Vrijmarkt Koningsdag, wat zijn de regels?

Vrijmarkt Koningsdag, wat zijn de regels? Koningsdag. In 2017 valt Koningsdag op 27 april. De meeste mensen weten dat op Koningsdag de verjaardag van koning Willem Alexander gevierd wordt. Er is dan vrijmarkt, net als vroeger op Koninginnedag het geval was. De vrijmarkt is een wereldberoemd Nederlands festijn waar honderdduizenden mensen gebruik van maken. Je mag op Koningsdag in Nederland op straat kopen en verkopen, en de inkomsten zijn die dag belastingvrij. Je moet er vroeg bij zijn want anders heb je geen plek om je spullen te verkopen. Wat zijn de regels en voorwaarden? Om deel te nemen aan de vrijmarkt op Koningsdag moet je in eerste instantie een plek hebben om je spullen te verkopen. In drukke steden, zoals de hoofdstad Amsterdam of andere grote steden, zitten al dagen van tevoren mensen op straat om hun plekje voor de vrijmarkt bezet te houden. Veel mensen zetten hun stukje straat af met linten of ze tekenen op de straat een vak waarin met krijt het woord ‘bezet’ staat. Dat helpt enigszins maar je moet niet raar opkijken als je plaats dan alsnog in beslag genomen wordt door iemand anders. Daarom besluiten veel mensen om in een slaapzak op straat te gaan slapen om hun plek bezet te houden. De sfeer is over het algemeen heel gezellig. Er wordt muziek gemaakt, gepraat en gelachen. Er worden ook speciale delen van de hoofdstad vrijgehouden voor vrijmarkt voor kinderen. Er worden ieder jaar veel evenementen georganiseerd, zowel voor kinderen als voor jongeren en volwassenen.

Vrijmarkt op Koningsdag, wat mag je verkopen?

Op Koningsdag mag je vanaf 6 uur ‘s morgens tot 20.00 uur ’s avonds alles verkopen. Nieuwe spullen, oude spullen, tweedehands spullen, eten en drinken… Er zijn wel uitzonderingen:
 • Je mag geen drinken met alcohol verkopen, tenzij je daarvoor een vergunning of vrijstelling van het verbod hebt
 • Je mag geen bederfelijke etenswaren verkopen, tenzij je daarvoor een vergunning hebt. Dit houdt in dat alle voedsel wat koel gehouden moet worden, of wat juist eerst verhit (gekookt of gebakken) moet worden, niet verkocht mag worden. Je mag dus bijvoorbeeld wel verpakte zakjes chips en blikjes frisdrank verkopen, maar geen gebakken kip of vis.
 • Flesjes frisdrank van glas zijn niet toegestaan, dit in verband met scherven
 • Glazen mogen niet, plastic bekertjes wel
 • Je mag geen dieren verkopen of andere zaken die verboden zijn door de wet Verordening op straathandel

Alcohol drinken

Als je 18 jaar of ouder bent mag je alcohol drinken op Koningsdag, maar je mag niet meer dan 1 blikje of een klein flesje bij je dragen. Draag je meer bij je dan gaat men er vanuit dat je het verkoopt, en dat mag dus niet. Je kunt een biertje of wijntje kopen bij gewone horecagelegenheden, waarvan er ook veel open zullen zijn die dag.

Beroepshandelaars op Koningsdag

Koningsdag is eigenlijk bedoeld voor kinderen die een dag per jaar voor echt geld spulletjes mogen verkopen op straat. Al snel werden gedurende vele Koninginnedagen de voordelen ook massaal ingezien door volwassenen. Omdat er zoveel volk op de been is zien beroepshandelaars ook de grote financiële voordelen in van deze unieke vrijmarkt. Daarom zijn beroepshandelaren niet op alle plaatsen toegestaan. Een goed voorbeeld daarvan is de vrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam. Daar mogen alleen kinderen hun spullen verkopen. Ook wordt er veel muziek gemaakt, toneel gespeeld en er worden spelletjes gedaan. Het Vondelpark is deze dag een zee van plezier en gezelligheid. Beroepshandelaren mogen hier niet staan. Alle georganiseerde activiteiten in het park zijn op kinderen gericht.

