De geschiedenis van oliebollen

De geschiedenis van oliebollen Iedereen kent hem; de gefrituurde bal van deeg waar soms het één en ander aan rozijnen, appel of ananas aan toegevoegd wordt. Heeft dit lekkernij een geschiedenis en hoe worden de lekkerste oliebollen gemaakt?

Het eerste recept

In een kookboek uit 1667, ‘de Verstandige Kock,’ staat het eerste recept voor een oliebol beschreven. Dit kun je eigenlijk meer een oliekoek noemen, want hij was toen nog plat. Verder, qua ingrediënten enzo, is het duidelijk een voorganger van wat wij tegenwoordig een oliebol noemen.

Mogelijke theorieën voor het ontstaan van de oliebol

Er zijn 3 mogelijke theorieën voor het ontstaan van de oliebol. De eerste gaat er van uit dat deze door de Bataven en de Friezen als eerste gemaakt is. Zij offerden tussen 26 december en 6 januari voedsel van vette deegwaren aan de Germaanse godin Perchta, zodat het zwaard van deze godin zou uitglijden op hun buiken, als zij deze als straf zou proberen open te snijden.

Het tweede verhaal dat de ronde doet heeft te maken met de vastenperiode. In de Middeleeuwen vastten de mensen tussen Sint Maarten (11 november) en Kerstmis. Dit om de voorraad voedsel te sparen die ze voor de winter hadden aangelegd. Als deze periode van vasten afgelopen was, werd gefeest, gedronken en gegeten. Oliekoeken waren een belangrijk onderdeel van dit feest. Ze werden gemaakt van houdbare ingrediënten, waren rijk aan vet en calorieën en daardoor een goede brandstof tegen de winterkou.

Heel misschien bestaat er ook een verband tussen het eten van oliebollen nu en het laatmiddeleeuwse gebruik om de armen rond oud en nieuw een plat wafeltje of oliekoek te geven.

De lekkerste oliebol…

...maakt u natuurlijk zelf! Hier een recept om u op weg te helpen, er kan eindeloos op gevarieerd worden door bijvoorbeeld, in plaats van rozijnen, appel of ananas toe te voegen.

Benodigdheden

  • Voor ongeveer 70 overheerlijke oliebollen
  • 1.000 gram tarwebloem
  • 50 gram koningsgist
  • 10 gram zout
  • 1 liter lauwe (Soja)melk
  • 200 gram krenten
  • 200 gram rozijnen
  • rum of cognac

Bereiding

  • Was de rozijnen en laat de rum of de cognac er 2-3 uur in trekken.
  • Was de krenten en laat ze 2-3 uur wellen met water.
  • Neem een pan met een ronde bodem. Doe hierin de gist en een gedeelte van de lauwe melk en meng dit goed tot de gist is opgelost. Sojamelk geeft een iets bruinere en krokantere korst.
  • Voeg de rest van de lauwe melk (ongeveer 40° C.) toe.
  • Meng met een houten lepel de bloem erdoor en klop het beslag goed glad. Mengen kan ook met de kneedarmen in de mixer, voeg dan een klein klontje boter toe.
  • Voeg het zout en de vanillesuiker toe wanneer ongeveer de helft van de bloem in de melk is.
  • Doe nu de krenten, de rozijnen en de appel in het beslag
  • Laat het beslag 1 uur op een warme plaats rijzen. Het volume neemt hierbij met 100% toe !!
  • Verwarm de olie tot 180° C. Gebruik hiervoor een pan met olie of een frituurpan.
  • Doop de lepels in de olie om het beslag makkelijk te lossen .
  • Bak de oliebollen in 5 à 6 minuten mooi bruin.
Eet smakelijk!!
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en de decembermaand lijken vaak niet samen te gaan. Zijn net de kerstdagen geweest, dan staan oud en nieuw al w…
Het lekkerste recept voor een oliebol zonder melkHet lekkerste recept voor een oliebol zonder melkVeel oliebollen worden gebakken met deeg dat bereid is met melk. Helaas is het zo dat een groot gedeelte van de Nederlan…
Oliebollen met roomHet is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen…
Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Met oud en nieuw in aantocht vragen we ons opeens weer af hoe gezond of ongezond oliebollen eigenlijk zijn? Een oliebol…
Wie was Sint NicolaasWie was Sint NicolaasWie is of beter gezegd was Noël Baba? Je zou denken dat onze Sinterklaas in zijn geboortestreek als wonderdoener en groo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eliens, Pixabay
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.