Sinterklaas, een hulp bij gedichten en surprises

Sinterklaas, een hulp bij gedichten en surprises De tijd van het Sinterklaasfeest komt er weer aan. Voor veel mensen een hectische periode van kadotjes kopen, surprises maken en kijken of je nog over een beetje dichtkunst beschikt. Daarom hier wat leuke en nuttige ideeën voor leuke surprises en gedichten, om iedereen een beetje te helpen.

Surprises

Hier volgen een aantal leuke ideeën voor surprises om te maken. Je moet voor het één en ander natuurlijk wel over wat creativiteit beschikken, maar al heb je dat maar een beetje, dan komt het best goed!

Boekenwurm

Maak van vilt een lange buis (zo lang dat er een kadotje in past), vul deze met kranten en een stuk stevig ijzerdraad en naai de buis aan beide dicht. Maak aan de bovenkant een gezichtje en buig ongeveer 1/3 van de buis omhoog, zodat deze met behulp van het ijzerdraad rechtop kan blijven staan. Maak aan beide zijden van het wormpje een armpje, knip van papier een boekje en maak dat hier aan vast. Klaar is je boekenwurm!!

Leuk voor iemand die veel van lezen houdt!!

Boek van Sinterklaas

Koop in de bibliotheek een dik, oud, afgeschreven boek en haal de streepjescode er af. Knip in elke bladzijde een even groot vierkant in het midden (zo groot dat het kadotje er in past). Je kunt eventueel alle bladzijden aan elkaar lijmen, zodat er een soort 'doosje' in het midden van het boek ontstaat. Bekleed de buitenkant van het boek met rood papier en plak er een gouden of gelen kruisje op.

Veel kinderen vinden dit wel een leuke surprise, vooral kinderen die nét niet meer in Sinterklaas geloven.

Groot potlood

Neem een kartonnen buis en verf of beplak deze. Stop het kadotje (een pen, potlood, wat kleine spulletjes ofzo) er in en plak hem aan één kant dicht. Aan de andere kant maak je van bruin of grijs papier een punt, zodat het net een mega-potlood lijkt.

Toffee

Als je alle kadotjes hebt ingepakt, pak je ze ook nog eens in wit papier. Daar omheen doe je gekleurd doorzichtig papier en dit maak je zó vast dat het net een toffee lijkt.

Voor de echte snoepkous!!

Spongebob's ananashuis

Neem een hele ananas en snijdt de onderkant er af. Hol hem uit (eventueel met behulp van een ananassnijder), zodat het kadotje er in past. Pak het kadotje wel in in plastic, zodat het niet vies wordt. Plak de ananas vast op een stuk karton en teken hier een leuke omgeving op. Eventueel kun je Spongebob er ook nog bij maken, van een lucifersdoosje die je met geel papier beplakt. Van karton kun je nog raampjes, deurtjes en een schoorsteentje maken voor het ananashuisje.

Leuk voor kinderen!!

Tips voor dichten

Dichten is voor veel mensen een moeilijke bezigheid. Maar veel mensen máken het zichzelf ook moeilijk. Een gedicht hoeft namelijk niet persé te rijmen, het moet gewoon een mooi ritme hebben en je moet goed kijken naar het aantal lettergrepen van de woorden die je gebruikt. Wat ook makkelijk is is om een gedicht om de 2 regels te laten rijmen, bijvoorbeeld:

Sinterklaas is weer in het land,
en heeft een mooi kado voor jou.
Hij dacht, jij bent een man van stand,
dus van mooie kado's ben jij niet flauw.

Dan rijmt het sneller en gemakkelijker dan dat iedere regel op de vorige moet rijmen. Je kunt deze vormen van rijm ook combineren. Veel meer tips voor gedichten heb ik ook niet, bedenk alleen een goed thema, bijvoorbeeld het beroep of een karaktereigenschap van iemand. Dat werkt gemakkelijk.

En voor de mensen die het echt niet zelf lukt, is er natuurlijk altijd nog internet!!
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaasgedichten voor huisdieren - voorbeeldenSinterklaasgedichten voor huisdieren - voorbeeldenNatuurlijk krijgt je hond of kat ook een cadeautje van Sinterklaas. En je cavia, het konijn of je andere huisdieren miss…
Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
De Sint is er weerDe Sint is er weerVoor de meeste van ons heeft sinterklaasavond iets magisch. Mooie gedichten die grappig zijn of heel persoonlijk of waar…

Wat is de ware betekenis van Kerst?Voor veel mensen is het Kerstfeest het feest van lichtjes in de kerstboom, lekker eten op tafel en soms zelfs cadeautjes…
Sint-Maarten, feest op 11 november!!Onder andere in het Noorden van Nederland doen de kinderen tot een jaar of 14 ieder jaar op 11 november mee aan Sintmaar…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.