Gebied afzetten, voorwaarden

 • Als je besluit om gebied af te zetten om te reserveren voor de vrijmarkt, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent.
 • Gebruik voor het afzetten krijt en/of plakband wat geen lijmresten achterlaat. Verf mag ook niet.
 • Natuurlijk is het wel zo sportief om een reeds afgezet gebied niet in te pikken maar niet iedereen houdt zich daar aan.
 • Maak geen ruzie als je afgezette gebied toch door een ander blijkt te zijn ingenomen. Dat je gebied hebt afgezet wil niet zeggen dat het je bezit is en helaas is niet iedereen zo sportief om je plek voor jou vrij te laten. Ergens is het ook wel logisch, want anders zou iedereen een plek kunnen afzetten met linten of krijt, vervolgens lekker uitslapen op Koningsdag en 's middags de lege plek eens een keertje komen opeisen. Zo werkt het niet op deze feestdag. Je zal vroeg je bed uit moeten als je een goede plek wilt bemachtigen. Probeer het samen op te lossen als iemand je plek heeft ingenomen, want hou in gedachten dat die plek nooit je eigendom was.
 • Niet overal is het toegestaan om een verkoopplek te reserveren. De gemeente kan je afgebakende terreintje gewoon weer opruimen als je op een plaats zit waar je doorgang van publiek hindert of waar geen vrijmarkt is toegestaan.

Waar mag je geen spullen verkopen op Koningsdag?

Vrijwel overal mag je spullen verkopen, maar er zijn uitzonderingen. In Amsterdam mag je bijvoorbeeld op het Rokin en op het Damrak alleen met een vergunning spullen verkopen. Ook zijn er bepaalde straten in steden waar je niet mag verkopen. Dat heeft waarschijnlijk met veiligheid, verkeersveilig en doorstroom van verkeer en publiek te maken. Het zijn uitzonderingen. Vrijwel overal mag je op Koningsdag je spullen verkopen. Als je twijfelt bel dan met de gemeente voor informatie.

Drukte

De drukte is op Koningsdag extreem, vooral in grote steden. In Amsterdam kan je met de auto dan al helemaal nergens komen maar ook te voet is de binnenstad een grote stroom mensen waar je niet graag in vast komt te zitten. Pas daarom extra op je spullen en geld omdat veel zakkenrollers actief zijn op Koningsdag. De vrijmarkt en het feest worden gelukkig overal gevierd dus je hoeft echt de grote steden niet op te zoeken voor meer plezier. Ook worden overal in het land festiviteiten georganiseerd dus kijk eerst eens in jouw gemeente wat er zoal te doen is. Op Koningsdag is het de gewoonte dat feestvierder oranje kleren of oranje elementen in hun uiterlijk dragen. Als je naar een grote stad gaat is het aan te raden de auto thuis te laten, maar ook met openbaar vervoer moet je rekening houden met zeer veel vertraging.

Oranje kleding

De kleur oranje staat natuurlijk voor de achternaam van ons koningshuis Van Oranje Nassau. De kleur oranje is daardoor een kenmerk van Nederland geworden. Ook rood-wit-blauw, de kleuren van de Nederlandse vlag, zag je jarenlang op Koninginnedag heel veel en dat zal ook op Koningsdag het geval zijn. Mensen die koningsgezind zijn, hangen op die dag een oranje wimpel aan hun vlag als ze de vlag uithangen. De meeste mensen dragen oranje kleding of een oranje sjaal of hoed. Ook worden er wel rood-wit-blauwe vlaggetjes op de wangen getekend. Oranje kleding dragen is natuurlijk niet verplicht, maar het is een gewoonte geworden dat mensen op Koningsdag veelal de kleur oranje dragen.

Koningsdag geschiedenis

Voordat Koning Willem-Alexander Koning werd, vierden we in Nederland jarenlang Koninginnedag op 30 april. Dit was officieel de verjaardag van Koningin Juliana. Toen prinses Beatrix Koningin werd, bleef de verjaardagsdatum 30 april als Koninginnedag gehandhaafd. Op 30 April trokken vanuit heel Nederland mensen naar Amsterdam. Het was er dan ook ongelooflijk druk. Er werden vele evenementen georganiseerd en ook werden er steeds vaker spullen verkocht. Vanwege het feest mocht iedereen spullen verkopen. Zo is de vrijmarkt ontstaan. Sinds Koning Willem-Alexander Koning is in Nederland, wordt Koningsdag gevierd, en deze viering valt op 27 april. Koning Willem-Alexander is op 27 april geboren. Alleen als 27 april op een zondag valt viert men zijn verjaardag een dag eerder, namelijk op een zaterdag.

Op welke dag valt Koningsdag?

