Wat te doen met de Kerst(vakantie)?

Wat te doen met de Kerst(vakantie)? Ieder jaar plannen mensen van te voren wat ze met de Kerst willen gaan doen. Nodigen zij gezellig familie of vrienden uit? Of zijn zij zelf te gast bij familie of vrienden? Boeken zij een vakantie naar een warm oord of kiezen zij juist voor een Wintersportvakantie? Of kiezen zij voor een gezellig huisje met de hele familie in Nederland? Krijg je gasten, wat ga je dan verzinnen voor het Kerstdiner? Wil je nog iets speciaals doen tijdens de Kerstvakantie van de kinderen? Er zijn heel veel mogelijkheden om de Kerst en de Kerstvakantie op een leuke manier door te brengen.

Wat doen we met Kerst?

De eerste keus die mensen maken over de invulling van hun Kerstdagen is, of zij het thuis vieren of elders. Word je uitgenodigd bij familie of vrienden, dan hoef je zelf niet veel te ondernemen. Je kunt je lekker laten verwennen. Uiteraard is het leuk om voor de gastvrouw en/of gastheer een presentje mee te nemen. Dit kan van alles zijn. Je kunt uiteraard traditioneel voor een mooi Kerststuk kiezen. De bloemenwinkels staan rond Kerst vol mee, maar origineler is het om zelf een mooi Kerststuk te maken. Mooie kaarsen, een bos bloemen, parfum, een fles drank, een dvd of een cadeaubon zijn gewilde cadeautjes voor de Kerst.

Vier je Kerst thuis, dan wil je er gezellige dagen van maken. Het is leuk om je huis van te voren in Kerstsfeer te brengen. Een Kerstboom en Kerstversiering mag dan niet ontbreken. Ieder jaar worden er zowel binnen Nederland als daarbuiten verschillende Kerstmarkten georganiseerd waar je inkopen kunt doen voor de Kerst. Ook de tuincentra bieden hun klanten een veelheid aan Kerstversieringen aan.

Kerst thuis

Vier je (één van de) Kerstdagen gewoon thuis, dan is het leuk om alvast na te gaan denken hoe je de dag wilt gaan invullen. Wellicht krijg je gasten waar je een heerlijk diner voor wilt gaan bereiden. Op Internet of in een kookboek staan de lekkerste recepten om klaar te maken. Wil je het jezelf niet te moeilijk maken, dan kun je kiezen voor gourmetten, steengrillen of fonduen. Voordeel hiervan is, dat je als gastvrouw/gastheer niet uren in de keuken hoeft te staan. Een ander alternatief is het maken van een tapasmenu. Tapas zijn kleine, hartige, van oorsprong Spaanse gerechtjes. Tapas zijn gemaakt van olijfolie en natuurlijke ingrediënten. Je kunt er eindeloos mee variëren en veel gerechtjes kun je van te voren klaar maken. Wil je meer weten over (het maken van) tapas, lees dan het artikel: Tapas, oneindig variëren!

Wil je je gezin of de gasten voorafgaand aan het diner vermaken, dan volgen hier wat tips:
 • Pakjes onder de Kerstboom: gezellig met iedereen rond de Kerstboom de cadeautjes uitpakken.
 • Organiseer een dobbelspel: Spreek af, dat iedereen 2 cadeautjes van 5 euro meebrengt. Zorg voor twee dobbelstenen. Iedere deelnemer gooit om de beurt met de dobbelstenen. Elke waarde van de dobbelsteen heeft een consequentie voor wat er met de cadeautjes gebeurt.
 • Lees een mooi Kerstverhaal voor rondom de Kerstboom
 • Doe spelletjes: Triviant, Pictionary, kaartspelen, zoals klaverjassen of hartenjagen, sjoelen, hints.
 • Organiseer een familiequiz: zorg dat je van te voren de vragen bedenkt, die allen gaan over de familie en zorg voor een kleine prijs voor de winnaar.
 • Kerstkaraoke: Hoe goed kunnen jouw gasten zingen?
 • Kerstwandeling: Neem iedereen mee voor een heerlijke Kerstwandeling met als toetjes een heerlijk glas gluhwein of warme chocomelk.
 • Knutselen: maak met elkaar mooie Kerststukjes. Zorg dat je materiaal in huis hebt, zoals bakjes, oase, Kersttakken, kaarsen en versieringen.

