Het oudejaarsavond spel

Tijdens oud en nieuw is het leuk om met de familie of het gezin een spel te spelen. Dit spel is geschikt voor de jaarwisseling. Tijdens oudejaarsavond kun je dit spel spelen en elkaar beter leren kennen. Er is geen winnaar, maar er wordt wel veel nagepraat over het afgelopen jaar. Kennen jullie elkaar wel zo goed als je dacht? Het ene verhaal zal al snel op het andere volgen.

Het oudejaarsavond spel

Wil je oud en nieuw eens anders vieren? Dat kan met het oudejaarsavond spel. Tijdens de jaarwisseling kun je met je familie- of gezinsleden een leuk spel spelen om jezelf en anderen beter te leren kennen. Met dit spel kijk je terug op het jaar en denk je nog eens na over de hoogte- en dieptepunten. Door dingen te vertellen krijg je een beter beeld van het jaar, maar leert de rest je ook beter kennen. Er is geen winnaar in dit spel, ook geen verliezer. Het spel is puur bedoelt om een leuke avond te hebben met elkaar en eens niet voor de televisie te hangen.

Benodigdheden voor het oud en nieuw spel

Om het spel te spelen tijdens oudejaarsavond, heb je slechts een paar dingen nodig: een groepje mensen en een stapel kaartjes. Hoeveel mensen er zijn maakt niet heel veel uit. Je kunt het met z’n tweetjes spelen, of met veel meer mensen. Hoe meer mensen, hoe langer het spel kan duren en hoe minder je aan het woord bent. Je kunt een bepaalde tijd afspreken om het spel te spelen, of gewoon stoppen als je geen zin meer hebt. Het spel kan een uurtje duren, of de hele avond. Het is maar net wat je wilt.

Kaartjes voor het jaarwisseling spel

Om het spel goed te kunnen spelen, heb je kaartjes nodig. Deze kun je zelf maken, door de teksten op papiertjes te schrijven. Ook kun je ze in een computerprogramma zoals word maken. Dit doe je op de volgende manier:
Open word, ga naar het kopje ‘extra’ en klik daar op enveloppen en etiketten. Je kunt nu een maat aangeven en krijgt nu automatisch vakjes voor de kaartjes. Op ieder vakje zet je één van de onderstaande teksten. Daarna kun je het printen en knip of snij je de kaartjes uit. De kaartjes worden extra stevig als je ze op karton print.

Op ieder kaartje komt een vraag te staan. Hier volgt een lijst met vragen die je kan gebruiken:

 • Wat was je persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
 • Wat was je persoonlijke dieptepunt van het afgelopen jaar?
 • Welke ervaring van het afgelopen jaar zal je altijd bijblijven?
 • Is er iets wat je in het afgelopen jaar gedaan hebt, waar je nog steeds trots op bent?
 • Welk liedje was het beste nummer van het afgelopen jaar?
 • Welke film was het beste van het afgelopen jaar?
 • Welk boek dat het afgelopen jaar is verschenen, heeft je het meeste verrast?
 • Wat was voor de persoon rechts van je een belangrijk moment van het afgelopen jaar?
 • Wat heeft de persoon rechts van je voor je betekend?
 • Wat was je grootste blunder van het afgelopen jaar?
 • Welke miskoop heb je het afgelopen jaar gedaan?
 • Over welke koop van het afgelopen ben je het meest tevreden?
 • Wanneer voelde je in het afgelopen jaar echt verdriet?
 • Wanneer heb je het hardst gelachen in het afgelopen jaar?
 • Wat was de spannendste ervaring die je hebt gehad in het afgelopen jaar?
 • Is het gelukt om je aan je goede voornemens van vorig jaar te houden?
 • Wat had je in het afgelopen jaar graag anders gedaan?
 • Wat zou je van het afgelopen jaar graag nog eens doen, omdat het zo leuk was?
 • Welk uitje naar een andere plaats was een hoogtepunt van het jaar?
 • Waar had je liever niet heen willen gaan in het afgelopen jaar?
 • Ben je in het afgelopen jaar naar het buitenland geweest?
 • Wat was de vreemdste ontmoeting van het afgelopen jaar?
 • Welk belangrijke nieuws uit het afgelopen jaar zal je niet snel vergeten?
 • Wat was het lekkerste eten van het afgelopen jaar?
 • ....?

De lijst kan natuurlijk worden aangevuld. Hoe meer vragen, hoe leuker. Ook kun je bepaalde vragen weglaten, als je denkt dat deze te persoonlijk zullen zijn.

De bedoeling van het oudejaarsspel

Het oudejaarsspel zit heel simpel in elkaar. Je legt de kaartjes (nadat je ze geschud hebt) op een stapel en beslist wie er mag beginnen. Deze persoon pakt het bovenste kaartje en leest de vraag voor. Hij of zij moet dan de vraag zo eerlijk mogelijk beantwoorden. De vragen hebben allemaal betrekking op het afgelopen jaar. Het leukste is om de vragen wel wat uitgebreid te beantwoorden. Als iemand wilt reageren op een verhaal met zijn of haar eigen ervaring, dan is dat geen enkel probleem, het is zelfs de bedoeling. Nadat het verhaal is verteld, is de volgende aan de beurt. Hij of zij pakt de volgende kaart en beantwoordt deze vraag. Zo gaan jullie door tot alle kaartjes zijn beantwoordt. Indien je wilt, kun je de kaartjes schudden en opnieuw gebruiken.

Je kunt er ook voor kiezen dat de vraag telkens door de hele groep wordt beantwoordt. Pas als iedereen zijn of haar verhaal heeft vertelt, is de volgende aan de beurt. Zo trekt er telkens iemand anders een kaartje.

Mocht je echt geen antwoord op een vraag willen geven, dan hoeft dat niet. Spreek dit duidelijk met elkaar af. Het oudejaarsspel is vooral bedoeld voor een leuke avond tijdens oud en nieuw. De jaarwisseling hoeft geen ruzie te worden. Het spel is enkel een soort richtlijn om terug te denken aan het jaar en zo met elkaar leuke gesprekken te voeren. Het is dus geen enkel probleem als het ene verhaal overloopt in een ander verhaal. De regels hoeven helemaal niet nauw gevolgd te worden en als je een leuk gesprek hebt, is het natuurlijk niet nodig om dat af te breken omdat de volgende aan de beurt is.

Lees verder

© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuisOudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuisOudejaarsavond. Al weken voordat het weer zover is, stellen mensen zich de vraag: hoe gaan we oud en nieuw dit jaar vier…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
Sylvesterparty gezellig thuis vierenSylvesterparty gezellig thuis vierenElk jaar weer dezelfde vraag: waar en hoe moet oud en nieuw worden gevierd? Wie genoeg heeft van openbare festiviteiten…

Nederlander en religieuze feesten in eigen landReligieuze feesten in Nederland. Er zijn er talloze. Want er zijn religieuze feesten in Nederland van de oorspronkelijke…
Feesten en evenementen in VenezuelaHet Katholieke heeft in Venezuela vele vrolijke facetten. Geen dag die geen aanleiding geeft tot dansen, drinken en plez…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 28-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.