Het ontstaan van Boxing Day

Boxing Day viert men op 26 december, daags na Kerstmis. Het is een nationale feestdag in Groot-Britannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Commomwealth. Maar wat is er zo speciaal aan Boxing Day?

Geschiedenis

Op 26 december werd traditioneel de 'Christmas Box' geopend en de inhoud werd dan verdeeld onder de armen. De 'Christmas Box' was een box van hout of klei waarin de mensen een gift konden doen.

De 'Christmas Box' werd vroeger gebruikt voor verschillende doeleinden:
  • Als geluksbrenger tijdens scheepsreizen.
  • Als hulpmiddel voor de armen (zoals hierboven beschreven).
  • Als cadeau voor de werknemers de dag na Kerstmis.

Boxing Day wordt ook wel St-Stephen's Day genoemd. St. Stephen was de eerste christelijke martelaar, die tot de dood gestenigd werd. Het idee van de kerstbonus of kerstpaketten wordt nog altijd toegepast. Mensen geven nog altijd op het einde van het jaar een cadeautje aan bijvoorbeeld de postbode of de melkboer. Ook bedrijven kennen hun werknemers een kerstbonus toe.

Sport

Boxing Day is een belangrijke dag voor sportactiviteiten. Traditioneel werd er gejaagd op de vos. Te paard en begeleid door honden ging men in rood en wit gekleed de vos opjagen. Wanneer de vos dan te vermoeid was om nog te vluchten was het aan de honden om hem te vangen en te doden. U begrijpt dat bepaalde organisaties zich meermaals verzet hebben tegen deze traditie. Sinds enkele jaren is deze manier van jagen verboden. Het opjagen wordt nog wel gedaan, maar uiteindelijk wordt de vos gedood door een kogel en niet op de vroegere, wreedaardige manier.

Tegenwoordig zijn echter het voetbal, rugby en paardenrennen op deze dag meer populair dan het 'fox hunting'.

Familie

Net als Kerstmis is Boxing Day een dag waarop de familie samenkomt en dit samenviert. Samen lunchen, en achteraf samen een stevige wandeling, cadeautjes uitdelen, ... En vaak maakt men die dag een familie-uitstap naar het voetbal, want gevoetbald in Engeland wordt er die dag dus gegarandeerd!

Shopping

De shops beginnen trouwens op deze dag al met de nieuwjaarssolden (de kerstspullen gaan in de grote uitverkoop), zodat deze dag voor hen als zeer druk wordt ervaren.
© 2007 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KerstShoppen in Londen; sfeervol winkelenDe feestdagen staan voor de deur en dan is het ontzettend gezellig in meerdere grote steden in de wereld. Kerstinkopen d…
Kerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst kan de gezelligste tijd van het jaar zijn, maar het kan ook bol staan van de verplichtingen. In dit artikel treft…
Londen bezoeken met kerst: 5 tipsLonden bezoeken met kerst: 5 tipsDe kerstperiode is een ideaal moment om een bezoekje te brengen aan de wereldstad Londen. De stad is er prachtig versier…
Boxing Yoga, wat is het?Boxing Yoga, wat is het?Boxing Yoga is anno 2015 een hype en het wordt wel eens de yoga voor stoere jongens genoemd. Het is een manier om je fys…
Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.