Decemberzegels 2019, geldigheid en tarief

Decemberzegels 2019, geldigheid en tarief De decembermaand is van oudsher de maand waarin de meeste kaarten worden verzonden. Ondanks het feit dat er jaarlijks vele kaartjes online worden verstuurd, worden er in Nederland nog volop kerstkaarten per post verzonden. Volgens de cijfers van PostNL verstuurt een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar 39 kerstkaarten. Daarmee verstuurt een Nederlander de meeste kerstkaarten van alle Europese Landen. Om het versturen van kerstkaarten voor iedereen mogelijk te maken geeft PostNL jaarlijks een speciale Decemberzegel uit. De Decemberzegel 2019 is te gebruiken vanaf 4 november 2019 tot en met 3 januari 2020.

Decemberzegels

Decemberzegels of ook wel kerstzegels genoemd, zijn speciale postzegels. Deze postzegels worden jaarlijks in de maand december uitgegeven. Deze Decemberzegels hebben een aangepast tarief. Met dit aangepaste tarief wordt het versturen van kerstwensen toegankelijker gemaakt voor alle mensen. In 1987 werden in Nederland voor het eerst speciale kerstpostzegels uitgegeven. Deze Decemberzegels werden verkocht per boekje. In de jaren daarna werden de Decemberzegels uitgegeven per velletje en vanaf 1995 worden er zelfklevende Decemberzegels verkocht. De Decemberzegel vindt zijn oorsprong in 1898. Canada was in 1898 het eerst land ter wereld dat een speciale Decemberzegel uitgaf.

Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay

Kerstkaarten versturen

Uit een onderzoek van Post NL dat in achttien Europese landen is uitgevoerd, blijkt dat er in Nederland de meeste kerstkaarten per huishouden worden verstuurd (2012). Overigens blijkt uit het onderzoek dat het versturen van een kerstkaart niet alleen in Nederland populair is. Volgens het onderzoek is het versturen van kerstkaarten ook in Frankrijk, Denemarken, Finland en Groot Brittannië per post heel erg populair. In de Zuid Europese landen worden volgens het onderzoek de minste kerstkaarten per huishouden verstuurd. In bijna alle Europese landen kent men in de decembermaand het gebruik van een bijzondere Decemberzegel. De Decemberzegel kan gekocht worden tegen een bijzonder en lager tarief. Alleen in Duitsland is de prijs van de Decemberzegel hoger dan het normale tarief. Het extra geld wat door de verkoop wordt ontvangen, gaat in Duitsland naar een goed doel. Overigens kan men ook in Nederland een duurdere Decemberzegel kopen en daarmee wordt eveneens een goed doel gesteund.

Decemberzegels 2019

De Decemberzegels van 2019 zijn ontworpen door Lieke van der Vorst. Zij heeft zich laten inspireren door haar persoonlijke herinneringen aan de decembermaand.

Tarief Decemberzegel

De prijs van de Decemberzegel van PostNL is in 2019 0,82. De prijs ligt 9 eurocent lager dan de normale postzegel en 4 eurocent hoger dan het tarief van de Decemberzegels 2018. De speciale Decemberzegels zijn vanaf 4 november 2019 in een vel met 20 zegels te koop voor 16,40, bij de postkantoren, pakketpunten, postzegelverkooppunten of via Postnl.nl.

Wanneer en voor welke poststukken mag een Decemberzegel 2019 worden gebruikt?

Vanaf 4 november 2019 tot en met 3 januari 2020 kan men gebruik maken van de Decemberzegels. De Decemberzegel is speciaal bedoeld wanneer men kerstkaarten tot 50 gram in enveloppen met een minimaal formaat van 14 x 9 cm binnen Nederland wil versturen. Voor overige poststukken en kerstpost naar het buitenland geldt het gewone gebruikelijke standaardtarief.

Zijn oude Decemberzegels nog geldig?

Postzegels worden zo gemakkelijk even ergens neergelegd en vervolgens jarenlang vergeten. Geen probleem, oude Decemberzegels zijn ook in 2019 nog steeds geldig. Oude decemberzegels van 2010 t/m 2018 met de opdruk 'December' zijn tussen 4 november 2019 en 3 januari 2020 nog steeds geldig. U hoeft dus niet bij te plakken. Ook Decemberzegels die nog ouder zijn dan 2010 mogen nog gebruikt worden. In dit geval moet men wel bijplakken tot het tarief van 0,82. Speciale bijplakzegels kunnen online worden gekocht of bij een PostNL-locatie.

