Opmerkelijke oudejaarsstunts

Opmerkelijke oudejaarsstunts Ze bestaan al jaren in met name Noord-Nederland; de oudejaarsstunts of oudejaarsgrappen. Ging het ooit om fietsen die met zorg in lantaarnpalen werden opgehangen, de laatste jaren worden de grappen wat grootser aangepakt. De ludieke stunts hebben met elkaar gemeen dat ze veel publiciteit genereren, niet zelden een probleem aan de kaak stellen, en dat de ontvreemde goederen netjes en onbeschadigd bij de rechtmatige eigenaar worden teruggebracht.

Starfighter ontvreemd (2011)

De leden van oudejaarsvereniging De Oliebol uit Vledder wisten de medewerkers van het Museum Vliegbasis Deelen te verrassen. De Starfighter, die normaalgesproken bij de ingang van het museum stond, bleek ontvreemd te zijn. Het model van de straaljager, een gevaarte dat 600 kilo weegt, kon tot grote verbazing van de oudejaarsvereniging, zonder al teveel problemen worden weggenomen. Met deze actie wilde de vereniging aandacht vragen voor de vergrijzing in hun dorp, of zoals ze het zelf noemden: "luchtsteun bieden."
De Vereniging de Oliebol heeft de Starfighter tijdelijk opgeborgen in een boerenschuur en plaatst het model begin januari weer terug. Na de herplaatsing was er bij het personeel van het Deelense museum geen sprake van ‘hard feelings’, getuige deze tweet: “Starfighter Onbeschadigd retour. Lof daarvoor aan "de oliebollen". Erg veel (media) belangstelling.”

Zonnewagen NUNA 3 vertrekt spontaan (2006)

De Delftse zonnewagen NUNA 3 werd ontvreemd uit zijn loods op het terrein van de Technische Universiteit en dook enkele dagen later weer op in Friesland. De oudejaarsvereniging ‘Vrijstaat Folgeren’ zat achter deze ‘diefstal’.
De Delftse student Sander Zijlstra, één van de bestuurders van de NUNA 3, kon er de humor wel van inzien: „Ik kom zelf uit Noord-Nederland en ben daarom wel bekend met oudejaarsgrappen. Ik heb gezien dat de NUNA de afgelopen dagen goed behandeld is.”
Wel gaf hij aan dat de loods, waar ook rondleidingen worden verzorgd, in het vervolg beter beveiligd zal worden.

Neeltje Jacoba in Drachten (2003)

Het schip de Neeltje Jacoba werd dankzij een geruchtmakend interview in het programma van Peter R. de Vries nationaal bekend als het schip van Klaas Bruinsma, waar volgens de verklaring van zijn lijfwacht, ook de latere prinses Mabel zou hebben verbleven. Op tweede kerstdag verdween het schip spoorloos uit de haven van Enkhuizen, om op 1 januari 2004 onthuld te worden voor Hotel Vreewijk in Drachten. Het schip, dat was verplaatst door oudejaarsvereniging Vrijstaat Folgeren, werd op haar tijdelijke ligplaats door meer dan 30.000 mensen bezocht.

Kostbare schilderijen in Groningen? (2002)

In 2002 werden twee kostbare schilderijen ontvreemd uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Deze (echte) diefstal werd gevolgd door een brief waarin om € 50.000 losgeld werd gevraagd. Deze brief was afkomstig van de oudejaarsvereniging uit het Groningse Tolbert. De politie, die 250 uur in de zaak heeft gestoken, kon de oudejaarsstunt ditmaal niet waarderen. Tien jaar na dato bepaalde de rechtbank dat de oudejaarsvereniging de Amsterdamse politie € 5.000 schadevergoeding moet betalen.

Lenin in Oosterwolde (1998)

De Brink in Oosterwolde is geplaveid met rode stenen, waardoor het in de volksmond ook wel bekend staat als het Rode Plein. Op Nieuwjaarsdag werd het plein nog iets ‘roder’ toen verbaasde inwoners van het Friese dorp een standbeeld van Lenin op hun Brink aantroffen. Het 17.000 kilo wegende beeld was door de plaatselijke oudejaarsvereniging ontvreemd uit het Groningse Tjuchem, waar het thuishoort bij het kantoor van onder nemer Henk Koop, die het beeld op zijn beurt uit de voormalige DDR heeft gehaald.
De actie was goed voorbereid via contacten binnen het bedrijf van Koop, sponsoring van de plaatselijke horeca, een gedegen verzekering en een ervaren vervoerder. Op 6 januari werd het beeld teruggeplaatst.

Gorbatjsov duikt op in Friesland (1992)

De diefstal van een wassen beeld uit Madame Tussaud in Amsterdam werd in de oudejaarsnacht opgelost, toen het beeld van de Russische leider Gorbatsjov rond 01.00 uur opdook in het Friese Elsloo. De oudejaarsvereniging Vesuvius-club had Gorbatsjov tweede kerstdag op klaarlichte dag uit het Amsterdamse museum ontvreemd. Na het bedekken van de bewakingscamera’s was het beeld, voorzien van masker en regenjas, tussen twee leden van de vereniging ingenomen en naar buiten gebracht.

Lees verder

© 2012 - 2024 Lourmarin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanWaarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanIn januari 2012 werd een C1000 supermarkt overvallen in Schoonebeek. De daders gingen er met 15000 euro vandaan, de mede…
De aanwezigheid van bergen in de provincie FrieslandDe hoogste natuurlijke plek van Friesland is de vijfenveertig meter hoge Vuurboetsduin op Vlieland en daarmee is het ook…
Goedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachterGoedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachter. Het kan Lekker wandelen, kanoen, fietsen of in de natuur zijn en da…
De nederlandse provinciesDe nederlandse provinciesNederland is een land met 16,86 miljoen inwoners. Nederland ligt in het westelijke deel van Europa en grenst aan de Noor…

Literaire nieuwjaarsgedichtenLiteraire nieuwjaarsgedichtenRond kerstmis en nieuwjaar is het in Nederland de gewoonte om vrienden en kennissen middels kaarten en e-mails prettige…
Hergebruik oude kerstkaartenHergebruik oude kerstkaartenIeder jaar vallen er weer een hoop kerstkaarten op de mat. In de maand december brengen de vele kleuren, printjes en pla…
Bronnen en referenties
  • Radio 1 Journaal
  • www.ad.nl
  • www.digibron.nl
  • www.historiek.net
  • www.trouw.nl
  • www.vk.nl
  • www.wikipedia.nl
Lourmarin (60 artikelen)
Laatste update: 19-12-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.