown alweer onderzoek aan het doen is voor zijn nieuwe boek waar de naam nog niet van bekend is.
© 2010 - 2024 Svenmoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl Dan Brown - Het Bernini Mysterie (Angels & Demons) Dan Brown - Het Verloren Symbool (The Lost Symbol) Dan Brown - De Da Vinci Code (The Da Vinci Code)
Svenmoos (5 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.