Wat vieren we met Pinksteren?

Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hiermee wordt dan ook het begin van de christelijke kerk gevierd. Pinksteren wordt dan ook als de eerste christelijke opwekking gezien.

Eén pinksterdag

Pinksteren heeft geen vaste datum. Het wordt altijd op de vijftigste dag na Pasen gevierd. Pinksteren valt altijd tussen 11 mei en 14 juni. De naam is afgeleid van het Griekse pentakosta, dat vijftigste betekent. Eigenlijk is er dus ook maar één pinksterdag. De tweede dag is erbij betrokken als extra vrije dag.

Oogstfeest

Pinksteren wordt ook nog wel gezien als een oogstfeest. Mensen bedankten de goden voor alles wat er op het land groeide en ze vierden Pinksteren buiten. Veel evenementen worden dan ook in de openlucht gehouden. Voor enkele evenementen zijn twee dagen zelfs te kort, daarom wordt er soms zelfs een derde pinksterdag bij betrokken.

Pinksterconferentie

Christelijke mensen hechten nog steeds waarde aan de oorsprong van Pinksteren. Zo zijn er duizenden Christenen die bij deze dag stilstaan, door de pinksterconferentie Opwekking te bezoeken. Hier komen jaarlijks zo’n 55.000 mensen op af. Ze vieren hier het Pinksterfeest. Er worden hier speciale programma’s voor volwassenen, kinderen en jongeren. Het is een ontmoetingsplaats voor christelijke mensen.

Veel activiteiten

Behalve de christelijke opwekkingen worden er met Pinksteren heel veel evenementen georganiseerd. Zo kan je door het hele land veel kermissen, concerten, festivals, jaarmarkten en braderieën bezoeken.

Festivals

Het meest bekende festival dat wordt gehouden tijdens de pinksterdagen is toch wel Pinkpop. Dit festival is in 1970 gestart in Geleen en sinds 1988 in Landgraaf. Pinkpop is het openluchtfestival in Nederland. Het festival groeide uit van een popfestival van één dag tot een meerdaags evenement. Verder worden de Pinksterlanddagen in Appelscha ook veel bezocht. Dit is een driedaags evenement waarin cultuur, natuur en anarchisme centraal staan.

Pinksterbruid

In de twintigste eeuw werden er nog andere feesten met Pinksteren gevierd, zoals de verkiezing van de Pinksterbruid. Hierbij werd het mooiste meisje van het dorp gekozen tot Pinksterbruid. Ze werd hierbij gekroond met een bloemenkrans. Het feest was ontstaan in de middeleeuwen, waaraan toen alle huwbare jongens en meisjes meededen. Heel veel liefdes ontstonden toen tijdens dit feest. Een andere pinkstervoorjaarsviering, die nauwelijks nog wordt gevierd, is het feest van de Pinksterkroon. Er werd toen een met bloemen versierde krans of kroon boven het hoofd gedragen. In sommige plaatsen werd er een versierde krans in de straat opgehangen. Als je daaronder liep, dan moest je tol betalen. Wat ook nog wel eens wordt gevierd is het feest van de Pinksterkroon. Er worden in de straten dan pinksterkronen gehangen, waaronder gefeest en gezongen wordt.
© 2012 - 2025 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het weer tijdens PinksterenHet weer tijdens PinksterenEerste en Tweede Pinksterdag zijn de feestdagen van het jaar om eens te genieten van het weer. Pinksteren op zich geeft…
Openingstijden, betalingsverkeer banken: feestdagen 2020/'21Openingstijden, betalingsverkeer banken: feestdagen 2020/'21Zijn de banken open op de feestdagen in 2020/'21 en 2022 en wanneer dan wel? Voor die vraag staan we elke keer als de fe…
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2022 en 2023 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Werken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenWerken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenVeel mensen brengen feestdagen het liefst door met hun vrienden en familie. Sommige mensen moeten echter werken tijdens…

Wat vieren we op Goede Vrijdag?Wat vieren we op Goede Vrijdag?Veel mensen zijn vrij op Goede Vrijdag. Een extra vrije dag is altijd fijn, maar wat vieren we dan eigenlijk? Goede Vrij…
Wat vieren we met Hemelvaart?Hemelvaartsdag wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het is een christelijk feest en het is een onderdeel van de paascyc…
Bronnen en referenties
  • Evenementenkalender
  • Wiki
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.