Wat is de ware betekenis van Kerst?

Voor veel mensen is het Kerstfeest het feest van lichtjes in de kerstboom, lekker eten op tafel en soms zelfs cadeautjes krijgen. Voor christenen is de betekenis van Kerst heel anders. Veel van hen hebben weliswaar ook een kerstboom in de kamer staan en eten ook wel extra lekker tijdens de Kerstdagen, maar daar zit een verhaal achter…

Het Kerstverhaal

Het begon allemaal zo’n 2000 jaar geleden, in Nazareth. Daar woonden een man en een vrouw, Jozef en Maria. Ze waren verloofd en wilden gaan trouwen. Op een dag was Maria hard aan het werk in haar huisje, terwijl Jozef naar zijn werk was, hij was timmerman. Terwijl Maria de vloer aan het aanvegen was, werd het heel licht. Maria schrok. Het licht kwam van een engel. "Wees maar niet bang, Maria", zei de engel. "Ik ben een boodschapper van God en ik kom je iets fijns vertellen." Maria kon geen woord uitbrengen en luisterde naar de engel. "God heeft jou uitgekozen om de moeder te zijn van een heel bijzonder kind. Je zult voor hem zorgen, maar als hij groter wordt, zal hij er voor alle mensen in de wereld zijn. Hij zal zorgen voor liefde en vrede voor alle mensen."

Als de engel weg is, laat Maria haar spullen liggen en gaat op zoek naar Jozef. Zou zij een kindje krijgen? Maar van wie dan? Jozef en zij waren nog niet getrouwd, dus dat ze zwanger was kon eigenlijk helemaal niet! Maar toen ze het er met Jozef over gehad had waren ze er beide van overtuigd dat Maria door God uitgekozen was om een heel bijzonder kindje ter wereld te brengen.

Toen Maria al een flink aantal maanden zwanger was en het kindje bijna geboren moest worden, kwam er een boodschapper van de keizer van Rome. Hij zei dat iedereen naar de stad van zijn vader moest gaan. De keizer van Rome wilde namelijk tellen hoeveel Joden er in Israël woonden. Maria en Jozef moesten op reis naar Bethlehem, want daar woonden hun vaders. Ze gingen met een ezeltje, zodat Maria af en toe wat kon rusten. Toen ze daar na een lange en zware reis aankwamen, waren alle herbergen vol, zo veel mensen moesten er naar Bethlehem om zich te laten tellen. Na lang zoeken vonden ze gelukkig een stal waar ze mochten blijven slapen. Hier, tussen de ezels en koeien, kreeg Maria het kindje Jezus. Ze wikkelde het in doeken en legde het in de kribbe, een voederbak voor dieren.

De herders, de wijzen en de koning

Ondertussen was het buiten al donker en koud. In het veld zaten herders, zij waren buiten met hun schapen. Ze warmden hun handen bij een vuurtje. Plotseling werd het licht. De herders keken op en zagen een engel. Hij zei: "Schrik niet, herders. Ik kom jullie goed nieuws vertellen." De herders, die anders nooit zulke bijzondere dingen meemaken 's nachts, zijn verbaasd, maar ze luisteren. "Er is een kind geboren in Bethlehem, een bijzonder kind. Een kind dat vrede zal brengen in de wereld. Het is geboren in een stal. Een grote ster zal jullie de weg wijzen."

Ineens stonden er heel veel engelen. Het hele veld werd verlicht. De herders genoten zichtbaar. Zeker toen dat hele engelenkoor ook nog eens prachtig begon te zingen. "Gloria in excelsis Deo." Geweldig was het. Toen de engelen waren verdwenen, gingen de herders meteen op pad. Op weg naar Bethlehem, naar dat bijzondere Kind. En in dat stalletje in Bethlehem vonden ze inderdaad het kindje Jezus. Ze vertelden aan iedereen wat er was gebeurd. En de mensen waren heel blij, omdat ze nu wisten dat God hen toch niet in de steek had gelaten.

Ook drie wijzen uit het oosten waren op zoek naar het kindje Jezus. Zij hadden gehoord dat Jezus als hij groot was koning van de Joden zou zijn. Zij vonden de stal in Bethlehem doordat er vlak boven deze stal een grote, schitterende ster aan de hemel stond. De drie wijzen gaven Jezus mooie cadeaus: goud, wierook en mirre.

Ondertussen had de slechte koning van dat land in die tijd, koning Herodes, ook van het koningskind gehoord. Een koningskind, dat koning van de Joden zou worden? Dacht hij, dat kan toch niet, ik ben hier de koning! Hij stuurde soldaten naar Bethlehem om het kindje dood te maken. Gelukkig was Jozef 's nachts door een engel gewaarschuwd en kon hij op tijd naar Egypte vluchten met Maria en Jezus.

Pas toen de boze koning dood was, gingen ze weer terug naar Nazaret. Jezus groeide hier op en deed heel bijzondere dingen.
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ChristendomHet ChristendomHet Christendom is de grootste religie ter wereld. Het is gebaseerd op het heilige boek van de Christenen: De Bijbel. Wa…
Christenen - Wie is Jezus?Christenen - Wie is Jezus?Iedereen kent het kerstverhaal wel. De geboorte van onze verlosser Jezus Christus en de viering daarvan. Toch zit er nog…
Jezus Christus (christendom)Jezus Christus is binnen het christendom de enig geboren zoon van God en voor christenen de beloofde Messias, die door d…
Boekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunarecensieBoekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunaIn de tijd voor kerst zijn veel ouders op zoek naar een boek over het Kerstverhaal. Speciaal voor peuters en kleuters he…
Sinterklaas, een hulp bij gedichten en surprisesSinterklaas, een hulp bij gedichten en surprisesDe tijd van het Sinterklaasfeest komt er weer aan. Voor veel mensen een hectische periode van kadotjes kopen, surprises…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.