Op welke dag valt Koningsdag op 27 april tussen 2018 en 2028?
 • In 2018 valt Koningsdag op een vrijdag.
 • In 2019 valt Koningsdag op een zaterdag.
 • In 2020 valt Koningsdag op een maandag.
 • In 2021 valt Koningsdag op een dinsdag.
 • In 2022 valt Koningsdag op een woensdag.
 • In 2023 valt Koningsdag op een donderdag.
 • In 2024 valt Koningsdag op een zaterdag.
 • In 2025 valt Koningsdag op een zaterdag.
 • In 2026 valt Koningsdag op een maandag.
 • In 2027 valt Koningsdag op een dinsdag.
 • In 2028 valt Koningsdag op een donderdag.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkopen op de vrijmarkt/rommelmarktEen rommelmarkt of vrijmarkt is eigenlijk hetzelfde. De bekendste vrijmarkt is die op Koningsdag waarop er in alle grote…
Oranjekoorts in aantocht!Oranjekoorts in aantocht!We kennen het allemaal: Oranjekoorts. Met verschillende evenementen staan wij Nederlanders al juichend en feestend klaar…
Activiteiten, versieringen en knutselideeën voor KoningsdagIn april is het weer Koningsdag! En als je van versieringen en activiteiten houdt is het zo leuk om rond die tijd je hui…

Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Midzomerfeest. Het feest in Zweden!Wie de zomer in Zweden doorbrengt met Zweedse vrienden of familie kan niet om het midzomerfeest heen. Jong en oud viert…
Bronnen en referenties
 • Amsterdam.nl, rijksoverheid.nl
 • https://www.kalender-365.nl/feestdagen/koningsdag.html
Reacties

Mels van Walderveen, 20-03-2017
Geachte heer, mevrouw,

Wat is de reden dat er maar een bedrijf in Almere tijdens koningsmarkt popcorn en suikerspinnen mag verkopen. Is het wel toegestaan dat we de popcorn namens stichting sky wel gratis uitdelen op deze dag?

Ik hoor het graag van u.
Met vriendelijke groet,
Mels van Walderveen Reactie infoteur, 21-03-2017
Hi, u kunt deze vraag het beste stellen bij uw gemeente. Zij bepalen de regels.

Sjaan Tieleman, 05-02-2016
Hoe of waar kan ik me inschrijven voor een plaatsje op de vrijmarkt? Plaats een reactie.

Vriendelijk groet, Sjaan Tieleman Reactie infoteur, 05-02-2016
Hi, u kunt zich daar niet voor inschrijven. Mensen houden zelf hun uitgekozen plaats voor de vrijmarkt door er bijtijds te gaan zitten.

Tmt, 26-04-2015
Mag een gemeente of vereniging geld vragen voor een plekje.
Ik weet een gemeente waar ze kennelijk een vereniging een FIAT hebben gegeven om
Voor een plek( kinderplaatsen) € 2.00 te vragen.
Volgens mij mag dat niet voor particulieren, handelaren uitgezonderd.
Klopt dat Reactie infoteur, 27-04-2015
Ik heb er nog nooit van gehoord dat een Gemeente dit deed, maar of het verboden is durf ik niet te zeggen. Het kan afhankelijk zijn van de plaats waar de vrijmarkt gehouden wordt, binnen een gebouw dan zou het misschien kunnen, maar buiten op straat lijkt het me minder logisch. Ik weet het antwoord echter niet met zekerheid te geven.

Beri, 14-04-2015
Ik wil graag op Koninginnedag in Rotterdam Turkse kebab en hamburger verkopen moet ik een vergunning hebben of mag ik zo maar gaan ergens staan en verkopen? Zo niet waar kan ik die vergunning aan vragen?

Alvast bedankt voor u reactie.
Mvg
Beri Reactie infoteur, 14-04-2015
Hi, het beste kan je dit bij de gemeente Rotterdam informeren.

Dj-Fabe, 08-04-2015
Fijn die tips maar zou ik meschien mogen dj-en op de markt zonder iets te verkopen?
En wat zijn de prijzen van een kraam en grond?
Is het überhaupt mogelijk om te mogen dj-en?
Ik hoop het wel😊

Gr.fabe Reactie infoteur, 09-04-2015
Hi, de plaatsen zijn gratis. Een kraam is er niet, je moet alle zelf regelen. Ook zal je er al vroeg moeten zijn want anders is er geen plek meer. Je mag denk ik (hoop ik) ook gewoon draaien met draaitafels lijkt me, maar waar wil je stroom vandaan halen?

Roos, 23-04-2014
Bedankt voor de tips! Mag ik suikerspin verkopen? Reactie infoteur, 23-04-2014
Elke gemeente heeft hier waarschijnlijk een eigen mening over. Het beste is het om het bij de gemeente te informeren.

Roxanne, 10-04-2013
Goedendag, dus als ik het goed begrijp mag je je kleed gewoon in de stad neer leggen om je spulletjes te verkopen?!


ik deed het vroeger altijd in Rotterdam-Zuid maar ik woon nu in Delft. Reactie infoteur, 23-04-2014
Ja hoor. Je kunt ook even uitzoeken waar in Delft de vrijmarkt voor jou het gunstigste is. Hou rekening met drukte dus veel mensen zitten er al vroeg om een goede plaats te bemachtigen.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 30-03-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.