Midzomerfeest. Het feest in Zweden!

Wie de zomer in Zweden doorbrengt met Zweedse vrienden of familie kan niet om het midzomerfeest heen. Jong en oud viert dit belangrijkste feest van het jaar! Tussen 19 en 25 juni kan het midsommardagen of midsommarafton gevierd worden. Wat is de geschiedenis van het feest en hoe wordt het in Zweden gevierd?

Datum

Oorspronkelijk werd het feest altijd op 24 juni gevierd. Het oorspronkelijk heidense feest ter ere aan de zon werd in de 7e eeuw verchristelijkt en men vierde de geboorte van Johannes de Doper (vergelijk kerstavond 24 december geboorte Jezus Christus).

Het feest viert men na de eerste zonnewende op 21 juni, het begin van de zomer en tevens de langste dag van het jaar. Dit is vanaf 1953 altijd op een zaterdag tussen 19 en 25 juni. De Zweden zijn tijdens het feest dolgelukkig dat het eindelijk eens warmer wordt en langer licht is. Vooral in het Noorden heeft men hooguit twee of drie maanden lekker weer en gaat de zon tijdens deze periode niet onder.

In vroegere tijden geloofde men dat tijdens deze nacht de planten een bijzondere geneeskracht ontvingen. De bloemen werden dan ook gretig geplukt. Men ontstak vreugdevuren om zich tegen de duistere en kille krachten te wapenen die de kop op zouden steken zodra de dagen weer korter werden.

In 1524 besloot de aartsbisschop in Lund dat het maar eens afgelopen moest zijn met die heidense rituelen. Tijdens deze rituelen werd er namelijk in en rond de kerk gedanst en zo pleegde men heiligenschennis. Hij stelde in dat men alleen nog maar de geboortedag van Johannes de Doper mocht vieren. Volgens de Schriften dus 6 maanden voor de geboorte van Jezus Christus (25 juni- 25 december).

Hoe viert men het tegenwoordig

Tegenwoordig heeft het Midzomerfeest nog weinig van doen met de viering van de geboorte van Johannes, maar juist weer meer met zijn oorspronkelijke heidense cultuur. Er wordt gegeten, gedronken en gefeest. De jeugd trekt er op uit en leeft diverse feesten bij. Jong en oud leeft zich uit en iedereen is vrij De vakanties beginnen en men trekt massaal naar zijn buitenverblijf om het te vieren. Midzomerfeest is dus een echt volksfeest!

Dansen

In Zweden is het gebruikelijk om een kruis versierd met bloemen en een krans midden op het gras te zetten en er om heen te dansen. Tijdens het dansen zingt men bekende liedjes. Dit gebruik is in de 14e of 15e eeuw uit Duitsland overgewaaid waar men het versierde kruis majstång noemt of verwijst naar de Duitse Maibaum. Bijna iedereen loopt op deze dag met een bloemenkrans in zijn hoofd. Eerst alleen vrouwen en kinderen, maar ook voor mannen is het steeds gewoner geworden. Ook de alcohol gaat vrolijk rond en helaas worden op Midzomeravond de meeste aanhoudingen voor rijden onder invloed gedaan. Veel Zweden krijgen rond deze tijd ook vakantie en dit zorgt voor veel drukte op de wegen.

Eten

De Midzomermaaltijd bestaat uit zalm, aardappels, zure room,bieslook, spare-ribs en aardbeien met room. Bij dit gerecht wordt veel bier gedronken, maar meestal neemt men er een borrel bij. De zalm at men vroeger ook op gewone dagen, maar de combinatie met de aardappels is vrij nieuw en ontstond in de jaren 20 in de grote steden.

Bloemen

Meisjes die hun droomprins willen ontmoeten in hun droom moeten tijdens midzomeravond negen verschillende bloemen uit negen verschillende tuinen plukken en onder hun kussen liggen. Dan weten ze wie de ware voor hen is.

Lees verder

© 2010 - 2020 Hendrik, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studeren in ZwedenStuderen in ZwedenZweden is een erg mooi land. Je kunt er ook nog eens heel goed studeren. Zweden heeft veel top universiteiten en een gew…
Midzomerfeest in het dorp Buren op AmelandMidzomerfeest in het dorp Buren op AmelandIn het midden van de zomer vindt in Buren op Ameland het Midzomerfeest plaats. Dorpsbelang Buren is de organisator van d…
Zweedse feestdagen, feesten en schoolvakantiesZweedse feestdagen, feesten en schoolvakantiesZweden heeft net als Nederland en België een aantal officiële feestdagen. Van Kerstmis tot Midsommar: dertien keer per j…
Zweden / SverigeZweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.

Vrijmarkt Koningsdag, wat zijn de regels?Vrijmarkt Koningsdag, wat zijn de regels?Koningsdag. In 2017 valt Koningsdag op 27 april. De meeste mensen weten dat op Koningsdag de verjaardag van koning Wille…
Zalig kerstfeestKerst is een tijd van lekker eten en gezelligheid. Voor de meeste mensen ook de viering van de geboorte van Jezus. Allee…
Bronnen en referenties
  • Po Tidholm och Agneta Lilia Celebrating the Swedish Way Zweedse Wikipedia

Reageer op het artikel "Midzomerfeest. Het feest in Zweden!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hendrik
Gepubliceerd: 06-04-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: Scandinavische Taal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!