De oorsprong van Vaderdag
Vaderdag wordt elk jaar weer gevierd in heel veel landen. Vaders worden in het zonnetje gezet, krijgen cadeautjes en volop aandacht van hun kinderen. Er worden gedichtjes geschreven, tekeningen gemaakt, kortom kinderen zijn er volop mee bezig. Deze mooie dag ontstond door een nog mooier verhaal. Die van een klein meisje, die bedacht dat haar vader de beste was.
Vaderdag komt uit Amerika
Vaderdag vond zijn oorsprong in Amerika. Sonera Dodd, een meisje uit Amerika, vond dat haar vader waardering kon gebruiken. Hij was een oorlogsveteraan en had zijn vrouw verloren bij een bevalling. Hierdoor zorgde hij alleen voor zijn kinderen. Sonera wilde haar vader zo graag bedanken voor alles wat hij voor het gezin had gedaan. Ook wilde ze bereiken dat vaders in de hele wereld zich meer met de opvoeding van hun kinderen gingen bemoeien. Ze kwam op dit idee doordat ze in 1909 naar een preek luisterde over Moederdag. Ze besloot de geboortedatum van haar vader aan te nemen voor de eerste Vaderdag ooit op 19 juni 1910. Andere Amerikaanse dorpen begonnen bij toeval deze feestdag ook te vieren. Toen Amerikaanse presidenten hiervan hoorden, waren ze het eens met Sonera. Vaders moesten gewaardeerd worden. President Calvin Coolidge riep de bevolking in 1916 en 1924 op om vaders eer te betuigen op een speciale datum uitgeroepen door de regering. In Nederland werd de feestdag voor het eerst gevierd in 1963.
Vaderdag is niet altijd even belangrijk geweest
Toen de bevolking van Amerika hoorde over Vaderdag, werd dit niet meteen een succes. Ook in Nederland was dit niet meteen het geval. Dit kwam vooral doordat vaders zich niet zoveel met de opvoeding bezighielden in deze tijd. Hierdoor was er ook niet echt een beloning nodig. Moeders deden het hele jaar door het huishouden, dus voor hen was een dagje vrij per jaar een goede beloning. Vaders deden niet veel in het huishouden, zij werkten vooral. Een vrije dag voor hen was nutteloos. Ook was het zo dat vaders de lakens uitdeelden in huis. Door die taak te laten liggen, was hij voor een dag geen baas. Dat kon niet in deze tijd.
Vaderdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd
In Nederland wordt Vaderdag altijd gevierd op de derde zondag van juni. In 2015 is dat dus op 21 juni. Ook Canada viert Vaderdag op deze dag. In andere landen is dat niet het geval. In Spanje is de sterfdag van Sint-Jozef, de biologische vader van Jezus, de datum van Vaderdag. Dit is op 19 maart. In Duitsland vieren ze Vaderdag op Hemelvaart. In Luxemburg wordt de feestdag gevierd op de eerste zondag van oktober. In Zweden wordt de dag gevierd in november.
Tradities op Vaderdag
Vaderdag wordt in verschillende landen gevierd met verschillende gewoonten. In Zweden is het een gewoonte dat kinderen hun vader ontbijt op bed geven. In Nederland wordt dit ook wel eens gedaan. Vaak krijgen Nederlandse vaders van hun kinderen cadeautjes en knutselwerkjes die op school zijn gemaakt. Kinderen in Canada maken een vaders blij door taken voor ze te doen. Winkels maken dankbaar gebruik van Vaderdag. Er wordt meer verkocht. De winkeliers spelen hierop in door reclames te maken.
Niet alleen voor vaders
Vaderdag is als eerste natuurlijk bedoeld voor vaders. Toch is Vaderdag tegenwoordig niet alleen voor vaders. Ook opa's genieten mee van deze traditie. Zij krijgen van hun zoons en dochters cadeaus, maar ook de kleinkinderen vinden het leuk om een knutselwerkje te geven. Daarnaast is het ook voor stiefvaders leuk om verwend te worden door hun stiefkinderen. Zij zijn immers ook een vaderfiguur voor hen.