Feesten en evenementen in Venezuela

Het Katholieke heeft in Venezuela vele vrolijke facetten. Geen dag die geen aanleiding geeft tot dansen, drinken en plezier maken. Kerst viert men in Maracaibo met gaitas, fleurige muziek, lijkend op salsa. Met Pasen gaat men naar het strand, op sacramentsdag dansen de duivels rond, diablos danzantes genoemd. Genoeg redenen om Venezuela te bezoeken. Virgen de Coromoto van Guanare, Chiquinquirá van Maracaibo en Maria Virgen del Valle van Isla de Margarita herdenkt men niet alleen met de processies, maar ook met de Merenguefeesten. Feesten staat het hele jaar door hoog in het vaandel.

Officiële feestdagen

MaandDatumFeestdag
Januari 1 januariAño Nuevo – Nieuwjaar
6 januariReyes Magos – Drie Koningen
April 19 aprilDía de la Independencia – Onafhankelijkheidsdag
Mei 1 meiDía del Obrero – Dag van de Arbeid
Juni 24 juniAniversario de la Batalla de Barabobo – Jaarlijkse feestdag van de slachting van Carabobo
Juli 5 juliFirma del Acta de la Independencia – Jaarlijkse feestdag van onafhankelijkheidsverklaring
24 juliNatalicio del Libertador – Verjaardag van Simón Bolívars
Oktober 12 oktoberDía de la Raza – Dag van Columbus
November 1 novemberDía de los Muertos
December 25 decemberNavidad – Kerst
28 decemberDía de los Inocentes – Feest van de onschuldige kinderen
---
Carnaval – Carnavalsmaandag en – dinsdag
Jueves Santo y Viernes Santo – Groene Donderdag en Goede Vrijdag
Corpus Cristi – Sacramentsdag

Feesten en evenementen

  • 1 en 2 januari – Paradura del Niño: ‘Roof van het Jezuskind’, een oud gebruik in de Andes. Een figuur van de kleine Jezus wordt verstopt. Waar deze opduikt, worden de vinders onthaald. Muziek en processies.
  • Februari – Rodeo in San Fernando de Apure met lassowerpen, ruiterspelen en een schoonheidswedstrijd
  • Februari/ Maart – Carnaval: Wie in Caracas verblijft, krijgt hoogstens een waterballon op z’n hoofd. Het gaat er echt aan toe in Carúpano: Hier organiseren ook de homoseksuelen hun kleurenprachtige optochten. Wild en mooi is de -zwarte- Calypso Carnaval in El Callao.
  • Maart/ April – Paasprocessies: De passieweek, Semana Santa, is het hoogtepunt van de feestkalender. De mooiste processies worden in de dorpen van Andes en in Mérida organiseert. Daar verzorgt men ook de traditie van de passiespelen, bijvoorbeeld in Altamira de Cáceres. Vaak speelt het halve dorp mee. Zeer sfeervol.
  • Mei – Cruz de Mayo: Op 2 mei wordt het kruis van Christus gevonden – hieraan herinneren de processies in Cumaná.
  • Mei/ Juni – Corpus Cristo: De dag van diablos danzantes in de straten van San Francisco de Yare. Kostbaar spektakel, wat veel bezoekers trekt.
  • 24 en 25 juni – Fiesta de San Juan: Johannes de Doper wordt door de zwarte bevolking van Venezuela tot hun beschermheilige uitverkoren, en dit vieren zij op hun wijze: Met nachtenlange, trommelfeesten. Bekend hierom zijn de dorpen in Barlovento, zoals San José de Río Chico en Curiepe, maar ook Santa Clara de Choroní.
  • 8 september – Fiesta de la Virgen de Coromoto: Processies voor de nationale heilige, in Guanare.
  • 8 december – Día de la Virgen Inmaculada: Vele dorpen doen het licht uit en de huizen schijnen in het kaarslicht. In La Mucuruba in Andes.
  • 24 en 25 december – Parranda de San Benito: Afrikaanse kerst in Coro met trommelprocessies en dansen.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse feestdagenBijna alle Romeinse feesten en vieringen zijn religieus van oorsprong. Maar ook culturele feesten bevinden zich onder de…
Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…
Traditionele en religieuze feesten op Gran CanariaTraditionele en religieuze feesten op Gran CanariaHet hele jaar door vindt er ergens op Gran Canaria wel een feest plaats. Of het nou boerenfeesten zijn, officiële feestd…
Feestdagen en evenementen in TurkijeTurkije, niet alleen in zomer wordt hier feest gevierd. Er worden het hele jaar door festivals georganiseerd. U leest he…

Het oudejaarsavond spelTijdens oud en nieuw is het leuk om met de familie of het gezin een spel te spelen. Dit spel is geschikt voor de jaarwis…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.