The Passion, een muzikaal bijbels evenement

Sinds 2011 wordt jaarlijks op Witte Donderdag een muzikaal bijbels evenement georganiseerd. Tijdens het evenement wordt op eigentijdse wijze het Bijbelverhaal van het lijden en sterven van Jezus aan het kruis nagespeeld. Het evenement wordt uitgevoerd door verschillende Nederlandse artiesten, die diverse populaire Nederlandse popsongs ten gehore brengen.

Witte Donderdag

Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen, is het begin van het zogenaamde triduum sacrum wat verder bestaat uit Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Op Witte Donderdag wordt door de christelijke gemeenschap het Laatste Avondmaal herdacht, dat Jezus met zijn twaalf discipelen had.

The Passion

Het muzikale bijbels evenement is een samenwerking tussen de omroepen EO en RKK, het Bijbelgenootschap, de Protestantse kerk, de Rooms Katholieke kerk en de gemeente waarin het evenement plaats vindt. Het evenement is gebaseerd op de Manchester Passion, die in 2006 door de BBC werd uitgezonden. Gedurende het evenement dragen zestien jongeren een groot verlicht wit kruis naar het podium, waarop een deel van de voorstelling plaats vindt. Hiermee beelden ze de lijdensweg van Jezus uit. Het kruis weegt ongeveer 400 kilo en is circa zes meter lang. The Passion wordt sinds 2011 opgevoerd en live uitgezonden op televisie. De eerste uitvoering vond plaats in Gouda.

2011: The Passion Gouda

De eerste Nederlandse versie van The Passion vindt plaats in 2011 in Gouda. Het evenement trekt tussen de 15.000 en 20.000 toeschouwers. Hiermee is de opkomst twee keer zo hoog als de organisatoren vooraf hadden verwacht. Op televisie volgen 970.000 mensen de uitzending van het evenement. Syb van der Ploeg speelt de rol van Jezus, Do speelt de rol van Maria, Thomas Berge speelt Petrus, Frank Lammers speelt de rol van Judas en Erik Dijkstra presenteert het verhaal.

The Passion in Gouda wint in 2012 de prijs voor het Beste Stadspromotie-evenement.

2012: The Passion Rotterdam

In Rotterdam trekt het evenement wederom tussen de 15.000 en 20.000 toeschouwers. Duizend mensen lopen mee met het kruis, dat aan moet komen op het Willemsplein. Op televisie wordt het evenement gevolgd door circa 1,7 miljoen kijkers. Naast het Willemsplein speelt het evenement zich af aan de voet van de Erasmus brug. Danny de Munk speelt Jezus, Berget Lewis speelt de rol van Maria en Charly Luske speelt de rol van Judas en Frans Bauer is Petrus. Philip Freriks vertelt het verhaal.

2013: The Passion in Den Haag

Het evenement wordt uitgevoerd op het Buitenhof, de Lange Vijverberg en De Plaats. Met als middelpunt de Hofvijver naast het Binnenhof. Ook vindt er een deel van het verhaal plaats bij de pier van Scheveningen. Het evenement trekt ongeveer 20.000 toeschouwers. Het evenement wordt door een recordaantal van circa 2,3 miljoen kijkers, via de televisie, gevolgd. René van Kooten speelt Jezus, Anita Meyer speelt Maria, Jim Bakkum speelt Petrus en Daniël Boissevain speelt Judas. Het verhaal wordt verteld door Jörgen Raymann.

The Passion Den Haag heeft in de rubriek amusement een TV beeld gewonnen, daarmee versloeg het TV programma “De Kwis” van de VARA en “Heel Holland Bakt” van Omroep Max. De TV beelden worden toegekend door een deskundige vakjury.
Bij het Televizier Gala wordt het programma uitgeroepen tot het beste muziek programma van het afgelopen jaar.

2014: The Passion Groningen

Het evenement wordt gehouden op De Vismarkt in Groningen, de hoofdrollen zijn voor Jan Dulles als Jezus, Simone Kleinsma als Maria, Stanley Burleson als Petrus en Jamai Loman als Judas. Beau van Erven Dorens is verteller van het verhaal. Het evenement trekt 20.000 toeschouwers verdeeld over De Vismarkt en de Grote Markt. Met 3,2 miljoen kijkers trekt de televisie uitzending opnieuw meer kijkers dan het jaar ervoor.

Vanuit Amerika is de producent Michael Davis aanwezig, die de mogelijkheden onderzoekt om The Passion ook in Amerika op te gaan voeren. Jamai Loman bereikt de nummer 1 positie van de iTunes top 100, met het in The Passion vertolkte lied "Gevallen of Gevlogen".

2015: The Passion Enschede

Het evenement wordt gehouden op de Oude Markt van Enschede. De hoofdrollen zijn voor Jim de Groot als Jezus, Shirma Rouse als Maria, Jeroen van der Boom als Petrus en Jeroen van Koningsbrugge als Judas. Robert ten Brink is de verteller van het verhaal. Het evenement trekt 20.000 bezoekers. Met 3,5 miljoen kijkers trekt de televisie uitzending opnieuw meer kijkers dan het jaar ervoor.

