De geschiedenis van oliebollen
Iedereen kent hem; de gefrituurde bal van deeg waar soms het één en ander aan rozijnen, appel of ananas aan toegevoegd wordt. Heeft dit lekkernij een geschiedenis en hoe worden de lekkerste oliebollen gemaakt?
Het eerste recept
In een kookboek uit 1667, ‘de Verstandige Kock,’ staat het eerste recept voor een oliebol beschreven. Dit kun je eigenlijk meer een oliekoek noemen, want hij was toen nog plat. Verder, qua ingrediënten enzo, is het duidelijk een voorganger van wat wij tegenwoordig een oliebol noemen.
Mogelijke theorieën voor het ontstaan van de oliebol
Er zijn 3 mogelijke theorieën voor het ontstaan van de oliebol. De eerste gaat er van uit dat deze door de Bataven en de Friezen als eerste gemaakt is. Zij offerden tussen 26 december en 6 januari voedsel van vette deegwaren aan de Germaanse godin Perchta, zodat het zwaard van deze godin zou uitglijden op hun buiken, als zij deze als straf zou proberen open te snijden.
Het tweede verhaal dat de ronde doet heeft te maken met de vastenperiode. In de Middeleeuwen vastten de mensen tussen Sint Maarten (11 november) en Kerstmis. Dit om de voorraad voedsel te sparen die ze voor de winter hadden aangelegd. Als deze periode van vasten afgelopen was, werd gefeest, gedronken en gegeten. Oliekoeken waren een belangrijk onderdeel van dit feest. Ze werden gemaakt van houdbare ingrediënten, waren rijk aan vet en calorieën en daardoor een goede brandstof tegen de winterkou.
Heel misschien bestaat er ook een verband tussen het eten van oliebollen nu en het laatmiddeleeuwse gebruik om de armen rond oud en nieuw een plat wafeltje of oliekoek te geven.
De lekkerste oliebol…
...maakt u natuurlijk zelf! Hier een recept om u op weg te helpen, er kan eindeloos op gevarieerd worden door bijvoorbeeld, in plaats van rozijnen, appel of ananas toe te voegen.
Benodigdheden
- Voor ongeveer 70 overheerlijke oliebollen
- 1.000 gram tarwebloem
- 50 gram koningsgist
- 10 gram zout
- 1 liter lauwe (Soja)melk
- 200 gram krenten
- 200 gram rozijnen
- rum of cognac
Bereiding
- Was de rozijnen en laat de rum of de cognac er 2-3 uur in trekken.
- Was de krenten en laat ze 2-3 uur wellen met water.
- Neem een pan met een ronde bodem. Doe hierin de gist en een gedeelte van de lauwe melk en meng dit goed tot de gist is opgelost. Sojamelk geeft een iets bruinere en krokantere korst.
- Voeg de rest van de lauwe melk (ongeveer 40° C.) toe.
- Meng met een houten lepel de bloem erdoor en klop het beslag goed glad. Mengen kan ook met de kneedarmen in de mixer, voeg dan een klein klontje boter toe.
- Voeg het zout en de vanillesuiker toe wanneer ongeveer de helft van de bloem in de melk is.
- Doe nu de krenten, de rozijnen en de appel in het beslag
- Laat het beslag 1 uur op een warme plaats rijzen. Het volume neemt hierbij met 100% toe !!
- Verwarm de olie tot 180° C. Gebruik hiervoor een pan met olie of een frituurpan.
- Doop de lepels in de olie om het beslag makkelijk te lossen .
- Bak de oliebollen in 5 à 6 minuten mooi bruin.
Eet smakelijk!!