Zombies (de levende doden)

“zom•bie de; m,v -s 1 weer tot leven gewekte dode”. De zombie kennen we allemaal. Een dode die opstaat en zich voed met menselijk vlees. In fictie worden ze meestal afgeschilderd als monsters, terwijl het vroeger onze dierbaren waren. Er zijn veel misvattingen over wanneer iemand een zombie wordt en wat een zombie precies is. Hier komt de zoektocht naar de echte zombie.

Wat zijn zombies

Volgens het woordenboek en volgens de fictie is de zombie een tot leven gewekte dode. We kennen hierin twee verschillende soorten: 1. De fictieve zombie en 2. De voodoo zombie.

Zombies in fictie

De zombieverhalen zijn erg oud en waar de naam zombie precies vandaan komt is onduidelijk. Wel zijn er enkele speculaties dat de naam uit Afrika afkomstig is. Daar geloofde men in zombies, maar wel in de voodoo zombies. We gaan het hier eerst hebben over de fictieve zombie. De eerste zombiefilm stamt uit 1932, waarin Bela Lugosi de hoofdrol speelt. In White Zombie worden voor het eerst in het publieke domein zombies getoond. Echter zijn dit zombies die gestuurd worden door hun voodoomeester die ze tot leven werkt. De film was angstaanjagend en een inspiratiebron voor vele andere zombiefilms.

Na White Zombie kwam er een stroom aan zombiefilms. De bekendste uit de zombiereeks is de Living Dead trilogie van George Romero. Er zijn zelden mensen die de films niet kennen. Hij begon in de jaren zestig een film Night of the Living Dead waarin de zombie een wereldepidemie werd. Door onbekende reden stonden de doden op en bewandelden de aarde. Later volgenden Dawn of the Dead en Day of the Dead. Nog steeds breid Romero zijn trilogie uit met zombiefilms (waar hij zeer goed in is).

Onderzoeken

Ondanks dat de zombie op dit moment een ‘fictief’ wezen is, net als vampiers, mummies en weerwolven, hebben vele mensen zich verdiept in het gegeven. Kan een zombie in ons leven werkelijk een plaag worden. Verschillende documentaires en boeken wijzen uit dat het eeuwenoude gegeven ons bezig houdt. Bij een zombie wordt de hersenstam geactiveerd. Afhankelijk van hoe lang de overledene dood is, wordt de snelheid bepaald waarmee hij op aarde rond loopt. Een belangrijk gegeven hierbij is dat er nog hersenactiviteit mogelijk moet zijn. Het dode lichaam wordt geactiveerd en zal, gewetenloos over de aarde wandelen.

Beangstigend is dat wetenschappers niet uitsluiten dat er ooit een epidemie zou kunnen ontstaan die onze doden werkelijk op aarde laten wandelen. Dat zal lang duren voordat dit ontwikkeld is, maar men is bezig om te kijken een griepvirus en het rabiësvirus te mengen. Daarbij zou het snel moeten werken. Voordat we daar zijn, zal er zeker al een tegengif bestaan.
Waarom zombies zich voeden met mensenvlees is niet geheel duidelijk. Zelf denk ik dat het komt omdat het angstaanjagend is, maar in feite hoeven zombies zich niet te voeden, net zo goed als ze geen adem hoeven te halen, want alleen de hersenen worden geactiveerd en niet de maag of de longen.

Zombie worden

Als je niet overleden bent en je leeft, moet je jezelf verdedigen tegen zombies. Hiervoor zijn handige tips te vinden. Maar wanneer wordt je een zombie?

  • Wanneer je sterft door een kogel of iets anders en je hoofd wordt niet geraakt.
  • Wanneer je gebeten wordt door een zombie tijdens een verdediging (hierbij is het gevaar dat zombies in grote getale komen)
  • Wanneer het bloed of speeksel van een zombie zich vermengt met jouw wonden.

Het is dan ook van belang te weten dat iedereen die zombie is, niemand is die je vroeger kende. Dat wil zeggen: om echt van de zombie af te komen zullen je je gedachtes moeten uitschakelen en ging herinnering willen hebben en zelfs bereid moeten zijn je partner te onthoofden. Onthoofding is de vorm om het lichaam te scheiden van het hoofd, waardoor de zombie uitgeschakeld is.

Gebeten en dan?

Nadat je gebeten bent duurt het volgens onderzoek 23 uur voordat je een zombie bent. In films is dit niet altijd juist en wordt het aangepast op het verhaal. George Romero heeft dit in Dawn of the Dead goed weergegeven, omdat het inderdaad langer duurt dan enkele seconden.

Het virus dat zich in je lichaam vreet heet Solanum. Het is een fictief virus dat zombie infectie veroorzaak. Het virus verspreid zich alleen door een op een contact, dus niet door de lucht of het water.

In het eerste uur krijg je pijn aan je wonden en verkleuren deze bruin/paars. In het vijfde uur krijg je hoge koorts dat kan oplopen tot 42 graden. Vanaf het achtste uur wordt je lichaam pijnlijk en krijg je last van hallucinaties en heb je geen controle meer over je ledematen. In het elfde uur raakt je onderlichaam verlamd, verhoogd het ongecontroleerd gedrag van je armen en vertraagt je hartslag. Uiteindelijk beland je in het zestiende uur in coma en stopt je hartslag in uur twintig. Daarbij is er geen hersenactiviteit meer en wordt je een uur later door het Solanum virus weer tot leven gewekt.

Tot slot

Zombies zijn fictie en zullen dit blijven, zo lang wij leven. Er zijn verschillende uitbraken te verdelen in vier fasen. De laatste fase is die van de film. Een totale uitbraak waarbij de mensheid uiteindelijk overwonnen wordt en de zombies zullen heersen tot de laatste weggerot is op aarde. Maar zo lang is het nog lang niet! Gelukkig.
© 2011 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zombie-lenzen geven je de echte zombie-lookZombie-lenzen geven je de echte zombie-lookVolledig zware ogen, witte oogbollen of bloeddoorlopen ogen maken de echte zombie-look helemaal af. Deze look is te bere…
Films over zombiesWie van films houdt met zombies is hier aan het goede adres. In dit artikel is een overzicht te zien van zombiefilms, en…
Recensie: The Walking Dead (tv-serie)recensieRecensie: The Walking Dead (tv-serie)The Walking Dead is een een tv-serie over een zombie-apocalypse. De wereld wordt geteisterd door mensen die op zijn gest…
recensieBoekbespreking: Mr. ZombieDit boek gaat over een zombie, die in de ik-vorm vertelt hoe hij zich voelt. Of hoe hij eigenlijk niets voelt. Maar lang…

Herbarium of kruidenboekHerba is het Latijnse woord voor kruid. Een herbarium is een verzameling van gedroogde krui­den. Wij denken dan meestal…
Bronnen en referenties
  • The Zombie Survival Guide - Max Brooks
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.