Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)

Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden) Rond de herfst zijn de pompoenen weer rijp. Behalve dat u van pompoenen soep kunt maken, kunt u hier ook een gezichtje uitsnijden. In dit artikel leest u hoe u simpel een pompoen kunt omtoveren tot een leuke lamp met een gezichtje erin, zoals hiernaast op de afbeelding te zien is.

Pompoenen

Pompoenen zijn er in veel kleuren, soorten en maten Een ander woord voor pompoen is kalebas, dit woord komt tegenwoordig niet zo veel meer voor. Met pompoenen kunt u veel dingen doen, zo kunt u pompoensoep maken, zetten mensen pompoenen voor de sier neer, en worden er vaak wedstrijden georganiseerd wie de zwaarste pompoen heeft gekweekt. Ook zijn pompoenen erg belangrijk bij Halloween, er worden dan gezichten uit gesneden en de pompoen dient als lamp of lampion. Hoewel Halloween in Nederland veel minder speelt dan in bijvoorbeeld Amerika, vinden veel mensen het toch leuk om een gezichtje uit een pompoen te snijden, hier bent u de hele middag mee zoet en het kost u bijna niets!

Waar kunt u pompoenen kopen, en welke maat pompoen hebt u nodig?

Rond de herfst zijn er weer veel pompoenen te koop. In veel dorpen staan borden langs de weg met 'pompoenen te koop' Ook op markten of in tuincentra kunt u pompoenen kopen. Meestal kosten pompoenen maar een paar cent tot een euro, dit hangt er vanaf of u grote pompoenen koopt of juist kleintjes. Hoe kleiner de pompoen, hoe minder lang u bezig bent met het maken van een pompoengezichtje. Ook is het moeilijker om van de hele kleine pompoenen een gezichtje te maken aangezien u snel uitschiet en de pompoen dan verpest is.

Het maken van een pompoengezichtje

Om een pompoengezichtje te maken heeft u per persoon de onderstaande spullen nodig:
  • Pompoen
  • Klein mesje (aardappelschilmes te koop bij o.a. Xenos)
  • Eetlepel
  • Prullenbak
  • Stift

Nu u de spullen in huis heeft kunt u beginnen met het maken van het pompoengezichtje. Teken eerst een rondje bovenop de pompoen, dit wordt de deksel die u eraf kunt halen. Snijd deze deksel voorzichtig uit de pompoen. Als u de deksel nog wilt bewaren moet u zorgen dat deze heel blijft, u kunt er ook voor kiezen om de deksel niet te gebruiken. Nu kunt u de pompoen gaan uitlepelen, u voelt vanzelf wat de 'korst' is van de pompoen, hier zit geen viezigheid meer aan vast. Schraap voorzichtig langs de randen om alle prut die in de pompoen zit weg te halen. Nu is de hele pompoen hol van binnen.

Nu de pompoen hol is kunt u het gezicht gaan maken. Teken eerst het gezichtje op de pompoen en snijd nu voorzichtig met het mesje deze figuurtjes uit. Als u dit gedaan heeft is de pompoen af.

Laat de pompoen drogen, de prut die u uit de pompoen heeft gelepeld is altijd een beetje vochtig, de randen binnen in de pompoen dus ook. Daarom moet u de pompoen even laten drogen. Als de pompoen uitgedroogd is kunt u hier eventueel nog een waxinelichtje in zetten voor het griezel effect. Het drogen duurt ongeveer 2 tot 3 uur.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halloween: pompoenen makenHalloween: pompoenen makenPompoenen maken is een activiteit die al heel lang in verband wordt gebracht met Halloween. Naast een leuke decoratie vo…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
De onbekende pompoenDe onbekende pompoenPompoen is een vrucht die wel kennen en eigenlijk ook weer niet. De smoothie-makers en de Halloween-fanaten kennen de po…
Afvallen met pompoenDe pompoen is een vrucht die je vooral in de herfst en winter tegenkomt. Is de pompoen gezond en kan het helpen om af te…

Sint Maarten leuke tips voor traktaties en versieringenSint Maarten is een feestdag voor veel kinderen. Elf november is het weer zover, kinderen lopen met hun lampions van deu…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.