Decemberzegels met het guldentarief?

De Decemberzegels met een guldenaanduiding zijn sinds 2003 niet meer geldig.

Cadeau

Wanneer je twee velletjes decemberzegels koopt bij de verkooppunten, dan krijg je zolang de voorraad strekt jaarlijks gratis een leuk cadeautje. In 2019 is dit een duurzame tas.

Wanneer worden kerstkaarten met een Decemberzegel bezorgd?

De poststukken die gefrankeerd zijn met Decemberzegels vallen onder de 72-uurs bezorging. Dit betekent dat de bezorging in principe binnen 3 dagen zou moeten plaatsvinden. Door de decemberdrukte wil het echter wel voorkomen dat een kerstkaart soms langer onderweg is.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten en decemberzegelsOngeveer 90 procent van de Nederlanders sturen kerstkaarten. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor de e-ca…
De postzegels van 2014: het tweede halve jaarDe postzegels van 2014: het tweede halve jaarIn elk land worden elk jaar heel wat nieuwe postzegels uitgegeven, tot grote vreugde van de actieve postzegelverzamelaar…
De postzegels van 2015: het tweede halve jaarDe postzegels van 2015: het tweede halve jaarElk jaar geeft PostNL een aantal nieuwe postzegels uit. Postzegels zijn nodig bij de verzending van poststukken. Daarnaa…
Posttarieven jaarlijks omhoog, ook op 1 jan. 2020Posttarieven jaarlijks omhoog, ook op 1 jan. 2020De prijs van postzegels is flink in beweging. Na twee prijsverhogingen in 2013, zijn de tarieven van postzegels vanaf 1…

Tips voor het kerstdiner: hoe creëer ik een geslaagde avond?Tips voor het kerstdiner: hoe creëer ik een geslaagde avond?Elk jaar in december is het weer zover: het kerstdiner. Hoe ga je dit jaar weer indruk maken op je gasten? Of, hoe overl…
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • www.telegraaf.nl
  • www.postnl.nl
  • www.wikipedia.org
  • https://www.postnl.nl/versturen/postzegels/speciale-postzegels/decemberzegels/
  • Afbeelding bron 1: Stux, Pixabay

Reageer op het artikel "Decemberzegels 2019, geldigheid en tarief"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bons, 05-10-2018 12:21 #2
Ik heb nog een heel vel decemberzegels van 2017, kan ik deze nu in december 2018 nog gebruiken voor kerstkaarten? groetjes ed bons Reactie infoteur, 26-12-2018
Het voordeel van de huidige decemberzegels is dat de geldigheid niet verloren gaat.
Gewoon blijven gebruiken.

Henk Vink, 19-11-2016 00:49 #1
Hallo,
Zijn de Kerstguldenzegels echt nog te gebruiken? Ik dacht dat alle guldenpostzegels ongeldig waren.
Groeten,
Henk Vink Reactie infoteur, 28-11-2016
Beste Henk,

Je vraag is:

Zijn kerstguldenpostzegels nog geldig?
Het antwoord is dat sinds 1 november 2013 de guldenpostzegels niet meer geldig zijn. Deze zegels kun je dus niet meer gebruiken om brieven en pakketten te versturen.

Decemberzegels
Met Decemberzegels verstuur je tegen een voordeliger tarief de kerst- en nieuwjaarswensen. Na deze periode blijven de Decemberzegels geldig, maar moet je bij frankeren tot het normale tarief.

De post moet aan een paar criteria voldoen om met het voordeligere tarief tijdens de feestdagen verstuurd te worden.
Voorkom beschadiging en verlies door de envelop dicht te plakken.
Per kerstkaart (tot en met 50 gram, binnen Nederland) plak je 1 Decemberzegel.
Post zwaarder dan 50 gram, dan geldt het standaard tarief. Je kunt dan meerdere Decemberzegels plakken om zo op het standaardtarief uit te komen.
Post naar het buitenland, dan bij frankeren.

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 03-12-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: Kerstwensen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!