De geschiedenis en betekenis van Halloween

De geschiedenis en betekenis van Halloween Een groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis, het geven van een halloweenfeestje en natuurlijk om zich zo eng mogelijk te verkleden! Ze doen zoveel moeite om een geweldig kostuum te hebben, de lekkerste snoep te verzamelen, en hun huis zo angstaanjagend te maken als mogelijk maar weten de Amerikanen zelf eigenlijk wel waarom ze Halloween vieren en waar het allemaal ooit begonnen is? De oorsprong van Halloween is nog steeds onderwerp van discussie. Maar het geloof van de meeste is dat het iets te maken had met de Keltische feestdagen in het oude Europa.

De Keltische druïde Samhain feestdag

De Kelten hadden twee belangrijke goden, de zonnegod en de god van de doden. Deze laatste dag werd gevierd op 1 november.
Dit was tevens de eerste dag van het nieuwe jaar. De feestdag heette Samhain.

Zelfs in de tijd dat het Romeinse Rijk regeerde werd de feestdag gevierd. Zoals meestal het geval in het Rijk, werden de Keltische elementen vermengd met die van de Romeinse mythen. Dit ging bijvoorbeeld over de aanbidding van Pomona, de godin van de vruchten. Halloween spelletjes zoals appelhappen stammen van deze Keltische / Romeinse fusie af.

De feestdag in het christelijke Europa.

Het was in vroeg-christelijk Europa een gewoonte om feesten te vieren op heidense dagen. Paus Gregorius III verklaarde 1 november als de dag van de christelijke martelaren. De reden waarom deze dag gekozen werd is onduidelijk maar veel mensen geloven dat dit was om de mensen de Keltische feestdag te laten vergeten. Een paar jaar later werd 2 november uitgeroepen tot de christelijke dag van de doden.

All Hallow's Eve

1 november werd bekend als All Saints(allerheiligen) 'of All Hallows' Day. 2 november werd bekend als All Souls Day (Allerzielen). De werkelijke oorsprong van Halloween ligt in de doop van de nacht van 31 oktober als All Hallow's Eve. Na verloop van tijd, All Hallow's Eve werd bekend als Hallow's Eve en uiteindelijk Hal o 'Ween.

Gewoontes en overtuigingen.

Hoewel de Keltische mythe was vergeten, bleef het geloof. Tijdens de Middeleeuwen waren de Europeanen van mening dat demonen, geesten en heksen door de lucht vlogen op 31 oktober. Ook werd er gezegd dat er feeën rondzwerfden.
Gedurende deze tijd gingen mensen naar waarzeggers. Ook vonden er rituelen om te praten met de doden plaats.

Een van de meest populaire gewoontes was om cadeautjes of snoep bij de voordeur achter te laten.
Dit was bedoeld om de feeën en andere kleine mensen tevreden te stellen. Zo niet, dan dachten ze dat ze de kans hadden dat de feeën hun huis zouden verbranden. Na verloop van tijd is dit een belangrijke rol in de evolutie van Halloween gebleken. Het werd bekend als trick or treat ( je snoep of je leven).

Als de Europeanen hun weg vinden naar de Nieuwe Wereld, nemen ze hun overtuigingen en gebruiken met zich mee. De bedreigingen van de feeën werden vervangen door de trick or treat en werd populair bij kinderen. Appelhappen en jack o lantaarn waren de Ierse overtuigingen die werden geïmporteerd naar Amerika.

Halloween vandaag de dag.

Vandaag de dag is Halloween een van de meest populaire feestdagen in Amerika. Kinderen van alle leeftijden verkleden zich in enge kostuums en gaan langs de deuren om de buren te vragen naar snoep. Winkels en winkelcentra te verkopen goederen, speelgoed en kostuums alleen voor deze feestdag.
© 2011 - 2024 Desperadoz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
De meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagen vliegen steeds vaker over naar Nederland en dat is natuurlijk erg leuk. Ste…
Halloween, geschiedenisHalloween, geschiedenisHet feesten met "Halloween" is nog niet bij de bevolking ingeburgerd zoals Kerstmis of het feest van Sinterklaas, maar h…

Kerst met een klein budget: Leuke kerstdecoraties zelf makenKerst met een klein budget: Leuke kerstdecoraties zelf makenDe decembermaand staat benkend als de meest dure maand van het jaar. Vooral wanneer je moet rondkomen van een klein budg…
Een kunstboom of echte kerstboom?Kerstmis wordt al een lange tijd gevierd met een traditionele versierder kerstboom. Kocht vroeger nog iedereen een echte…
Bronnen en referenties
Desperadoz (8 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.