Hergebruik oude kerstkaarten

Hergebruik oude kerstkaarten Ieder jaar vallen er weer een hoop kerstkaarten op de mat. In de maand december brengen de vele kleuren, printjes en plaatjes van de kerstkaarten een hoop gezelligheid in huis. Eigenlijk is het zonde om ze allemaal weg te gooien, maar wat kun je doen met al die kerstkaarten als je ze allemaal bewaart? Kerstkaarten kun je op veel manieren hergebruiken. Bewaar ze om er volgend jaar lekker mee te kunnen knutselen. Hier staan een aantal ideeën op een rijtje.

Nieuwe kerstkaarten

Ben je erg creatief? Dan kun je van gebruikte kerstkaarten nog hele mooie nieuwe kaarten maken. Hiervoor heb je gekleurd knutselkarton nodig, die je vouwt als een kaart. Daarna zoek je naar plaatjes en printjes die bij elkaar passen om vervolgens een mooie kerstkaart samen te stellen. Je kunt met een zilver- of goudschrijvende pen een mooie boodschap op de kaarten schrijven. In hobbywinkels kun je ook stickers kopen met teksten als “Prettige kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar” en “Fijne feestdagen”.

Placemats

Dit is ook voor kinderen een hele leuke activiteit om te doen. Leg alle kerstkaarten op tafel. Zorg dat er in ieder geval ook een schaar is en lijm, maar je kunt ook nog extra dingen gebruiken, zoals glitters, kartelscharen, lint, gekleurd papier, noem maar op!

Je begint op een vel gekleurd papier, het liefst stevig knutselkarton. Zoek in de stapel kerstkaarten naar leuke plaatjes, printjes en kleuren die je in de placemats wilt gebruiken. Maak je de placemats met kinderen? Dan is het ook leuk om de kinderen hun naam er op te laten zetten. Je kunt ook van ieder kind zijn of haar eigen foto bij laten plakken. Zo heeft iedereen een eigen placemat die elke kerst weer gebruikt kan worden.

Als je klaar bent met het maken van de placemats, kun je ze lamineren, zodat ze af te nemen zijn.

Cadeaulabels

Van oude kerstkaarten kun je natuurlijk ook cadeaulabels maken. Knip labels uit gekleurd papier. Knip dezelfde vorm labels uit wit papier of uit een andere kleur papier, maar dan kleiner en plak die op de grotere labels. Dit is het vakje waar je een naam in kunt vullen. Zoek vervolgens tussen de kerstkaarten afbeeldingen uit die je wilt gebruiken en knip ze uit. Plak deze afbeeldingen op je cadeaulabels. Vervolgens maak je een gaatje in de labels (dit kan heel goed met een perforator) en doe je er een lintje doorheen. Klaar zijn je cadeaulabels!

Theelabels

Wil je volgend jaar iemand een leuk theecadeau geven met Sinterklaas of kerst? Vervang de bestaande labels aan theezakjes dan voor theelabels die gemaakt zijn van oude kerstkaarten! Hiervoor heb je een schaar, kartelschaar of pons nodig, lijm en een nietmachine.

Kies de zakjes thee uit die je cadeau wilt geven en haal hier de labels vanaf. Knip uit de oude kerstkaarten afbeeldingen uit die je wil gaan gebruiken om aan de theezakjes te hangen. Dit kun je met een gewone schaar of met een kartelschaar doen, maar je kunt hiervoor ook een pons gebruiken, Door het gebruik van een pons krijgt iedere label precies dezelfde vorm en grootte, maar het kan ook leuk zijn om juist verschillende vormen te gebruiken.

Het is de bedoeling dat je voor één label twee uitgeknipte stukken gebruikt. De twee uitgeknipte stukken plak je met lijm aan elkaar, terwijl het touwtje van het theezakje ertussen zit. Om de label extra te bevestigen, maak je er nog een nietje in met een nietmachine.

Kijkdoos

Kinderen vinden het vaak erg leuk om een kijkdoos te maken. Een leuke activiteit om voor de kerst te doen, is het maken van een kijkdoos. Geef je kind(eren) een schoenendoos en beplak deze met gekleurd papier of mooi cadeaupapier. Knip in de schoenendoos een gat waardoor naar binnen gekeken kan worden als de kijkdoos klaar is.

De kinderen kunnen nu zelf gaan zoeken naar mooie plaatjes om in hun eigen kijkdoos te plakken. Uit gekleurd papier kunnen ze ook nog leuke dingen knippen. Wat ook erg leuk is, is om de ondergrond van de kijkdoos te bekleden met nepsneeuw. Zo kan ieder kind zijn of haar eigen winterwonderland maken.

De mogelijkheden om kerstkaarten te hergebruiken zijn eindeloos. Dus, bewaar dit jaar je oude kerstkaarten en ga er volgend jaar mee aan de slag. Recyclen is hip!
© 2012 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel en makkelijk zelf originele kerstkaarten makenSnel en makkelijk zelf originele kerstkaarten makenIeder jaar verstuurt een gemiddeld gezin ruim tien kerstkaarten. Ook in 2012 is de verwachting dat er weer vele kerstwen…
Originele kerstkaarten maken met internet en foto'sOriginele kerstkaarten maken met internet en foto'sIeder jaar verstuurt ongeveer 90% van alle Nederlanders traditiegetrouw kerstkaarten naar vrienden en familie. In vele g…
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…

Opmerkelijke oudejaarsstuntsOpmerkelijke oudejaarsstuntsZe bestaan al jaren in met name Noord-Nederland; de oudejaarsstunts of oudejaarsgrappen. Ging het ooit om fietsen die me…
Bijzondere kerstkaarten: stuur eens iets anders!Bijzondere kerstkaarten: stuur eens iets anders!Stuur eens wat anders: een bijzondere kerstkaart van een zelfstandig ontwerper. Waarom? Misschien ben jij ook de standaa…
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.