Wat vieren we met Hemelvaart?
Hemelvaartsdag wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het is een christelijk feest en het is een onderdeel van de paascyclus. Er wordt dan herdacht dat Jezus is opgevaren naar God, de veertigste dag van Zijn opstanding.
Geschiedenis
Tot de vierde eeuw na Christus was Hemelvaart geen apart feest, zoals nu. De herdenking van de hemelvaart van Jezus Christus naar God in de hemel was een van de onderdelen van het Pinksterfeest. Hemelvaart werd toen op de vijftigste dag na Pasen gevierd. In de vijfde eeuw werd Hemelvaartsdag een apart feest. Sinds de middeleeuwen is het afsluitend feest van de paasperiode. De paaskaars werd dan gedoofd.
Lang weekend
Hemelvaartsdag is een feestdag en daarom zijn heel veel mensen dan vrij. Deze dag valt altijd op een donderdag. Dit komt, omdat Pasen altijd op een zondag valt en omdat de hemelvaart altijd veertig dagen naar Pasen is, valt deze dag dan ook altijd op een donderdag. Tien dagen erna is het Pinksteren. Voor velen betekent deze dag ook het begin van een lekker lang weekend. Hemelvaartsdag valt op zijn vroegst op 30 april en op zijn laatst op 3 juni.
Dauwtrappen
Een traditie op deze dag is dauwtrappen. Vroeger ging men op Hemelvaartsdag vroeg uit bed, om op blote voeten door het gras te lopen. Volgens velen zou dit magische ritueel een helende werking hebben. Mensen maakten dan rond 03.00 uur een wandeling door de natuur. Dit werd dauwtrippen of dauwtrappen genoemd. Tegenwoordig is het dauwtrappen op Hemelvaartsdag nog steeds een traditie. Vooral in het oosten van ons land. Het enige verschil met vroeger is, dat men niet meer zo vroeg opstaat. Er wordt dan gefietst of gewandeld door de natuur.
Winkels
Heel veel winkels zijn tijdens Hemelvaartsdag gewoon geopend. Je kunt dus ook een dagje gaan winkelen. Alleen winkels met een streng gelovige eigenaar zijn vaak nog wel gesloten.
Evenementen
In het hele land worden er evenementen georganiseerd. Zo worden er in heel veel regio’s worden er jaarmarkten en braderieën gehouden. Ook kan je vaak een van de festivals bezoeken, zoals Dauwpop in Hellendoorn. Dit is nog wel het meest bekende festival. Er treden hier allemaal populaire bands op. Verder kan je ook naar Klomppop in Ovezande, Oerrock in Ureterp of het Breda Jazz Festival. Behalve Klomppop wordt er in Ovezande dan ook het jaarlijkse straatfestival gehouden.
Sportief
In elke provincie is er dan ook wel iets te doen tijdens Hemelvaartsdag. Behalve een festival, jaarmarkt of braderie bezoeken, kan je ook kiezen voor een sportieve activiteit, zoals een wandel- of fietstocht. Zo kan je in een sommige plaatsen meedoen aan de fietsvierdaagse. Ook worden er in een aantal steden oldtimerrally’s georganiseerd, zoals in Axel en Sloten.
Sandsculpturenfestival
Een andere trekpleister is het Sandsculpturenfestival in Scheveningen. Deze kun je tijdens het Hemelvaartsweekend bezoeken. Op het strand kun je hier de meest prachtigste kunstwerken van zand gratis bewonderen. Bovendien kun je bij mooi weer ook nog eens lekker op het strand van de zon genieten.
© 2012 - 2025 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat vieren we met Pinksteren?Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hiermee wordt dan ook het begin van de christelijke k…
Carnaval; het gekkenfeestCarnaval! Wie vindt het nou niet leuk om gezellig met zijn allen verkleed naar de kroeg te gaan. Om daar vervolgens op t…
Bronnen en referenties
- Uittips
- Evenementenkalender