Wat is illegaal vuurwerk?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden om illegaal vuurwerk te verhandelen, het is ook verboden om het in bezit te hebben, op te slaan, te vervoeren of af te steken. Illegaal vuurwerk voldoet niet aan de wet en is daarom strafbaar.

Wanneer is vuurwerk illegaal?

Vuurwerk is illegaal als...
  • het vuurwerk niet beschikt over een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing.
  • het vuurwerk teveel kruit bevat en hierdoor als professioneel vuurwerk wordt gezien.
  • het knalvuurwerk flash(kruid) bevat. Dit is een explosief mengsel dat in knalvuurwerk wordt gebruikt.
  • het knalvuurwerk een strijkkop heeft. Wat te vergelijken is met een luciferkop.
  • het vuurwerk te hard knalt. De maximale geluidssterkte die vuurwerk volgens de Nederlandse wet mag produceren is 156 decibel. Vanaf 150 decibel kan er al gehoorschade ontstaan.
  • het vuurwerk een te korte lont heeft, waardoor je niet genoeg afstand kan nemen.

Vuurwerk dat in Nederland verboden is

In de tabel hieronder is een overzicht van het meest populaire illegaal vuurwerk en het land waar Nederlanders dit voornamelijk kopen.
VuurwerkSoortLand van herkomst
Cobra-6KnalvuurwerkPolen, Italië
NitratenKnalvuurwerkBelgië
StrijkersKnalvuurwerkBelgië
VlinderKnalvuurwerkBelgië
Chinese rolKnalvuurwerk (matten) België
LawinepijlSiervuurwerk (pijlen)België

Cobra-6
De cobra-6 is het nieuwste illegaal vuurwerk dat op de markt is. De cobra-6 knalt ongeveer even hard als een handgranaat en is daarom dus ten strengste verboden in Nederland. Een cobra-6 kost ongeveer tien euro per stuk, maar dit kan sterk variëren. De cobra-6 wordt voornamelijk meegenomen uit Polen of Italië, waar ze voor drie euro te koop zijn. Een cobra-6 kan tussen de 28 en 120 gram flash bevatten. Dit is een behoorlijke hoeveelheid en kan leiden tot letsel of zelfs de dood.
Nitraten en strijkers
Nitraten en strijkers zijn beide knalvuurwerk met een knal van ongeveer gelijke hardheid. Het enige verschil is dat strijkers veel gevaarlijker zijn. De lont is namelijk erg kort dus je weet niet wanneer een strijker knalt. In tegenstelling tot strijkers heeft een nitraat een lange lont. Nitraten en strijkers worden voornamelijk in België gekocht en bevatten ongeveer twee gram flash.

Lawinepijl

Een lawinepijl is een vuurpijl die in Nederland illegaal is. De pijl schiet ongeveer dertig meter de lucht in en geeft een enorme knal met een grote drukgolf. Lawinepijlen zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige pijlen hebben zelfs geen stok, die je dus zelf bij de bouwmarkt moet kopen. Lawinepijlen komen vooral uit België.
© 2012 - 2024 Muogka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Illegaal vuurwerkIllegaal vuurwerkBepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland verboden. Vuurwerk wordt als illegaal beschouwd als er te veel kruit in zit…
Algemene informatie over vuurwerkAlgemene informatie over vuurwerkHoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de…

Decemberzegels 2019, geldigheid en tariefDecemberzegels 2019, geldigheid en tariefDe decembermaand is van oudsher de maand waarin de meeste kaarten worden verzonden. Ondanks het feit dat er jaarlijks ve…
Zelf je kerstkaarten maken + tipsZelf je kerstkaarten maken + tipsWie vindt het nou niet leuk om nog een kaart te ontvangen met kerst? Tegenwoordig worden er veel minder brieven gestuurd…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/vraag-en-antwoord/wat-is-illegaal-vuurwerk.html
Muogka (11 artikelen)
Laatste update: 02-01-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.