Welke feestdagen zijn er in Amerika?

Welke feestdagen zijn er in Amerika? De Verenigde Staten kennen twaalf officiële feestdagen waarbij veel werknemers vrij zijn. Winkels, banken en kantoren zijn dan gesloten: het land viert feest. Er zijn ook feestdagen die per staat geregeld zijn, en dus niet nationaal gelden. De meeste feestdagen kennen wij in Nederland niet, zoals Independence Day. Deze dagen brengen dan ook opmerkelijke gewoontes en tradities met zich mee.

Nationale Amerikaanse feestdagen

De officiële feestdagen vinden in vrijwel heel Amerika plaats. De meeste mensen zijn dan vrij van werk. Zoals wij in Nederland Tweede Paas-, Pinkster-, en Kerstdag hebben, hebben de Verenigde Staten dat niet. Iedereen moet dan gewoon weer naar werk en de winkels, banken en faciliteiten zijn open.


New Year's Day (1 januari)

New Year's Eve (oudejaarsavond) en New Year's Day (nieuwjaarsdag) worden in Amerika uitbundig gevierd. Een goede en frisse start van het nieuwe jaar wordt gevierd en de mensen beginnen aan hun goede voornemens. Op New Year's Day zijn de meeste Amerikanen vrij van werk en zijn de winkels dus ook gesloten. Scholieren en studenten zijn ook vrij. In Nederland is dit vrijwel hetzelfde geval.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Martin Luther Kingday (derde maandag van januari)

Op Martin Luther Kingday wordt de Amerikaanse dominee Martin Luther King vereerd en herdacht. Deze baptische dominee kwam op voor gelijkheid tussen blanke en getinte mensen en heeft dan ook veel bereikt. De feestdag is ontstaan door het succes van een campagne van activisten voor gelijke mensenrechten.

Op deze dag hebben de mensen die bij overheidsinstellingen en federale instellingen werken vrij. Maar veel (commerciële) bedrijven geven hun personeel geen vrij. Daarom zijn de meeste winkels en restaurants gewoon open. Veel scholieren en studenten zijn vrij, maar sommige scholen of universiteiten kiezen ervoor een feest of speciale gelegenheid (zoals vrijwilligerswerkzaamheden) te organiseren. In Nederland wordt dit niet nationaal gevierd.

President's Day (derde maandag van februari)

President's Day (ook wel Washington's Day) wordt gevierd ter ere van een aantal Amerikaanse presidenten, zoals Washington, Lincoln en Adams. De feestdag was oorspronkelijk bedoeld om de verjaardag van president George Washington te vieren, vandaar de naam Washington's Day. Na de Amerikaanse burgeroorlog werd ook Lincoln op deze dag geëerd. Alle medewerkers van de overheid en federale instellingen hoeven niet te werken op President's Day. Ook op Wall Street wordt geen handel gedreven. Verder zijn de winkels, restaurants e.d. wel open en scholieren moeten naar school. Deze feestdag is niet in Nederland nationaal erkend.

Memorial Day (laatste maandag in mei)

Op Memorial Day worden de militairen die voor hun vaderland gestorven zijn herdacht. In eerste instantie waren dit de strijders van de Amerikaanse Burgeroorlog. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen er meer soldaten bij, en ga zo maar door.

Het is de gewoonte voor de Amerikanen om de Amerikaanse vlag uit te hangen om 12 uur 's middags. Veel mensen bezoeken speciale militaire begraaf- en herdenkingsplaatsen. In Washington D.C. vindt elk jaar een officiële ceremonie plaats. Op deze feestdag krijgt een groot deel van de bevolking vrij. Winkels, banken en restaurants zijn gesloten. Scholieren en studenten krijgen vaak ook vrij, maar sommige scholen kiezen er voor speciale feesten e.d. te organiseren. In Nederland worden Amerikaanse oorlogssoldaten ook op deze dag herdacht in Margraten, maar het is geen officieel erkende feestdag en vrijwel geen werkgevers geven vrij.

Independence Day (4 juli)

Independence Day ofwel 'Fourth of July' (onafhankelijkheidsdag) is misschien wel het grootste feest van het jaar. De onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten van 4 juli 1776 wordt gevierd. Vanaf die dag was Amerika een onafhankelijke staat en dus niet meer onderdrukt door de Britten. Op Independence Day worden veel parades, feesten, speciale sportwedstrijden etc. gehouden. Heel Amerika is vrij op Independence Day. Echt alleen de noodzakelijke diensten (politie e.d.) worden ingezet. In Nederland wordt dit niet nationaal gevierd.