Kerst buitenshuis

Wil je de Kerst liever buitenshuis vieren, dan zijn er heel veel mogelijkheden om je te vermaken. Er worden tijdens en rond de Kerstdagen verschillende uitstapjes en Kerstuitjes georganiseerd in verschillende steden in en buiten Nederland. Wil je er echt helemaal uit met de Kerst, dan kun je kiezen voor een vakantie. Er zijn verschillende mogelijkheden om tijdens de Kerst op vakantie te gaan. Je kunt kiezen voor een zonvakantie, een wintersportvakantie of een verblijf in een bungalowpark met de kinderen.

Tijdens de Kerst

 • Dineren in een restaurant naar keuze: Veel restaurants bieden tijdens de Kerstdagen speciale Kerstmenu's aan. Je kunt arrangementen boeken en de restaurants halen alles uit de kast om u een zalig Kerstfeest te laten beleven.
 • Bezoek een evenement: Kerstcircus, theater,musical, concerten, cabaret. Ook tijdens de Kerstdagen zijn er verschillende mogelijkheden om gezellig uit te gaan.
 • Boek een vakantie: Je kunt kiezen voor een warm oord, waar je niet het idee hebt dat het Kerst is. Ook een Wintersportvakantie tijdens de Kerst staat voor veel mensen hoog op hun verlanglijstje. Heb je kinderen, dan kun je een vakantie boeken in één van de vakantieparken in Nederland. Zij zorgen ieder jaar voor een gezellige Kerstsfeer en de kinderen kunnen zich daar prima vermaken.
 • Boek een hotel: Veel hotels bieden Kerstarrangementen aan tijdens de Kerst. Tijdens het verblijf kunnen gasten genieten van een prachtige aankleding, uitgebreide culinaire diners en sfeervolle & bijzondere Kerstactiviteiten.
 • Boek een Kerstcruise door Nederland: Tijdens deze 5-daagse cruise kom je langs Nijmegen, Amsterdam, Rhenen, Rotterdam en Arnhem. Je vaart over de mooiste rivieren van Nederland en komt langs de gezelligste Kerststeden.

Rond de Kerst

Kerstmarkten: In heel veel plaatsen in en buiten Nederland worden Kerstmarkten georganiseerd. Voorbeelden van plaatsen waar een Kerstmarkt wordt gehouden zijn: Groningen, Breda, Lisse (Keukenhof), Valkenburg (ondergrondse Kerstmarkt in de grotten) en Maastricht. Gezellige kraampjes, Kerstartikelen, verlichting, Kerststallen en heerlijk eten en drinken (o.a. gluhwein) maken het bezoek aan een Kerstmarkt tot een waar feest. Ook in omliggende landen, zoals België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk kun je Kerstmarkten bezoeken. Kerstmarkten worden meestal in de week voor de Kerst georganiseerd.

Kerstcircus:

Traditie in Nederland is om met de kinderen een keer naar een Kerstcircus te gaan. Op heel veel plaatsen in Nederland kun je tijdens de Kerst naar het circus. Voorbeelden van Kerstcircussen in Nederland zijn:
 • Kerstcircus Ahoy in Rotterdam
 • Wereldkerstcircus in Amsterdam in Carré
 • Groot Kerstcircus in Den Haag
 • Wintercircus Utrecht
 • Kerstcircus Zeeland
 • Internationaal Kerstwintercircus in Eindhoven
 • Kerstcircus Nijmegen
 • Limburgs Kerstcircus in Sittard

Winterparade

Tijdens de Winterparade dineren gasten aan een 120 meter lange tafel, samen met nog 500 andere gasten. Tijdens dit diner krijgen de gasten verschillende leuke voorstellingen te zien. Ieder jaar vindt de Winterparade plaats in:
 • Amsterdam
 • Rotterdam
 • Den Haag
 • Nijmegen
 • Haarlem
 • Eindhoven

