De paasvogel bracht vroeger de paaseieren, nu de paashaas

De paasvogel bracht vroeger de paaseieren, nu de paashaas De paasvogel was vroeger alom bekend, maar die vogel is gevlogen. Voor veel ouderen blijkt de paasvogel echter nog een aangenaam begrip dat verbonden is met hun vroegste herinneringen, maar in de loop van de tijd heeft de paashaas het stokje van de paasvogel overgenomen. De paasvogel was een logische figuur, want een vogel bouwt immers zelf een nest en legt ook zelf de eieren. Veel mensen zochten in hun jeugd op de ochtend van de eerste paasdag intensief naar de paasvogel, maar die werd, net als de paashaas tegenwoordig, alleen door hun ouders “gezien” en was altijd net weggevlogen als de kinderen keken. Rond 1960 was de paasvogel nog in diverse provincies van ons land "aanwezig", maar zijn aanwezigheid is langzaam bijna compleet verdrongen door de paashaas.

Vroeger bracht de paasvogel de eieren

De paasvogel was in de verbeelding van de mensen een ooievaar. Dat is niet verwonderlijk, want de ooievaar kwam in het voorjaar en bracht de lente mee. Hij bouwde zijn nest en er gingen verhalen rond dat het dier kikkers ving en die als kinderen bij de mensen bracht. Hij stond dus symbool voor het begin van het leven.

De ooievaar als brenger van leven

Zo ontstond dus tevens het verhaal dat de ooievaar de kinderen brengt. Nog steeds zien we de ooievaars verhalen rondwaren bij de geboorte van een kindje. Er wordt dan ook vaak een ooievaar tegen een raam geplakt, alsof de ooievaar het huis binnengevlogen is en het kindje daar gedropt heeft. Zelfs de postzegels op de geboortekaartjes doen eraan mee en houden zodoende de gedachte aan de ooievaar die de kindjes brengt (en de herinnering aan de paasvogel) in ere.

Paaseieren worden nu op Paasmorgen “gelegd” door de paashaas

Het verhaal gaat dat de paasvogel stout geweest was en daarom omgetoverd werd in een paashaas, die slechts een keer per jaar eieren kan leggen: met Pasen dus. Het dier heeft er zijn werk aan: in een nacht miljoenen eieren leggen is immers niet niets! Vermoedelijk heeft hij het hele jaar dan ook hard nodig om terug op adem te komen en aan te sterken. Gewone eieren leggen is immers al een hele bedoening, te beoordelen naar het luide gekakel van een kip die slechts een enkel ei moet leggen. Het is maar goed dat een haas niet kan kakelen, anders lag iedereen in de paasnacht wakker.

De paasvogel stond aan de wieg van de eiernestjes

Ook in deze tijd zien we in de banketbakkerszaken en supermarkten nog steeds eiernestjes van koek, snoep en chocolade terugkomen. De paasvogel wordt dan wel niet meer zo vaak genoemd, maar zijn nestjes met eieren bestaan in de handel nog steeds. Alleen heeft nu de paashaas er zeggenschap over.

De Duitse paashaas

In de 19e eeuw is onze eigen paasvogel verdrongen door de paashaas, die in Duitsland hoogtij vierde. De paashaas staat model voor een hoge vruchtbaarheid (net als konijntjes kan hij/zij vaak en veel kleine nazaten krijgen) en is dan, evenals het ei, een van de vele symbolen voor de lente, waarin de natuur ontwaakt en alles weer groeit, bloeit en vrucht begint te dragen.

Eieren in hazenkuiltjes

Hazen maken een leger (kuiltje) in de grond als nest voor hun jongen. Dat in tegenstelling tot konijnen, die een holletje onder de grond graven en daar hun jongen ter wereld brengen. Verlaten hazenkuiltjes worden soms gebruikt door “luie” vogels, zoals de kieviet, die het kuiltje met plezier in bezit nemen en er hun eieren in leggen. Op die manier is de verbinding van de paaseieren en de paashaas tot stand gekomen. Ook bijgelovige boeren verstopten in vervlogen tijden eieren op hun velden om hun velden tot vruchtbaarheid te verhelpen.

