Alles over Rudolph, the red-nosed reindeer

Alles over Rudolph, the red-nosed reindeer Het liedje over “Rudolph the red-nosed reindeer” is al een echte kerstklassieker geworden. Het rendier met de glimmende rode neus fleurt ook vele kerstkaartjes op, maar kennen jullie ook het verhaal achter Rudolph? En waar komt zijn grote succes vandaan?

Rudolph, the red-nosed reindeer


Het ontstaan van Rudolph

In tegenstelling tot wat we misschien zouden verwachten, is de legende van Rudolph niet tot bij ons gekomen via eeuwenoude overlevering. Rudolph is een creatie van de twintigste eeuw!

Robert May

Rudolph ontsproot in 1939 aan het brein van de 34-jarige Robert L. May. Deze was door Montgomery Ward, een bedrijf uit Chicago, gevraagd om een kerstverhaal te verzinnen om mee te geven aan klanten als promotionele stunt. Normaal gezien gaven de Montgomery Ward-winkels steeds kleurboeken aan hun klanten als kerstgeschenk. In 1939 besloten ze om zelf een boekje te maken met een leuk verhaal erin, omdat dit een goedkopere oplossing bleek. Hiervoor huurden ze dus Mr. May in.

Rudolph ziet het licht

Robert May besloot om een karakter te creëren die de underdog-rol toebedeeld zou krijgen. Zelf was hij als kind ook al vaak geplaagd omdat hij klein en verlegen was. Zo zag uiteindelijk Rudolph het licht, een rendiertje dat door zijn fysische afwijking – een rode neus!- uitgesloten werd door de rest van de rendiergemeenschap. Terwijl de andere rendieren samen lol maken, probeert Rudolph zich op zijn eentje te vermaken op Kerstavond.

Eens het personage van Rudolph vast lag, ging May aan de slag om diens verhaal in verzen te vertellen. Hij testte het uit op zijn kleine dochtertje Barbara, die helemaal weg was van Rudolph. May’s baas was echter bezorgd dat een rode neus te veel zou geassocieerd zou worden met dronkaards en daarom niet gepast zou zijn als kerstverhaal. Toen echter Denver Gillen erin slaagde om een mooie illustratie op papier te zetten van een rendiertje met rode neus, was de kogel door de kerk en besloot men om in zee te gaan met Rudolph’s verhaal.

Verspreiding van de Rudolph-boekjes

In 1939 werden er maar liefst 2,4 miljoen exemplaren verdeeld van het boekje over Rudolph. Tegen eind 1946, en ondanks het papiertekort tijdens de oorlog, waren er al 6 miljoen exemplaren bij de klanten van Montgamery Ward terecht gekomen.

Het karakter van “Rudolph the red-nosed reindeer” was intussen goud waard. De royalties gingen in eerste instantie echter naar Montgomery Ward en niet naar Robert May, omdat deze het karakter had ontworpen voor het bedrijf. In 1947 kon May Montgomery Ward er echter van overtuigen om het copyright van Rudolph aan hem te geven. May kon zo zijn financiele schulden wegwerken die hij had overgehouden aan de dodelijke ziekte waar zijn echtgenote aan overleed omstreeks de periode dat Rudolph werd gecreëerd.

Commercialisering van Rudolph

De populariteit van Rudolph ging verder de hoogte in, toen er ook commerciële publicaties van gemaakt werden en er een negen minuten durend filmpje over gemaakt werd, dat in bioscopen werd vertoond.

En hierbij stopte het niet. In 1949 werd er een liedje opgenomen over Rudolph, geschreven door Johnny Marks, de schoonbroer van May. In dat jaar alleen werden er 2 miljoen exemplaren van verkocht en daardoor werd het één van de meest verkochte liedjes aller tijde.

Het oorspronkelijk verhaal

Rudolph leefde in een rendierdorpje waar de spot werd gedreven met zijn rode neus. Toch waren zijn ouders niet beschaamd over hun zoontje met de rare neus. Rudolph groeide op in een liefhebbend gezin en had een positief eigenbeeld. Rudolph voelt zich wel wat miserabel als hij uitgesloten wordt door de andere rendieren. Hij moet zich op zijn eentje zien te vermaken. De Kerstman ontdekt het rendiertje met de rode neus per toeval wanneer hij bij diens huis cadeautjes gaat brengen. Omdat er een dichte mist hangt waardoor de Kerstman al vertraging heeft opgelopen, vindt hij dat Rudolph met zijn rood glimmende neus goed van pas zou komen. Hij zet Rudolph dan ook voorop bij het voorttrekken van de slede, zodat de cadeautjesronde verder zonder problemen verloopt. Onze kleine underdog wordt de reddende engel van de Kerstman. Een hartverwarmend einde voor een leuk kerstverhaal dat al vele harten heeft beroerd!

De tekst van het liedje "Rudolph-the Red-nosed reindeer"

Geschreven door Johnny Marks

You know Dasher and Dancer and Prancer and Vixen,
Comet and Cupid and Donder and Blitzen.,
But do you recall
The most famous reindeer of all?

Rudolph the Red-Nosed Reindeer
Had a very shiny nose,
And if you ever saw it,
You could even say it glows.

All of the other reindeer
Used to laugh and call him names;
They never let poor Rudolph
Join in any reindeer games.

Then one foggy Christmas Eve,
Santa came to say:
Rudolph with your nose so bright,
Won't you guide my sleigh tonight?"

Then how the reindeer loved him
As they shouted out with glee,
Rudolph the Red-Nosed Reindeer,
You'll go down in history."
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mrs. Claus, kerstelfen, rendieren en RudolfMrs. Claus, kerstelfen, rendieren en RudolfDe Kerstman heeft net als Sinterklaas enkele hulpjes. Heeft Sinterklaas Zware Pieten om zich heen, ‘Santa’ heeft elfen,…
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Geschiedenis van de kerstmanDe kerstman hoort bij de kerst, maar dit is niet altijd zo geweest. Wanneer en hoe is de kerstman verbonden geraakt aan…
Can Reindeer fly? Knotsgekke mix van Kerst en wetenschapCan Reindeer fly? Knotsgekke mix van Kerst en wetenschapKerstmis, wetenschap en filosofie. Niets met elkaar te maken, denk je. Roger Highfield, een Engelse wetenschappelijk jou…

Sinterklaasrecepten en lekkernijenSinterklaasrecepten en lekkernijenZo rond Sinterklaastijd komen er weer allerlei lekkernijen op tafel. Wist je dat je een heleboel van deze lekkernijen oo…
Sinterklaasliedjes Teksten - Sinterklaas is jarig e.aSinterklaasliedjes Teksten - Sinterklaas is jarig e.aSinterklaasliedjes. Weet je ze nog? De teksten van die oude Sinter-klaasliedjes of ken je alleen nog de eerste regel of…
Evaluna (66 artikelen)
Laatste update: 03-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.