2016: The Passion Amersfoort

Het evenement wordt gehouden op het Eemplein van Amersfoort. De hoofdrollen zijn voor Martijn Fischer als Jezus, Ellen ten Damme als Maria, Mark van Eeuwen als Petrus en Xander de Buisonjé als Judas. Lenette van Dongen is de verteller van het verhaal. Het evenement trekt net als vorig jaar circa 20.000 bezoekers. 3,2 Miljoen kijkers volgen het evenement op de televisie.

2017: The Passion Leeuwarden

Het evenement wordt gehouden op het Wilhelminaplein van Leeuwarden. De hoofdrollen zijn voor Dwight Dissels (bekend van The Voice) als Jezus, Elske DeWall als Maria, Omri Tindal (bekend van The Voice) als Petrus en Roel van Velzen als Judas. Remco Veldhuis is de verteller van het verhaal. Het evenement trekt 16.000 bezoekers. Iets meer dan 3 miljoen kijkers volgen het evenement op de televisie. Kenmerkend voor deze versie van The Passion, in Leeuwarden, is dat er ook in het Fries gezongen wordt.

2018: The Passion Bijlmer

Het evenement wordt gehouden in de Bijlmer. De hoofdrollen zijn voor Tommie Christiaan als Jezus, Glennis Grace als Maria, Brainpower als Petrus en Jeangu Macrooy als Judas. Noraly Beyer is de verteller van het verhaal. Het evenement trekt 11.000 bezoekers. Circa 3,1 miljoen kijkers volgen het evenement op de televisie.

2019: The Passion Dordrecht

Het evenement wordt gehouden in de Dordrecht. De hoofdrollen zijn voor Edwin Jonker als Jezus, Edsilia Rombley als Maria, Paul Sinha als Petrus en Lucas Hamming als Judas. Martijn Krabbé is de verteller van het verhaal. Er wordt extra aandacht besteed aan eenzaamheid. #jebentnietalleen.

2020: The Passion Roermond

Het evenement zou dit jaar in Roermond plaats vinden, maar vanwege het Corona-virus is besloten om het evenement aan te passen. Aangezien het dit jaar de 10e keer zou worden, is er een speciale editie gemaakt: 10 jaar The Passion: 'Geef mij nu je angst'. Johnny de Mol vertelt het paasverhaal en Anne-Mar Zwart doet verslag van de virtuele processie bij het verlichte kruis.

The Passion in de Verenigde Staten

Na eerdere interesse in 2014, wordt op 20 maart 2016 in de Amerikaanse plaats New Orleans voor het eerst een versie van The Passion in de Verenigde Staten opgevoerd. Het evenement wordt uitgezonden door Fox. Hoofdrolspelers zijn onder andere: Trisha Yearwood (Maria), Tyler Perry (Verteller) en Seal (Pontius Pilatus).

Kerstviering op de Dam in Amsterdam

Gezien het succes van The Passion vindt sinds 2011 jaarlijks een kerstfeest op de Dam plaats, waar op een zelfde soort manier het Kerstverhaal wordt uitgebeeld. Dit evenement wordt ook uitgezonden op televisie.

The Passion in Concert 2019

In het paasweekend 2019 wordt in Ahoy een concert gegeven onder muzikale leiding van Eric van Tijn. Bij dit concert treden diverse bekende artiesten op, die reeds eerder hun opwachting maakten in The Passion, zoals Berget Lewix, Danny de Munk, Simone Kleinsma, Jeroen van Koningsbrugge, Xander de Buisonjé en Jim Bakkum. Ook is er een koor van 300 man om het concert compleet te maken.
© 2014 - 2024 Ilzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Johannes PassionDe Johannes PassionDe Matthäus Passion is dan het meest bekende, maar zeker niet het enige oratorium van Johan Sebastian Bach over de lijde…
De Matthäus PassionDe Matthäus PassionVlak voor Pasen, aan het einde van de veertigdagentijd, is het weer de tijd waarin u bijna in iedere stad wel naar een u…
De Brockes Passion: een gedramatiseerd passieoratoriumDe Brockes Passion: een gedramatiseerd passieoratoriumDe Duitse dichter Barthold Heinrich Brockes (1680–1747) schreef de tekst van de Brockes Passion. In dit passieoratorium…

De paasvogel bracht vroeger de paaseieren, nu de paashaasDe paasvogel bracht vroeger de paaseieren, nu de paashaasDe paasvogel was vroeger alom bekend, maar die vogel is gevlogen. Voor veel ouderen blijkt de paasvogel echter nog een a…
Paashaas of paasklokken: wie brengt de eieren nu eigenlijk?Paashaas of paasklokken: wie brengt de eieren nu eigenlijk?In sommige landen komen de paasklokken, in andere landen komt de paashaas. Soms komen de twee naast elkaar voor. Maar wi…
Bronnen en referenties
  • www.eo.nl
  • www.nl.wikipedia.org
  • www.katholiek.nl
  • www.ew.com
  • www.passion.101tips.nl (17-10-2016)
  • www.rtlnieuws.nl (17-10-2016)
  • www.thepassion.nl (18-03-2018)
  • www.AD.nl (19-02-2019)
  • www.thepassion.nl (18-04-2019)
  • www.thepassion.nl (09-04-2020)
Ilzo (34 artikelen)
Laatste update: 09-04-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.