Een kerstmarkt bezoeken verhoogt de verwachtingsvolle sfeer

Een kerstmarkt bezoeken verhoogt de verwachtingsvolle sfeer Bijna elke kerstmarkt wordt druk bezocht. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en België. Geen wonder. De kerstmarkt heeft een intieme en speciale sfeer, hoewel er in de verschillende landen ook verschillend belang en een wat andere inslag aan te gronde ligt. Vooral de speciale artikelen, de vele lichtjes, de muziek en de totale aankleding van de kerstmarkten trekken vooral in de avonden veel winkelend publiek aan, waar ook de omliggende straten hun profijt van hebben. Duitse, Nederlandse en Belgische kerstmarkten verschillen in de producten die zij aanbieden. Per land wordt het bovendien ook iets anders aangekleed. Inmiddels heeft bijna elke zichzelf respecterende stad een eigen kerstmarkt, maar er springen er toch een aantal uit, die een echt speciale sfeer hebben.

Veel bezoekers op de kerstmarkten en in drukke winkelstraten

Over het algemeen trekken de kerstmarkten overal veel bezoekers. Gemeenten en winkeliers om de kerstmarkt heen doen er dan ook veel aan om de gezellige sfeer in de straten te verhogen met passende kerstverlichtingen, lekkere hapjes, glühwein en versieringen. Het bezoek aan de kerstmarkt wordt daardoor vaak ook een bezoek aan de winkeliers die hun zaak rond de kerstmarkt hebben liggen. Ook zij profiteren extra van de uitstraling van de kerstmarkt en doen dan ook hun best om de sfeer van de kerstmarkt in hun etalages terug te brengen.

Het begin van de Duitse kerstmarkten in de advent

De Nederlandse kerstmarkt begint vaak wat vroeger dan de Duitse “Weihnachtsmarkt”. Dat heeft een onderliggende oorzaak. De Duitse kerstmarkten zijn vaak georiënteerd op het begin van de adventstijd. De advent begint op de eerste van de vier laatste zondagen voor Kerstmis. De Duitse kerstmarkten beginnen daarom meestal vanaf eind november. De Nederlandse kerstmarkten beginnen meestal al half november, dus een of twee weken vroeger. De Belgische kerstmarkten doen met beide anderen mee: soms zo vroeg als de Nederlandse, soms ook pas aan het begin van de adventstijd.

Kijk even op internet voor de begintijd

Wilt u een bepaalde kerstmarkt in binnen- of buitenland bezoeken, kijk dan even op internet. Daar vindt u meestal de startdatum. Op die manier reist u niet voor niets. Kijk meteen ook even naar de openingstijden. Sommige kleinere kerstmarkten zijn niet doorlopend open, maar vaak in de week een paar dagen gesloten.

Duitse kerstmarkten bezoeken

Duitse kerstmarkten staan weid en zijd bekend om hun gezelligheid, sfeer, originaliteit en hun heerlijke Glühwein, “Reibekuchen” curryworst en andere lekkere hapjes. Wie dicht bij de grens woont, kan er heel gemakkelijk met de auto naar toe en ter plaatse parkeren in een parkeergarage, maar ook busreizen worden volop georganiseerd, onder anderen vanuit Engeland. Hoewel de Nederlandse en Belgische kerstmarkten steeds beter en gezelliger worden, spannen de Duitse kerstmarkten toch nog steeds de kroon.

Op eigen gelegenheid of met een busreis

In de weekenden zijn de parkeerplaatsen in de buurt van de bekendste kerstmarkten vaak bezet en de parkeergarages overvol, vooral als men er ’s avonds naar toe gaat. Veel mensen nemen daarom vaak een middag vrij en gaan dan ’s middags in de stad winkelen en ’s avonds naar de kerstmarkt.

's Avonds heeft een kerstmarkt meer sfeer

Overigens zijn de kerstmarkten ’s avonds ook op hun mooist. Dan branden de lichtjes allemaal en is de sfeer intiem. Duitse kerstmarkten lopen meestal tot kort voor Kerstmis. Wie op 24 december nog even een kerstmarkt in Duitsland wil bezoeken komt meestal bedrogen uit, want dan is die al gesloten.

Aken heeft een heel mooie en sfeervolle kerstmarkt

De kerstmarkt van Aken is een uitgebreide, grote kerstmarkt, die op twee aan elkaar grenzende pleinen ligt. Het gemeentehuis is daarbij een mooi verlichte blikvanger evenals de prachtige, oude Dom. Op de kerstmarkt vindt u alles dat nodig is om in de kerstsfeer te raken, Prachtige, grote kerstballen met winterse taferelen erop, prachtige houten kerststallen en lichtbogen van filigraan zaagwerk met kersttaferelen, dat nog dateert uit de mijnwerkerstijd.

