Het Roggefeest op Ameland, in het dorp Nes

Het Roggefeest op Ameland, in het dorp Nes Ieder jaar wordt op het waddeneiland Ameland het Roggefeest gehouden. Het Roggefeest vind plaats op de eerste vrijdag van augustus. Het Roggefeest is een prachtig feest voor jong en oud, waar je van vroeg tot laat kunt genieten van leuke straatoptredens, midden in het pittoreske dorp Nes. Overdag zijn er voornamelijk straattheater acts te zien. 's Avonds zijn er vele leuke bands die optreden, en een geweldige muzikale parade. Al met al is het Roggefeest een absolute aanrader!

Wat is het Roggefeest?

Het Roggefeest vind ieder jaar plaats op het Waddeneiland Ameland. Dit is altijd in het eerste weekeinde van de maand augustus. De dorpskern van het plaatsje Nes wordt dan omgebouwd tot één groot festivalterrein. Vele acts verzamelen zich om deze dag tot een groot succes te maken. Van acrobaten, tot zangers, niets is te gek. Ook voor kinderen zijn er speciale acts te vinden.

De dorpskern is dan ook niet op de normale manier bereikbaar. Bij iedere ingang worden bemande dranghekken geplaatst. Zo kan er goed voor worden gezorgd dat er geen automobilisten of fietsers het dorp in gaan. Uiteraard is er wel gezorgd voor voldoende fietsenrekken bij de dranghekken, zodat je natuurlijk gewoon te voet het dorp in kunt om te genieten van de vele festiviteiten.

Indeling van de dag

Om 12:30 gaat het Roggefeest officieel van start. Dit gebeurd altijd met een verrassingsact! Na de spectaculaire opening zullen de verschillende acts van start gaan. Op meer dan 15 plaatsen in het centrum kun je dan genieten van de meest uiteenlopende optredens. Muzikanten, acrobaten en steltlopers zullen je verrassen met hun acts. 's Middags zal er nog een optocht plaatsvinden. Deze optocht duurt 2 uur, en trekt door het hele centrum. Deze optocht wordt verzorgd door verschillende muzikanten, die op boerenwagens hun kunsten vertonen. Aansluitend zal er een vuurwerk en lasershow zijn. 's Avonds zullen er door het hele centrum bands optreden, en de kroegen zullen tot diep in de nacht hun deuren geopend houden.

Huisregels

Wanneer je op het Roggefeest bent, zijn er een aantal huisregels waar je je aan dient te houden. Deze huisregels zijn van kracht op de dag van het Roggefeest, van 10:00 tot 23:00.

 1. In Horeca gelegenheden mag niet worden gerookt, alleen in de daar voor aangegeven ruimten.
 2. Alcohol onder de 16 jaar is niet toegestaan.
 3. Je dient in het bezit te zijn van een geldig toegangsbewijs.
 4. Volg instructies van politie, beveiligers en BHV-ers altijd op.
 5. Wanneer bovenstaande regel overtreden wordt, kunnen eventuele gemaakte kosten worden verhaald op de veroorzaker.
 6. Fietsen mogen niet binnen de hekken van het festivalterrein staan. Wanneer dit wel het geval is zal deze worden verwijderd.
 7. Wanneer je je niet aan de regels houdt, mag de organisatie toegang tot het terrein ontzeggen.
 8. Het bezitten van wapens is verboden
 9. Wanneer strafbaar gedrag wordt geconstateerd, wordt de politie op de hoogte gesteld.
 10. Beveiliging en politie hebben het recht je te fouilleren.
 11. Het is verboden eigendommen van het Roggefeest mee te nemen naar buiten het festivalterrein
 12. Zelf meegenomen alcoholische dranken zijn niet toegestaan.
 13. Het bezitten, gebruiken en verhandelen van verdovende middelen is niet toegestaan.
 14. Honden zijn toegestaan, maar dienen aangelijnd te blijven.
 15. Het festival bezoeken is op eigen risico, de organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of beschadiging van eigendommen.
 16. Verloren voorwerpen kunnen worden opgehaald bij de hiervoor bedoelde stand. De volgende dag zijn de voorwerpen op het politiebureau af te halen.
 17. Het verspreiden van folders is verboden, tenzij bekend bij de organisatie.
 18. Het verkopen van artikelen, of etenswaren is niet toegestaan tenzij het bekend is bij de organisatie.
 19. Iedere vorm van bedreiging, mishandeling, intimidatie of discriminatie is verboden.
 20. Meldt klachten direct bij de organisatie.
 21. Betreden van het festival, is geheel op eigen risico.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…
Midzomerfeest in het dorp Buren op AmelandMidzomerfeest in het dorp Buren op AmelandIn het midden van de zomer vindt in Buren op Ameland het Midzomerfeest plaats. Dorpsbelang Buren is de organisator van d…
Muzikaal Bootwateren - Festival op AmelandMuzikaal Bootwateren - Festival op AmelandBootwateren is een traditie die is gekoppeld aan de tewaterlating van de paardenreddingboot. Na een tewaterlating en zek…
Nes – Dorp op Ameland met de CuyperskerkNes – Dorp op Ameland met de CuyperskerkAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…

Het werk van Nynke van HichtumNynke van Hichtum heeft haar bekendheid,vooral te danken aan haar bestseller “Afke’s tiental”. Het boek wordt nog steeds…
Vervolg op de millenniumtrilogie van Stieg Larsson?Vervolg op de millenniumtrilogie van Stieg Larsson?In 2005 verscheen de eerste thriller van de millennium trilogie van Stieg Larsson. De twee andere bestsellers volgden vr…
Bronnen en referenties
 • VVV Ameland
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.