Sinterklaasrecepten en lekkernijen
Zo rond Sinterklaastijd komen er weer allerlei lekkernijen op tafel. Wist je dat je een heleboel van deze lekkernijen ook heel leuk zelf kunt maken? In dit artikel lees je hoe je het eenvoudig zelf kunt maken!
Sinterklaasrecepten
Vastenavondkoeken
Benodigdheden
- 500 gram bloem,
- 30 gram boter,
- 125 gram suiker,
- 4 eieren,
- 1 dl. room,
- 1 el. rozenwater,
- Frituurvet,
- Poedersuiker.
Recept
- Meng de bloem, gesmolten en afgekoelde boter, suiker, eieren, room en rozenwater tot een soepel deeg,
- Rol dit deeg op een met bloem bestoven aanrecht zo dun mogelijk uit en snijd het in langwerpige stukken,
- Bak deze stukken in het frituurvet lichtbruin,
- Laat ze uitlekken en bestuif ze met poedersuiker.
Sinterklaaskoek
Benodigdheden
- 2 kg bloem,
- 160 gr gist,
- 2 koffielepels zout,
- 10 soeplepels suiker,
- 8 eieren,
- 4 kopjes melk,
- 300 gr boter,
- 2 koffielepels broodverbeteraar.
Recept
- Doe de melk, de suiker en de boter in een kom en warm lichtjes op,
- Zeef de bloem in een andere kom en brokkel er de gist in en strooi het zout langs de rand van de kom,
- Voeg er de verbeteraar aan toe en giet er vervolgens de melkbereiding bij. Meng het geheel goed,
- Klop het eiwit tot sneeuw en spatel het door de bereiding,
- Kneed het deeg en laat het 1 uur rusten op een koele plek,
- Rol het uit tot 1 cm dikte en steek er de figuurtjes uit,
- Leg de figuurtjes op een beboterde bakplaat, bestrijk met eigeel en laat vervolgens nog 45 minuten rusten,
- Bak af in een oven aan 200°C gedurende 20 minuten.
Speculaas
Het is het hele jaar door te koop, maar het hoort eigenlijk wel bij Sinterklaas avond; lekkere speculaasjes.
Benodigdheden
- 150 gram boter,
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker,
- 1 tl. zout,
- 10 gram speculaaskruiden,
- 200 gram zelfrijzend bakmeel,
- 1 el. melk,
- 50 gram geschaafde amandelen.
Recept
- Roer de boter met de suiker en het zout romig en roer de eetlepel melk er door heen,
- Vermeng het zelfrijzend bakmeel met de speculaaskruiden en zeef dit boven de kom met boter, suiker, zout en melk,
- Roer dit deeg eerst, wordt dit te zwaar dan ga je over in kneden,
- Laat het deeg nu minstens 1 uur op een koele plek staan rusten (het beste is om het een dag te laten staan, als je daar de tijd voor hebt),
- Rol het deel op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ca. 1 cm dik,
- Steek of snijd hier vormpjes koekjes uit,
- Beboter een bakblik of bekleed een rooster uit de oven met bakpapier en leg de koekjes hier op,
- Bestrooi de koekjes dit met het amandelschaafsel en bak ze 20 minuten op 210 graden Celcius.
Sinterklaaspudding
Sinterklaaspudding is bij de meeste mensen niet zo bekend, maar toch is het een lekkernij voor tegen Sinterklaastijd, om zelf te maken.
Benodigdheden
- 225 gram donkerbruine basterdsuiker,
- 400 gram verse witte broodkruimels,
- 225 gram in kleine reepjes gesneden runderniervet,
- ½ tl. zout,
- 1 tl. gemengde specerijen,
- 700 gram rozijnen,
- 225 gram krenten,
- 100 gram sukade, fijngehakt,
- 50 gram blanke amandelen, fijngehakt,
- 2 grote moesappels, geschild, zonder klokhuis en in kleine stukjes gesneden,
- Geraspte schil en sap van ½ citroen,
- 2 losgeklopte eieren,
- 3 dl. stout bier,
- 1,5 dl. melk,
- 2 muntjes, verpakt in zilverfolie.