Houtsnijwerk, engeltjes, kaarsen en kerstballen

Ook kerstmolens van houtsnijwerk, waarbij via de opstijgende warmte van een theelichtje de wieken van het molentje beginnen te draaien, zijn een typisch product van de Duitse kerstmarkt. Daarnaast vindt u er kaarsen en engeltjes in allerlei vormen en maten en enorm veel producten om uw eigen kerststal mee uit te breiden. Het aantal beeldjes voor kerststallen is enorm uitgebreid. Mooi om te zien.

Glühwein en Achener Printen

Behalve de gezellige en kleurrijke kraampjes is er op de Duitse kerstmarkten altijd genoeg te eten en te drinken, van Glühwein tot bier en cola en van heerlijk originele (maar vette) “Reibekuchen” tot brood, worst, curryworst en friet toe. De "Achener Printen", is het gebak waar Aken haar bezoekers mee lokt. Verhongeren zult u in Aken dus beslist niet. Ook de omliggende straten zijn erg gezellig en nodigen uit tot een rondje winkelen.

De kerstmarkt van Monschau is klein, maar heeft sfeer

Het romantische stadje Monschau is op elk moment van het jaar een bezoek waard door de prachtige ligging tussen de bergen van de Eifel en door de karakteristieke indeling met de smalle straatjes en oude huizen, maar vooral de kerstmarkt is er erg intiem. Het is geen grote kerstmarkt, maar zeer sfeervol en beslist een bezoek waard. Het is een van de leukste in Duitsland. De heerlijke geur van verse wafels komt u al tegemoet. Er staat een mooie, verlichte kerstboom.

Een grappig orkestje

Vaak speelt er een orkestje op een balkon boven een van de omliggende winkeltjes kerstliederen. Komt u er ’s avonds dan hebt u kans dat de leden van het orkestje intussen al diverse opwarmertjes gedronken hebben, waardoor de liedjes soms een beetje vals klinken, maar dat stoort niemand. Tenslotte is het ook niet gemakkelijk om met erg koude vingers de goede tonen te raken. Naast dit orkestje zijn er ook nog andere muziekkapellen die hun rondjes draaien en de sfeer verhogen.

Winkeltjes vol kerstartikelen

Een van de winkeltjes om het marktplein van Monschau heeft een enorm assortiment aan leuke en originele kerstartikelen. Het Duitse kerstassortiment heeft nu eenmaal meer leuke dingen dan wij hier in Nederland en België gewend zijn. Beperk u dus niet alleen tot de kerstmarkt, maar loop ook de winkeltjes eromheen even binnen. Daarnaast is er een sfeervolle kerststal bij de glasblazerij, net buiten de stad. Kijk ook hier even voor de openingstijden op internet, want vaak is de kerstmarkt op weekdagen gesloten. Overigens is ook die glasblazerij beslist een bezoek waard. Zeker tijdens de kersttijd. U kunt er ook tegen betaling een demonstratie van het glasblazen krijgen.

Düsseldorf in december

Naast de intieme kerstmarkt van Monschau is ook de kerstmarkt van het in deze tijd sprookjesachtig verlichte Düsseldorf een van de mooiste en drukste kerstmarkten van Duitsland. Ze bestaat uit ongeveer zes aparte markten, die elk de moeite waard zijn. Een van die markten heeft zelfs een levensgrote kerststal met uit hout gesneden kerstbeelden. Prachtig om te zien. Het is geen wonder dat deze kerstmarkt zo’n grote aantrekkingskracht heeft op binnen- en buitenland. Het centrum van de stad is fantastisch verlicht. Deze kerstmarkt heeft een enorm uitgebreid assortiment aan kerstartikelen en er wordt door de organisatie op gelet dat er niet teveel van dezelfde soort artikelen aangeboden worden, waardoor deze markt ook voor bezoekers van vorige jaren steeds weer nieuwe en interessante aanbiedingen heeft.

Ook de Nederlandse kerstmarkt verhoogt de verwachtingsvolle tijd voor Kerstmis

Wie niet in de gelegenheid is om naar de Duitse kerstmarkten te reizen, kan ook steeds beter in Nederland en België terecht. De kerstmarkten hier worden steeds ruimer en steeds sfeervoller opgezet, waardoor ook steeds meer bezoekers de weg daar naar toe vinden. Er zijn een aantal enorm mooie, Nederlandse kerstmarkten, waarvan er hier beneden een paar genoemd worden.

Valkenburg heeft een sfeervolle kerstmarkt in de gemeentegrot

Echt leuke en sfeervolle Nederlandse kerstmarkten vindt u bijvoorbeeld in Valkenburg, Maastricht en in Deventer. Vooral de kerstmarkt in Valkenburg is bijzonder gezellig. Ze heeft een speciale plaats in de gewoonlijk donkere, maar nu sfeervol verlichte gangen van de gemeentegrot die aan de voet van de Cauberg ligt. Niet alleen de grot, maar ook het centrum van het stadje Valkenburg zelf is prachtig verlicht met enorm veel lampjes.

