De viering van het Suikerfeest bij moslims
Het Suikerfeest wordt ook wel eens het Kleine Feest genoemd. Het wordt gevierd door de moslims (islam-godsdienst) aan het einde van hun vastenperiode (ramadan). In België en Nederland wordt de term Suikerfeest frequent gebruikt. In het Arabisch heet het Suikerfeest “Id al-Fitr”. Bij het Suikerfeest gaat men elkaar met beloningen feliciteren voor een maand lang vasten. Traditioneel verwent men elkaar met zoetigheden en andere lekkernijen en geeft men aan elkaar- en vooral aan de armeren - cadeautjes. Het Suikerfeest staat in nauw verband met het Offerfeest, dat 70 dagen na het einde van de ramadan plaatsvindt. In 2019 valt het Suikerfeest op 4 juni.
Waar staat het Suikerfeest voor?
Het Suikerfeest is een islamitisch religieus feest dat door de moslimgemeenschap wordt gevierd aan het einde van de ramadan. De Arabische woorden “Id-oel-fitr” betekenen dan ook letterlijk “de feestdag ter gelegenheid van het breken”. Met “breken” wordt dan het breken van de vastenperiode bedoeld. Niet alle moslims vinden het woord Suikerfeest goed gekozen. Het zou te sterk in relatie staan tot voeding en eten. Daarom opteren er ook moslims voor om het Suikerfeest het “Kleine Feest” te noemen. Het Suikerfeest heeft als doel om het einde van de ramadan te vieren. Men voorziet lekkernijen, zoetigheden en cadeautjes voor elkaar. Het feest valt steeds in de zomerperiode, waardoor de ramadan-periode soms heel zwaar kan zijn door extreme warmte-omstandigheden.
Bron: Ebrahim, Pixabay De viering – Wat gebeurt er concreet?
De ochtend van het Suikerfeest start voor de mannen en vrouwen met een speciaal gebed in de moskee. Men verwacht dat de moslims - die dit kunnen betalen - een bijdrage leveren van vijf tot zeven euro. Hiervoor doet men in de moskee een rondhaling. Het opgehaalde geld zal nuttig besteed worden. Na het gebed in de moskee gaan de moslims bij de familie op bezoek. Hier eet men allen samen zoete lekkernijen en worden er aan elkaar cadeautjes uitgewisseld. Ook voor de armeren voorziet men cadeautjes. Een typisch gerecht is lokum. Dit Turks gerecht bestaat uit suiker of honing, fruit, kokos en gelei, soms met wat nootjes en kan verschillende kleuren hebben. Traditioneel versieren de vrouwen de handen met henna, worden er nieuwe kleren aangetrokken en wordt het huis versierd. Iedereen mag het immers weten dat het Suikerfeest is.
De armeren onder de moslims laat men niet in de kou staan. Ze krijgen kleding en voedsel van de rijkeren. Moslims zijn er - volgens hun godsdienst - toe verplicht om voor de armeren te zorgen. Na de bezoekjes bij de familie gaan moslims naar een ontmoetingsplaats (moskee of zaal), waar de iman een preek geeft. Deze preek wordt beschouwd als het echte einde van de Ramadan. Aangezien de profeet dit zo heeft bevolen, zijn ook de vrouwen en kinderen aanwezig bij deze preek. Na afloop van het preekgedeelte omhelzen de moslims elkaar, wordt onderling vergiffenis gevraagd voor allerlei fouten van het afgelopen jaar en wenst men elkaar een gezegend Suikerfeest.
Wanneer vindt het Suikerfeest plaats?
Volgens de islamitische kalender valt het Suikerfeest altijd op dezelfde dag. Volgens de Gregoriaanse kalender valt het steeds op een andere dag. De reden hiervoor is dat de islamitische kalender een maankalender is en de gregoriaanse kalender gebaseerd is op de zon. In 2018 valt het Suikerfeest op 15 juni, in 2019 op 4 juni en in 2020 op 23 mei.
De ramadam, voorafgaand aan het Suikerfeest
De ramadam is de negende maand van de islamitische kalender. Het is de vastenmaand voor moslims. Er wordt tijdens deze periode vanaf het moment dat de zon opkomt totdat ze ondergaat niet meer gegeten, gedronken, gevloekt, gerookt en gevreeën. Bij extreem warm weer tijdens de zomerperiode is het voor vele moslims extra zwaar, omdat er niet gedronken mag worden. De ramadam wordt dan ook door velen beschouwd als een “goede en zuiverende” periode. Mensen zuiveren hun lichaam, vermijden ruzies en proberen om beleefd te zijn. Diefstal, kwaad spreken of kwaad begaan is “not done” tijdens de vastenperiode.
Het Suikerfeest in verband met het Offerfeest
Het Offerfeest, of ook wel het Grote Feest genoemd, viert men ter nagedachtenis van de profeet Ibrahim. Moslims eten tijdens het Offerfeest dieren (lam of schaap) die volgens Dhabiha geslacht zijn. Het vlees wordt verdeeld onder de familieleden, buren, kennissen, enzovoort. Het Offerfeest valt op de tiende dag van de Hadj-maand, dat exact 70 dagen na het einde van de Ramadan is.