Recept
- Doe alle droge ingrediënten, gedroogd fruit, sukade en amandelen in een grote beslagkom en roer dit goed door elkaar,
- Voeg de appels met citroenschil en –sap, eieren en het stout bier toe,
- Roer dit eveneens goed door en voeg zoveel melk toe tot een zachte, druipende massa ontstaat (dit hoeft niet de volle 1,5 dl melk te zijn!),
- Doe dit mengsel in 2 ingevette puddingvormen van ca. 1 liter,
- Verstop in elke pudding één muntje,
- Bedek te bovenkant van de puddingvormen met een rond stuk ingevet vetvrij papier en daarna met aluminiumfolie,
- Maar in het midden een plooi en bind om de rand een touwtje,
- Laat de puddingen zo een nacht staan,
- Zet de puddingen bovenop een au-bain-mariepan of in een grote pan met kokend water en laat ze 4 tot 5 uur stomen, terwijl je af en toe zonodig wat water bijvoegt,
- Neem de vormen voorzichtig uit de pan en laat ze afkoelen,
- Verwijder het vetvrij papier en de folie en leg er een nieuw stuk papier en folie overheen,
- Laat de puddingen voordat je ze opdient nog 2 uur stomen,
- Bedenk een leuke verassing voor degene die de muntjes in zijn of haar stuk pudding vindt.
Marsepein
De één vindt het heerlijk, de ander vindt het veel te zoet. Je hebt het in veel verschillende kleuren en kunt er als kookliefhebber de leukste dingetjes mee doen.
Benodigdheden
- 250 gram amandelen,
- 500 gram poedersuiker,
- 1 tl. oranjebloesemwater,
- ½ eiwit,
- poedersuiker.
Recept
- De amandelen opzetten in water en in 5 minuten tegen de kook aanhouden. Pel ze daarna,
- Was de amandelen in koud water en droog ze goed in een doek, eventueel enige tijd op deze doek laten drogen,
- Maal de amandelen zeer fijn, in een amandelmolen,
- Zeef de poedersuiker in een kom en voeg hieraan de gemalen amandelen, het oranjebloesemwater en het ½ eiwit aan toe,
- Meng dit door elkaar en haal dit eventueel nog één of twee keer door de vleesmolen op de fijnste stand,
- Laat de ontstane marsepein 1 nacht toegedekt rusten,
- Bestuif de volgende dag het werkvlak met poedersuiker en rol de marsepeinmassa daarop uit,
- Nu kun je er vormpjes uit steken of snijden, bijvoorbeeld vierkanten, hartjes, rondjes, etc.,
- Droog deze vormpjes 15 minuten in een voorverwarmde oven (op 100 graden Celcius).
Het versieren van marsepein
Veel marsepein wordt heel mooi versierd. Hiervoor heb je het volgende nodig;
- 100 gram bittere chocolade,
- 1 el. poedersuiker,
- ½ tl. Citroensap,
- 100 gram geconfijte vruchtjes.
Recept
- Laat de marsepeinfiguurtjes afkoelen en smelt de chocolade ondertussen au bain marie (in een pannetje of bakje in een andere pan met water),
- Bedek een deel van de marsepeinfiguurtjes met deze chocolade,
- Meng in een kom poedersuiker met citroensap totdat de massa glad en glimmend is geworden en strijk dit glazuur over een aantal andere marsepeinfiguurtjes,
- Hierop leg je de gehakte, geconfijte vruchtjes,
- Laat alles goed opdrogen en eet smakelijk!
Kletskoppen
Zo rond Sinterklaastijd komen ze weer in de winkels te liggen; de kletskoppen. Heerlijke koeken met suiker, kaneel en amandelen.
Benodigdheden
- 125 gram boter,
- 200 gram bruine basterdsuiker,
- 50 gram suiker,
- 100 gram bloem,
- ½ tl. kaneel,
- Mespunt zout,
- 125 gram gepelde, grof gehakte amandelen.
Recept
- Roer de boter zacht en voeg de gezeefde basterdsuiker, suiker, gezeefde bloem, kaneel, zout en amandelen toe,
- Vorm met 2 eetlepels kleine bergjes van dit beslag en leg deze op een ingevet bakblik of op een rooster met bakpapier. Houdt een onderlinge afstand van 5 cm aan,
- Laat de koekjes bovenin een op 225 graden Celcius voorverwarmde oven in ongeveer 5 minuten uitvloeien en bak ze daarna op 175 graden Celcius in 10 minuten gaar,
- Warm zijn ze het lekkerst, maar koud kan natuurlijk ook!