Kerst in de Efteling

Bron: TanteLoe, PixabayBron: TanteLoe, Pixabay
Attractiepark de Efteling biedt tijdens de Kerst speciale Kerstarrangementen aan. Het sprookjesachtige park wordt omgetoverd tot een wereld van lichtjes, ijspret en knapperende kampvuren. De gasten worden verwend met een heerlijk Kerstontbijt en Kerstdinerbuffet. Zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten van speciale winterattracties, zoals schaatsen op de schaatsbaan, langlaufen door het bos of van een sneeuwglijbaan afroetsjen.

Kerst in Disneyland Parijs

Ga in de Kerstvakantie met de kinderen naar Disneyland Parijs. Tijdens het Kerstseizoen van Disneyland Parijs zijn er speciale shows en parades. Het park is omgetoverd tot een betoverend Kerstsprookje. Hoogtepunten zijn:
 • de Christmas Cavalcade, een prachtige miniparade in een magische Kerstsfeer
 • Disney Magic on Parade
 • Tree Lighting Ceremony (ontsteken van de grote Kerstboom op Town Square)

Glazen Huis

Ieder jaar organiseert radio 3FM een inzamelingsactie voor een stille ramp. Drie DJ's sluiten zich gedurende 6 dagen op in een glazen studio, het Glazen Huis. Zij draaien on request 24 uur per dag muziek tegen betaling. Dit jaar zal het Glazen Huis in Leeuwarden staan van 18 t/m 24 december 2013.. Dit trekt ieder jaar heel veel bezoekers. Meer over dit evenement vind je in het artikel: 3FM Serious Request 2013.

Tot slot

Ben je alleen met Kerst, dan kun je er voor kiezen lekker alleen thuis te blijven. Een goed boek dat je al heel lang wilde lezen, een mooie Kerstfilm of uitgebreid in bad met een wijntje en een hapje kan voor sommige mensen een ultieme Kerst zijn.
Verplichtingen naar familie of vrienden worden vaak als een nadeel beschouwd van de Kerstdagen. Toch kiezen de meeste mensen wel voor een gezamenlijke Kerst. Er zijn mogelijkheden genoeg om er een zalig Kerstfeest van te maken!
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmarkt in Keulen is een aanrader!Na elke zomer leven we naar het einde van het jaar toe. In december valt er immers ook weer genoeg te beleven met de ver…
Kerstmis in IerlandKerstmis wordt net als bij ons ook in Ierland gevierd. In de aanloop naar en ook na 25 december is er in het land heel w…
Wat vieren we met Kerst?Wat vieren we met Kerst?Het belangrijkste feest van het jaar is toch wel kerst. Dit christelijke feest is inmiddels voor iedereen een traditie g…
Kerstmarkt in Kopenhagen: Tivoli GardensKerstmarkt in Kopenhagen: Tivoli GardensOp zoek naar iets anders dan een kerstmarkt in Nederland of Duitsland? Kopenhagen is al jaren een goed alternatief en me…

Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Een kerstmarkt bezoeken verhoogt de verwachtingsvolle sfeerEen kerstmarkt bezoeken verhoogt de verwachtingsvolle sfeerBijna elke kerstmarkt wordt druk bezocht. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en België. Geen wonder. De ker…
Bronnen en referenties
 • http://www.vanharte.nl/kal-kerst_activiteiten_beginpagina.htm
 • http://www.wattedoenin.nl/wat-te-doen-met-kerst-kerstuitjes-kerstcircussen-ijsbanen.php
 • http://www.fletcher.nl/specialpages/4051/feestelijkefeestdagen.html?utm_campaign=fletcher_arrangementen-kerst&utm_medium=tekst&utm_source=fletcher_tradetrackernl&utm_content=tekstlink&
 • Afbeelding bron 1: TanteLoe, Pixabay
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 21-11-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.