Architect Andrea Palladio (1508-1580)

Palladio is een aartsvader van de architectuur, zijn boeken worden tot op de dag van vandaag door architectuurstudenten gelezen en hij heeft een enorme invloed gehad op architecten na hem. In de negentiende eeuw was er het Palladianisme, een stijl die zijn principes navolgde, maar ook recenter heeft hij nog invloed gehad op architecten als Wright en Sullivan.

Giorgio Trissino

Palladio begon zijn leven in Padua als Andrea di Pietro della Gondola. Als jongen van 13 ging hij in de leer als steenhouwer in Padua, maar na anderhalf jaar vertrok hij naar Vicenza om daar in de leer te gaan bij een ander atelier. Daar bleef hij werken tot zijn dertigste, waarna hij werd ingehuurd door Giorgio Trissino, een vooraanstaand wetenschapper, om toezicht te houden op de bouw van een villa. Het was zijn kennismaking met Trissino die zijn leven veranderde. Trissino bracht hem in contact met rijke en invloedrijke mensen. En bovendien bracht het Palladio in contact met literatuur over architectuur: Vitrivius, de Romeinse architect en de vroeg-Renaissancistische architecten. Naast dit alles gaf Trissino hem ook zijn naam: Palladio, wat afgeleid was van Pallas Athene, de Griekse godin van de wijsheid. Trissino stelde Palladio in staat om naar Venetië en later ook naar Rome te reizen. Hij ontmoette de belangrijke architecten uit zijn tijd en deed kennis op van de Grieks-Romeinse architectuur. Hij werd sterk beïnvloedt door de architect Cornaro, die het wooncomfort belangrijker vond dat de esthetiek. Palladio ging mee in dit principe en voor hem was het woonhuis het prototype van alle gebouwen.

Villa's

Het Venetië van die tijd was een rijke stadsstaat, waar de rijken land hadden in de omliggende landbouwgebieden. Daar wilden ze, in de zomer, ook graag verblijven en daar begon het werk van Palladio. Hij was degene die deze nieuwe buitenverblijven ging bouwen. Zijn villa's kenmerkten zich door klassieke patronen, harmonische vormen, maar tevens een economisch oogmerk, omdat het alleen om zomerverblijven ging. Palladio verfijnde zijn werk steeds verder, de Grieks-Romeinse klassieke stijl, die we nu Renaissancistisch noemen. Zijn beroemdste werk voltooide hij vlak voor zijn dood: de Villa Almerico of Villa Rotonda. De villa bevindt zich op een heuvel die uitkijkt over de omgeving en heeft een vierkante structuur met een lage koepel en vier identieke portico's.

Literatuur

Ondanks deze prachtige villa's is dat niet hetgene waaraan Palladio met name zijn beroemdheid te danken heeft. Hij is vooral bekend als de schrijver van 'I Quattro Libri dell' Architecttura' (De vier boeken van de Architectuur) , die tot op de dag van vandaag door architectuurstudenten gelezen worden. Toen ze verschenen waren ze de eerste werken die als modern teksten over architectuur konden worden beschouwd. De gedetailleerde illustraties worden als reden gegeven voor de opleving van de klassieke bouwkunst in de negentiende eeuw. In die tijd genoot de Palladio-stijl of het Palladianisme veel success in zowel West-Europa als de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat Palladio vele malen werd gecopiëerd is niemand er echt in geslaagd zulke volmaakt harmonieuze bouwwerken neer te zetten zoals hij dat deed. Palladio is met recht een van de beroemdste architecten uit de geschiedenis.
© 2010 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italië: De Villa Rotonda van Andrea PalladioItalië: De Villa Rotonda van Andrea PalladioDe door Palladio gebouwde Villa Rotonda, gelegen in een fraai landschap even buiten Vicenza, heeft zijn naam te danken a…
Villa van Hadrianus of Villa AdrianaDe Villa van Hadrianus, ook wel bekend als de Villa Hadriana, ligt zo'n 30 kilometer verwijderd van Rome in de buurt van…
Toscane; Figline Valdarno, Villa CasagrandeAan de rand van het historische centrum van Figline Valdarno ligt de Villa Casagrande. Oorspronkelijk was het de woning…

Labyrinten en doolhovenEr bestaan zowel doolhoven als labyrinten. Wordt met die twee termen hetzelfde bedoeld of onderscheiden beide zich van e…
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.