De verlichte ruïne geeft nog wat extra's aan de stad

De goed verlichte ruïne boven het stadje geeft nog een extra sprookjesachtig imago aan het geheel. Wie de kerstmarkt in de gemeentegrot bezocht heeft blijft vaak gevangen in de sfeer en komt al snel ook buiten de grot in een van de vele gezellige restaurantjes en cafeetjes terecht voor een etentje of afzakkertje. Daarnaast is er twee keer per week een Kerstparade (Christmas Parade) met een paar praalwagens en dansers compleet in kerstsfeer. De kerstmarkt wordt al jaren heel druk bezocht. Niet alleen door Nederlanders, maar ook door Belgen en Duitsers.

Maastricht heeft eveneens een goede kerstmarkt

Niet ver van Valkenburg ligt de bourgondische stad Maastricht die ook een prachtige kerstmarkt verzorgt. Maastricht organiseert meestal het Winterwonderland of “Winterland”. Het is een winters tafereel op het Vrijthof, het gezelligste plein van Maastricht, waar de kerstmarkt gehouden wordt. Er staan kraampjes met allerlei kerstspulletjes en snuisterijen, kerstballen, engeltjes, enzovoort.

Ook andere winterspullen

Hier en daar is een kraampje te vinden met grappige, gebreide of gehaakte kinderkleertjes met winterlandschapjes erop geborduurd, winterse sjaals enzovoort. Er is veel te zien en de organisaties van de kerstmarkten zorgen er wel voor dat het voor de bezoekers niet eentonig wordt. Daarnaast staan er ook op deze kerstmarkt genoeg kraampjes met lekkere, vaak warme hapjes en drankjes. Waar de Duitse kerstmarkten meestal al op 22 of 23 december gesloten zijn, gaat het Maastrichtse Winterland door tot 1 januari.

Deventer

Deventer is in december helemaal in de ban van de kerst, van Dickens en van de winter. Er wordt erg veel voor de bezoekers georganiseerd. De kerstmarkt in Deventer is bovendien een dubbele kerstmarkt. Er is een overdekte kerstmarkt in de Lebuinuskerk en een open kerstmarkt buiten op de Brink, een groot plein, waar veel sfeervolle kraampjes staan. Daarnaast wordt in Deventer elk jaar twee dagen (op een zaterdag en zondag in december) het Dickens festijn gehouden. Het is gratis toegankelijk en u wordt er even helemaal teruggezet in de tijd en de plaats waarin de verhalen van Dickens spelen. Wilt u genieten van de kerstsfeer en de diverse activiteiten, kijk dan even voor de arrangementen en de juiste dagen op internet, want het wil per jaar wel eens verschillen.

Andere kerstmarkten bezoeken

Er zijn nog meer gezellige kerstmarkten waar u de sfeer en de gezelligheid van de komende feestdagen al kunt proeven. Zo heeft Arnhem een kerstmarkt in de Rijnhal en ook de kerstmarkt van Dordrecht is voor de omliggende steden en dorpen een begrip. Alle kerstmarkten opnoemen is natuurlijk onmogelijk, maar wie op internet zoekt, komt er vast nog een aardig aantal tegen. Zoek altijd naar foto’s van de kerstmarkten, want een foto kan u meer vertellen over de sfeer van de markt dan elke advertentie zou kunnen doen.
© 2012 - 2020 Cornelissens, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Kerstmarkten in KeulenDe Kerstmarkten in KeulenIn Keulen zijn maar liefst zes verschillende kerstmarkten, leuk opgezet en aangekleed en een heerlijke sfeer. Maar in Ke…
Kerstmarkt in Keulen is een aanrader!Na elke zomer leven we naar het einde van het jaar toe. In december valt er immers ook weer genoeg te beleven met de ver…
De kerstmarkt in DüsseldorfHet is weer wintertijd, en dat betekent dat het weer tijd is om naar de kerstmarkt te gaan. Er staan in Duitsland tal va…
De kerstmarkt: een plek om in de ultieme kerstsfeer te komenDe kerstmarkt: een plek om in de ultieme kerstsfeer te komenAls de zomer voorbij is, de herfst zich weer aandringt en de dagen weer korter en donkerder worden, begint het kerstgevo…

Wat te doen met de Kerst(vakantie)?Wat te doen met de Kerst(vakantie)?Ieder jaar plannen mensen van te voren wat ze met de Kerst willen gaan doen. Nodigen zij gezellig familie of vrienden ui…
Sinterklaasgedichten voor huisdieren - voorbeeldenSinterklaasgedichten voor huisdieren - voorbeeldenNatuurlijk krijgt je hond of kat ook een cadeautje van Sinterklaas. En je cavia, het konijn of je andere huisdieren miss…

Reageer op het artikel "Een kerstmarkt bezoeken verhoogt de verwachtingsvolle sfeer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cornelissens
Laatste update: 09-07-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Schrijf mee!