Labor Day (eerste maandag van september)

De dag van de arbeid, Labor Day, wordt in Amerika en Canada gevierd. Op Labor Day worden hardwerkende arbeiders geëerd. De meeste mensen krijgen vrij. Scholieren en studenten moeten wel gewoon naar school. In Nederland vieren wij de dag van de arbeid op 1 mei, waarbij de meeste werknemers vrij krijgen. Er zijn pogingen gedaan om Labor Day te verplaatsen naar 1 mei zodat Amerika en een groot deel van Europa dit samen zouden kunnen vieren, maar dat is mislukt.

Columbus Day (tweede maandag van oktober)

Op deze feestdag wordt de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 gevierd. In sommige staten wordt Columbus Day echter niet gevierd. Het verschilt dus ook of werknemers en scholieren vrij krijgen. In Nederland is deze feestdag niet nationaal erkend.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Halloween (31 oktober)

Met Halloween verkleedt heel Amerika zichzelf en het huis spookachtig. Typisch hiervoor zijn (verlichte) spookachtig uitgesneden pompoenen. Kinderen gaan verkleed langs de deuren om snoep te verzamelen ('Trick or Treat') zoals wij dat doen met Sint Maarten. Oorspronkelijk was Halloween bedoeld om de dode zielen te eren.

Meestal krijgen werknemers vrij met Halloween; scholieren en studenten moeten wel gewoon naar school. Vaak organiseren bedrijven, scholen en universiteiten feestjes of diners. Halloween wordt traditioneel in Amerika, Canada, Engeland en Ierland gevierd, en wordt ook steeds geliefder in Nederland en België.

Election Day (de dinsdag na de eerste maandag van november)

Election Day is de dag waarop federale maar ook lokale verkiezingen worden gehouden in Amerika. In de even jaren bijvoorbeeld worden verkiezingen voor het Amerikaans Congres gehouden. Het verschilt per staat of werknemers en scholieren vrij krijgen. In Nederland is dit verkiezingsdag, eens in de 4 jaar.

Veterans Day (11 november)

Op Veterans Day worden ook militairen geëerd die voor het land gestorven zijn, maar met name de veteranen van de Eerste Wereldoorlog. Bijna alle Amerikanen zijn vrij op deze dag. Deze dag valt samen met andere herdenkingsdagen zoals Remembrance Day en wapenstilstandsdag.

Thanksgiving (vierde donderdag van november)

Met Thanksgiving danken de Amerikanen en Canadezen traditioneel God voor de goede oogst. Er wordt in heel Amerika gedineerd met lekkere gerechten zoals kalkoen. Vaak is het voor de mensen belangrijk om op deze dag met hun hele familie samen te zijn. Op Thanksgiving zijn vrijwel alle Amerikanen en Canadezen vrij. Restaurants zijn wel geopend omdat er ook veel families uiteten gaan op deze dag. In Nederland is Thanksgiving niet nationaal erkend.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay

Christmas

In Amerika en Canada kent men maar één kerstdag. Kinderen krijgen cadeaus van de kerstman op kerstochtend en 's avonds wordt met de hele familie gedineerd. Typisch voor Christmas Day is dat de mensen hun huizen met verlichting en kransen versieren en vaak een kerstboom in hun huis neerzetten. Vrijwel iedereen heeft vrij op Christmas Day. Scholieren hoeven niet naar school. Restaurants zijn vaak wel open zodat hier gedineerd kan worden. In Nederland vieren wij Eerste en Tweede Kerstdag.

Feestdagen per staat

Feestdagen die niet Nationaal erkend zijn, maar in sommige staten wel gevierd worden zijn bijvoorbeeld Patriot's Day (een dag ter ere van de huidige militairen) en Valentine's Day (Valentijnsdag).
© 2017 - 2024 Annastasia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagen vliegen steeds vaker over naar Nederland en dat is natuurlijk erg leuk. Ste…
Amerikaanse feestdagen, feesten en schoolvakantiesAmerikaanse feestdagen, feesten en schoolvakantiesNet als België en Nederland hebben de Verenigde Staten officiële, nationale feestdagen. Van Martin Luther King's Day tot…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…
Werken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenWerken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenVeel mensen brengen feestdagen het liefst door met hun vrienden en familie. Sommige mensen moeten echter werken tijdens…

Welke feestdagen zijn er in Duitsland?Welke feestdagen zijn er in Duitsland?Duitsland kent veertien officiële feestdagen. Het grootste aantal feestdagen is wel officieel erkend, maar wordt maar op…
Bronnen en referenties
Annastasia (10 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.