Sint Maarten leuke tips voor traktaties en versieringen

Sint Maarten is een feestdag voor veel kinderen. Elf november is het weer zover, kinderen lopen met hun lampions van deur tot deur om een liedje te zingen in de hoop op een (lekkere) traktatie. Maar waar kunt u allemaal op trakteren? Tevens is het een leuk idee om de tuin, stoep of deur te versieren, om de kinderen te verwelkomen maar hoe pakt u dit het beste aan? Lees in onderstaand artikel verschillende leuke tips om Sint Maarten nog leuker te maken voor de kinderen en uzelf!

Sint Maarten

Sint Maarten, Sint Maarten is jarig vandaag.
Wij lopen met lichtjes,
Dat doen wij zo graag.


Zomaar een liedje die op elf november langs veel deuren, in grote delen van Nederland, door kinderen van de basisschool wordt gezongen. Op die dag gaan kinderen 's avonds van deur tot deur liedjes zingen met een (zelf gemaakte) verlichte lampion in hun hand. In hun andere hand houden ze een tas vast waar de traktaties in kunnen worden gedaan, die door de volwassen worden gegeven. De meeste volwassenen blijven er speciaal voor thuis en er zijn op dat moment bijna geen rijdende auto's in de straten te vinden, men ziet dan alleen de "brandende" lampionnen door de straten heen en weer bewegen. Maar wie was Sint Maarten eigenlijk?

Een klein stukje geschiedenis:

Sint Maarten deelt zijn mantel<BR>
Schilder A. v Dijck / Bron: Anthony van Dyck, Wikimedia Commons (Publiek domein)Sint Maarten deelt zijn mantel
Schilder A. v Dijck / Bron: Anthony van Dyck, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Martinus van Tours werd in Hongarije geboren in het jaar 316. Martinus was een goede man, zo heeft hij ooit in een winter, toen er veel sneeuw lag, een bedelaar geholpen door zijn eigen soldatenmantel met hem te delen. De man zat zonder jas in de vrieskou en Martinus bedacht zich niet en sneed zijn eigen mantel met een zwaard in twee helften en gaf de arme man een deel. Deze gebeurtenis is door veel schilders, waaronder Antoon van Dijck en Pieter Pauwel Rubens, vastgelegd. Anno 372 werd Martinus gekozen tot bisschop van Tours en hij richtte later in Frankrijk verschillende kloosters op. Bisschop Martinus overleed op elf november in 397 en is 81 jaar geworden, wat voor die tijd een uitzonderlijk hoge leeftijd was. In het jaar 650 werd Martinus door het Vaticaan heilig verklaard. Elk jaar vieren wij op zijn sterfdag elf november, Sint Maarten met zang en vrolijke gekleurde lampionnen.

Een Gronings Sint Maarten liedje:
Sint Martinus Bisschop,
Mit zien hooge houd op
Mit zien laange slipjas aan
Doar komt Sint Martinus aan


Sint Maarten traktatie tips: zoet en hartig

Sint Maarten is een feest voor kinderen, daarom is het belangrijk om iets te trakteren waar ze ook daadwerkelijk iets aan hebben.
Zo is het belangrijk dat het geen smeerboel in hun tassen wordt, vooral wanneer het regent is de kans daarop groot. Maar het allerbelangrijkst is nog wel hygiëne, de meeste ouders gooien uit hygiënisch oogpunt direct alles weg wat niet verpakt is. Op zich is dat logisch want men weet immers niet van wie het komt en wat er mee gebeurt is.

Geef daarom nooit onverpakte snoepjes of nootjes zoals spekjes, toffees, drop, pinda's en borrelnootjes of iets dergelijks. Ook traktaties die op een hapjesschaal thuis horen zijn uit den boze, blokjes kaas en stukjes worst zijn absoluut niet geschikt. Wilt u toch trakteren op onverpakt snoep of knabbeltjes, dan kunt u er voor kiezen om zelf de traktatie te verpakken in een zakje of cellofaan. Maar de risico dat ouders het weggooien blijft bestaan omdat een vreemde er met zijn of haar handen aan heeft gezeten. Zelf verpakken is dus ook niet ideaal maar wat is dan wel geschikt?

Hieronder enkele voorbeelden:
  • Mini's (Mars, Bounty, Snickers enz.)
  • Lolly's
  • Uitdeelzakjes (Haribo, Fruittella, Katja, Smoeltjes enz.)
  • Rozijntjes in uitdeel doosjes
  • Ritter-Sport mini
  • Fondant kikkers en muizen
  • Uitdeelzakjes chips
  • Mini Bifi worstjes (per stuk verpakt)

Sint Maarten traktatie tips: Cadeautje

Over het algemeen krijgen kinderen erg veel (soms te veel ) snoep en zijn ouders minder blij met Sint Maarten. Het is daarom ook een leuk idee om een klein cadeautje te geven op elf november. Over het algemeen bent u wel iets duurder uit dan wanneer u op lekkernij trakteert maar soms kunt u bij discount winkels leuke presentjes vinden voor weinig geld. Kiest u voor een klein aardigheidje, kies dan ook een item waar de kinderen iets aan hebben, een doosje lucifers of een stel veters is natuurlijk niet geschikt. Let er ook goed op dat het product geen giftige stoffen bevat, een beeldje met een thermometer erin verwerkt kan kwik bevatten. Als de thermometer in de tas stuk gaat, komt het zeer giftige kwik(gas) vrij tussen het snoepgoed. Ook een bellenblaas of potje verf zijn wegens lek gevaar niet geschikt om te geven.

