10 oranje, gezonde wedstrijdsnacks

10 oranje, gezonde wedstrijdsnacks Tijdens een EK of WK is kleurt heel Nederland oranje. Veel mensen vergeten echter de binnenkant van hun lichaam oranje te kleuren. De ware voetbalfan heeft niet alleen oranje attributen aan de buitenkant van zijn lichaam maar zorgt ook dat hij van binnen één en al oranje is. Dat kan uitstekend met oranje voetbalsnacks. Er is keus te over. Voor elke fan is wel een andere snack favoriet. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


1. Wortelen

Heel de wereld eet oranje wortelen. Maar ze zijn in Nederland uitgevonden! Toen Willem van Oranje aan de macht kwam, hebben ijverige koningsgezinde boeren hem willen eren door een oranje wortel te kweken. De oranje wortel heeft de wereld veroverd. Nu het oranje elftal nog!

2. Oranje tomatensoep

Een tomatensoep is een uitstekende maaltijd voorafgaande aan de wedstrijd. Maar hoe zorg je dat een van oorsprong rode vrucht oranje wordt? Maak een verse tomatensoep. Ten eerste zorg je voorgeschilde tomaten, zodat mensen geen vieze rode fliebertjes op hun lepel krijgen. In het artikel over geschilde tomaten staat een uitgebreid recept voor oranje soep. Voordat je een kilo tomaten tot soep blendert, bak je geraspte wortel! Dat geeft een fantastisch zoetig aroma aan de tomatensoep. Verder gebruik je kurkuma of geelwortel als kruid. Kurkuma is geel-oranje. Door het in de tomatensoep te doen zal de soep helemaal knaloranje kleuren.

3. Oranje paprika´s

Oranje paprika´s hoef je alleen maar te wassen en te snijden om ze te kunnen serveren. Als je echt je best wilt doen en tijd over hebt kun je de paprika´s grillen en schillen.

4. Sinaasappels

Daar zijn de appeltjes van oranje weer! Sinaasappels kun je schillen en de stukjes op een bord leggen. Het lijkt gek om fruit te eten tijdens de wedstrijd, maar het is eigenlijk fantastisch lekker. Fruit is een veel betere dorstlesser dan gelige pils.

5.Mandarijn

Mandarijn is natuurlijk nog lekkerder dan sinaasappel en ze zijn ook makkelijk te persen. Als je het huis oranje wilt kleuren leg dan overal mandarijntjes neer. En in de rust of als iemand zwaar geblesseerd op de grond ligt kun je even snel 11 mandarijntjes pellen en op een bordje leggen zodat ieders binnenkant weer oranje kan kleuren.

6. Oranje ananasmeloen

De ananasmeloen is niet altijd te krijgen maar als hij er is dan is het een must tijdens een EK of WK. Probeer deze meloen eens uit tijdens een oefenwedstrijd. Je zult zien dat oranjegezinde supporters zeer open staan voor oranje fruit.

7. Cantaloupe meloen

De cantaloupe meloen is een superlekkere meloensoort die makkelijker te krijgen is dan de oranje ananasmeloen. Het is een grote vrucht. Je hebt genoeg oranje voor een hele wedstrijd. Daarbij vertoont deze meloen een bijzondere gelijkenis met een voetbal. Het is de ideale voetbalsnack voor tijdens een spannende wedstrijd.

Een extra educatief element van het gebruiken van oranje fruit en groente als snacks tijdens een EK of WK is dat kinderen en volwassenen een positieve associatie leggen bij het eten van gezonde dingen zodat de kans groter is dat ze de rest van hun leven naar gezond voedsel grijpen.

8. Pompoen

Pompoenen horen in de basis van elke voetbalmaaltijd. Het is een ideale groente om soep van te koken. In de rust even een oranje pompoensoep verorberen en je kunt uitgerust aan de tweede helft beginnen.

9. Abrikoos

De abrikoos kun je doormidden snijden en volgens het 4-3-3 systeem groeperen op een groen bord. Abrikozen zijn zeer lekkere oranje vruchten waarvan je niet al te vieze handen krijgt. Het is een ideaal snackfruit voor kinderen. Als zoet snoepje kun je ook gedroogde abrikoos gebruiken. Het heeft als voordeel op oranje wortel dat je jezelf niet hoort knagen zodat je gewoon het commentaar kunt volgen.

10. Zoete aardappel

Zoete aardappels zijn een ideale snack. Schil ze eerst zodat hun oranje binnenkant zich goed laat zien en snijdt ze overdwars zo dun mogelijk zodat je allemaal ronde chips-stukjes krijgt. Deze kun je even kort frituren. Daarna laat je ze weer afkoelen en leg je ze op een bordje. Vergeet ook niet een oranje dipsaus te maken door mayonaise en ketchup te mengen. Om het iets gezonder te houden kun je ook zelfgemaakte mayonaise gebruiken. Met een kilootje zoete aardappels heb je genoeg voor 5 volwassenen. Extra voordeel is dat de zoete aardappel in principe rauw kan worden gegeten dus dat lang frituren niet nodig is. Hierdoor blijven er allemaal belangrijke voedingsmiddelen actief die je tijdens de wedstrijd hard nodig hebt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schil je een tomaat?Een tomaat is makkelijk te schillen. Als je de truc weet gaat het sneller dan een appeltje schillen. Geschilde tomaat is…
Veelzijdige paprika'sVeelzijdige paprika'sPaprika is enorm veelzijdig en veel mensen gebruiken de paprika niet optimaal. Je kunt er eindeloos mee variëren. Meer i…
Oranje, gele, witte, rode en paarse wortelenOranje, gele, witte, rode en paarse wortelenDe wortel is een van de populairste groenten ter wereld en is geliefd als ingrediënt voor diverse gerechten. Wortelen zi…
De paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika komt voor in allerlei gerechten voor als een groentesoort. Je hebt ze in verschillende kleuren en vormen. Het…

Journalistiek: Infotainment & Zacht en hard nieuwsJournalistiek: Infotainment & Zacht en hard nieuwsIn wetenschappelijke theorieën over journalistiek wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten nieuws. Zo wordt ge…
Schrijfster Karin AlvtegenSchrijfster Karin AlvtegenWie is de Zweedse Karin Alvtegen? Zij is schrijfster van misdaadromans en het achternichtje van Astrid Lindgren. Ze heef…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.