Gevulde kruidkoek
Benodigdheden
- 200 gram zelfrijzend bakmeel,
- 125 gram bruine basterdsuiker,
- 3 tl. koek- of speculaaskruiden,
- ½ tl. gemberpoeder,
- ¼ tl. witte peper,
- 1 ei,
- 1 dl. melk,
- 3 el. gembersiroop of honing,
- 25 gram boter,
- 100 gram noten,
- 50 gram gembersnippers,
- Boter om in te vetten,
- Paneermeel.
Recept
- Zeef het bakmeel in een kom en meng suiker, kruiden, gemberpoeder en peper er door,
- Klop het ei los en meng dit er ook door,
- Giet de melk en gembersiroop (of honing) er bij,
- Smelt de boter, maar laat deze niet bruin en heet worden,
- Giet de boter ook in de kom en meng het er goed door, totdat er een glad beslag ontstaat,
- Hak de noten fijn en maak de gembersnippers nog fijner. Schep dit ook door het beslag,
- Vet een cakevorm in en schep hier het beslag in,
- Bak dit in een voorverwarmde oven op 150 graden Celcius in ongeveer 1,5 tot 2 uur gaar,
- Laat de koek afkoelen en koud worden,
- Het beste is het om de koek een paar dagen op een koele plaats, ingepakt in aluminiumfolie, te bewaren. Dan kunnen de kruiden beter intrekken.
Borstplaat
Borstplaat is een ouderwets lekkernij dat rond Sinterklaastijd weer in de winkels te koop is. Maar de echte kookfreak weet dat het het lekkerst is om het zelf te maken…
Benodigdheden
- 500 gram witte basterdsuiker,
- 2 dl. water of 1 dl. melk en 1 dl. room,
- 1 el. boter,
- Borstplaatringen, vet deze van tevoren in.
Recept
- Neem een pan met dikke bodem en smelt hierin, terwijl je goed roert, de suiker in het water (of melk en room),
- Zodra de suiker zich tegen de wand van de pan gaat afzetten moet je proberen of een druppel van dit suikermengsel in een kopje koud water zijn kleur behoudt. Dan is namelijk pas het moment aangebroken om de pan van het vuur te nemen,
- Roer het klontje boter er doorheen en blijf roeren tot de massa ondoorzichtig geworden is,
- Giet de massa dan in de borstplaatringen (eerst invetten!) op een ingevet stukje aanrecht of een stuk bakpapier,
- Als de borstplaat volledig is afgekoeld kun je de borstplaatringen losmaken en is je borstplaat klaar!
Borstplaat met chocolade- of koffiesmaak
Als je een chocolade- of koffiesmaakje wilt geven aan je borstplaat dat meng je de suiker met een eetlepel cacaopoeder of poederkoffie.
Bisschopswijn
Zo tegen het einde van november komt Sinterklaas weer in het land. Vroeger dronken de mensen in deze tijd van het jaar Bisschopswijn.
Benodigdheden
- 1 sinaasappel,
- 1 citroen,
- 8 kruidnagels,
- 1 fles zoete rode wijn,
- ¾ liter water, thee of druivensap,
- 1 kaneelstokje,
- Eventueel suiker.
Recept
- Borstel de sinaasappel en de citroen goed af met warm water en steek de kruidnagels er in,
- Leg de vruchten in een hoge, goed geëmailleerde pan (geen metaal, dit geeft een smaakje) en giet de wijn, het water (of thee, of druivensap) er bij,
- Leg het kaneelstokje ook in de pan en doe het deksel er op,
- Laat de Bisschopswijn enkele uren zachtjes trekken (niet koken!) en voeg eventueel naar smaak suiker toe,
- Drink de bisschopswijn warm!
Alcoholvrije variant
Met het vieren van de verjaardag van Sint Nicolaas kun je natuurlijk ook alcoholvrije Bisschopswijn drinken. Dit maak je door rode-vruchtensap of verdund bessensap te gebruiken in plaats van wijn.