Houdt het leuk en eenvoudig, enkele ideeën om te trakteren:
  • Potlood
    geschikt / Bron: Lusi, Rgbstockgeschikt / Bron: Lusi, Rgbstock
  • Pen
  • Notitieboekje
  • Klein knuffeltje
  • Stickervel
  • Zakdoekje
  • Stuiterbal
  • Speelkaarten
  • Kwartet

Ook leuk om te geven

Mandarijntjes zijn ook erg leuk om te geven, u geeft dan geen snoep en ouders zijn meestal erg blij als ze bij thuiskomst een stukje fruit vinden tussen al dat snoepgoed. Vaak is het met Sint Maarten koud, winderig en regenachtig en sommige kinderen krijgen het op den duur best wel koud. Met een lekkere warme snack maakt u de kinderen en begeleiders (ouder, broer, zus, opa of tante) meestal wel blij. Een frikadel uit de frituurpan of een kleine braadworst van de grill doen het vaak goed. U kunt het beste een party-tent in de tuin opzetten zodat u droog staat te bakken en de kinderen even rustig hun snack kunnen opeten. Geef de warme hap in een servet aan, zodat ze hem goed kunnen vastpakken. Houdt er wel rekening mee dat er kinderen kunnen zijn die het niet lusten, bedenk voor hen van te voren een alternatief. Altijd een groot succes is kleingeld, u kunt natuurlijk zelf kiezen hoeveel u geeft, ook kunt u een combinatie maken en bijvoorbeeld tien cent aan een lolly vast maken.

Nog een aantal aandachtspunten

De meeste kinderen dragen meestal zelf hun tas, sommigen hebben een plastic draagtas en anderen maken gebruik van een rugtas. Geef daarom geen traktaties die erg zwaar zijn zoals blikjes of pakjes drinken of een zakje knikkers. Tevens zijn grote presentjes niet handig, de tas is snel vol en vervolgens lastig te dragen, in een enkel geval past het zelfs niet in de rugtassen. Denk bijvoorbeeld aan zakken popcorn, langwerpig verpakte geschenken of speelgoed verpakt in A4-formaat. Een banaan of appel zijn ook niet zo geschikt, ze worden snel beurs doordat ze tussen allerlei hard snoepgoed heen en weer geslingerd worden.

Laat kinderen weten dat ze welkom zijn

Ieder kind krijgt er wel een keer mee te maken: mensen die niet open willen doen. Ze gaan thuis in het donker zitten en doen vervolgens alsof ze niet thuis zijn. Vaak komen de kinderen dan wel luidkeels zingen bij hun deur maar er wordt uiteraard niet open gedaan. Sommige kinderen trakteren die mensen vaak op een extra liedje:
Hier woont juffrouw kikkerbil, die ons niks geven wil!
Geef ons een appel of een peer dan komen wij het hele jaar niet meer ...


Gelukkig zijn de meeste mensen niet zo en vinden het wel leuk als er kinderen bij hun aan de deur komen zingen. Sommigen doen er alles aan om het zo leuk en gezellig mogelijk te maken. Hieronder kunt u een aantal tips lezen om zelf ook op een eenvoudige en goedkope manier uw tuin, stoep of raam om te toveren in Sint Maarten stijl:
  • Maak gebruik van lampionnen, hang ze in de struiken, voor het raam of aan de deur met eventueel een ledkaarsje of aan een lampionstokje met je een lampje. Gebruik geen echte kaarsen! De wind kan met uw lampion aan de haal gaan met alle gevolgen van dien.
  • Hol een pompoen uit, plaats er een lichtje in en zet de pompoen nabij de inrit of op de stoep.
  • Tevens kunt u de tuin eenvoudig versieren met lege groenteflesjes of iets dergelijks. Leg ze op de zijkant met de bodem naar de wind gericht en doe er vervolgens een brandend waxinelichtje in. Tuinfakkels en/of windlichten zijn ook erg geschikt, zorg er wel voor dat kinderen ze niet omver kunnen lopen of zich eraan kunnen branden.
  • Eind oktober kunt u in de meest warenhuizen allerlei halloween artikelen vinden waar u uw raam en/of deur mee kunt versieren, een lichtsnoer met pompoentjes of spookjes achter het raam staat erg gezellig.

Veel plezier gewenst!
© 2011 - 2025 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Sint Maarten, zelf lampionnen makenSint Maarten, zelf lampionnen makenOp 11 november vieren we in Nederland Sint Maarten. Kinderen gaan langs de deuren met een lampion in hun hand, om liedje…
Kinderliedjes: Sint MaartenKinderliedjes: Sint MaartenIeder jaar op 11 november wordt in sommige streken van Nederland, maar ook in Vlaanderen en Noord-Frankrijk het Sint Maa…
Wat is Sint-Maarten en wat gebeurt er op dit kinderfeest?Wat is Sint-Maarten en wat gebeurt er op dit kinderfeest?Op 11 november is het weer zover, dan wordt Sint-Maarten in een groot deel van Nederland gevierd. Sint-Maarten wordt nie…

Hoe schrijf je een origineel sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een origineel sinterklaasgedicht?Het schrijven van leuke en originele sinterklaasgedichten kost soms heel wat moeite. Op internet zijn heel veel kant en…
Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Rond de herfst zijn de pompoenen weer rijp. Behalve dat u van pompoenen soep kunt maken, kunt u hier ook een gezichtje u…
Bronnen en referenties
  • www.utrecht.nl
  • www.beleven.org
  • www.pinkelotje.nl
  • Afbeelding bron 1: Anthony van Dyck, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Lusi, Rgbstock
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 17-09-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.