Paaseieren verven

Veel mensen verven zelf nog hun vers gekookte eieren. In de winkels zijn daarvoor nog veel eierverf, kleurstiften en plakplaatjes te koop. Het is een leuk werkje, dat vaak met alle leden van het gezin gedaan wordt. Vooral kinderen houden van dergelijke tradities en kunnen van het samen eieren verven enorm genieten.

Geverfde eieren in de winkel zijn niet altijd verse eieren

Veel van de geverfde eieren in de supermarkten zijn al lang van tevoren gekookt en geverfd en dus meestal niet meer zo vers, als de eieren die u zelf op paaszaterdag verft. Ze zijn niet slecht, maar gewoon minder vers en dan ook vaak niet zo goed houdbaar.

Chocolade paaseieren

De paasvogel of paashaas brengt niet alleen de prachtig gekleurde paaseieren, maar ook chocolade paaseieren. Grote, kleine, van melkchocolade, witte chocolade of puur, gevuld of niet gevuld, in zilverpapier of ook zonder. Samen met de chocolade paashazen, nesten en mandjes verhogen ze de feestvreugde tijdens de paasdagen.

Chocolade paaseitjes zijn calorierijk, maar erg lekker

Jammer alleen dat ze zo calorierijk zijn, maar voor een keer per jaar moet men er toch eens lekker van kunnen snoepen. Chocolade, en dan vooral de pure chocolade, heeft bovendien ook goede eigenschappen en verhoogt het geluksgevoel, dus wat is daar nu mis mee? Daarnaast is het paasfeest het feest van de lente, van de hoop en van nieuw leven. Het is mooi om dat te vieren met een feest en met lekker eten. Zelfs een chocolade ei hoort er dan bij.

Een nestje met paaseieren op de paastaart

Wie zelf een paastaart van biscuitdeeg bakt, versiert die vaak nog bovenop met ronde, witte nestjes van slagroom en legt in elk nestje een paar mini eitjes. Mooier en gemakkelijker kan men een paastaart immers niet opmaken. De kunst is om het zo te verdelen dat elk taartstuk ook een nestje heeft. Bent u niet handig, leg er dan een paar kant-en-klare chocolade eiernestjes van de bakker of de supermarkt op.

Pasen is een prachtig, christelijk feest

Pasen is het feest van de wederopstanding van Jezus uit het graf, waarin hij drie dagen daarvoor was neergelegd. Voor alle christenen hoort er dan ook een feestelijke, kerkelijke dienst bij. Het vieren van de opstanding van Jezus is een bevrijding na de vastentijd van veertig dagen en de vieringen van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag.

De Paaswake en de Paaskaars

De Paaswake op Paaszaterdag is een verwijzing naar de korte tijd die Christus in zijn graf heeft doorgebracht. De Paaskaars is een verwijzing naar het licht van de hoop dat Christus de wereld gebracht heeft. Het Paasfeest heeft ook connecties met het heidense lentefeest en is zo een combinatie van nieuw leven en vruchtbaarheid.

Pasen is vooral een vrolijk feest

Het is een vrolijk en blij feest, waar iedereen, christen of niet, van kan genieten en of de eieren dan door de paasvogel of de paashaas gebracht worden zal iedereen een zorg zijn. Als het maar allemaal smaakt! Pasen luidt de lente, het voorjaar in en het paasfeest is dan ook een feest van blijde hoop op de toekomst.
© 2014 - 2025 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van paasei tot paashaasVan paasei tot paashaasVan paasei tot paashaas: weet jij waarom er Pasen wordt gevierd en waarom er hazen, kuikentjes, eieren en nog veel meer…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Als de dagen langer worden en de zon meer begint te schijnen, komt Pasen steeds dichterbij. De paastakken, paaseieren en…
Paashaas en PaaseierenPaashaas en PaaseierenNet als Sinterklaas en Kerst kent Pasen ook zijn symbolieken; de Paashaas en de gekleurde paaseieren. De Paashaas verbli…

Paaseieren verven als voorbereiding op het feest van PasenPaaseieren verven als voorbereiding op het feest van PasenPaaseieren verven was vroeger een leuk werkje dat in bijna ieder gezin met plezier gedaan werd. Liefst op paaszaterdag,…
The Passion, een muzikaal bijbels evenementSinds 2011 wordt jaarlijks op Witte Donderdag een muzikaal bijbels evenement georganiseerd. Tijdens het evenement wordt…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.