Rôggefeest Ameland nu Rôggefestival met straattheater

Rôggefeest Ameland nu Rôggefestival met straattheater “Topvermaak voor jong en oud,” zeggen de organisatoren van het Rôggefeest. En dát is het. Sinds 1987 barst op een zomerdag in begin augustus het straattheater los in Nes op het Waddeneiland Ameland. Dan schalt de muziek over de pleinen en veldjes en loopt iedereen die van leuke acts, grappige confrontaties en sfeervolle muziek houdt in het Amelander Rôggefeest-dorp. Een van de hoogtepunten van het Rôggefeest is de Rôggeparade aan het begin van de avond. In een bonte stoet trekken dansers en muzikanten door het dorp om op verschillende plekken stil te staan om te spelen en hun act te doen. In 2019 gaat het roer om en wordt Rôggefeest Rôggefestival. Het straattheater en de muziek blijven, de locatie is iets gewijzigd.
Editie 2013 / Bron: RoggefeestEditie 2013 / Bron: Roggefeest

Straatfestival op Ameland


Stichting 't Rôggefeest Ameland

Frank Hulsebos en Joop Edes richtten in 1987 Stichting ’t Rôggefeest op. Samen met vele vrijwilligers wilden ze vooral een dagje vermaak voor de toeristen organiseren. Van een paar optredens in de middag groeide het festival uit tot een groot festival van een dag en een nacht vol theater en muziek. Het Rôggefeest dankt zijn naam aan het ontspannen samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje na het inhalen van de roggeoogst.

Opening van het straatfestival

Het Rôggefeest opende in de eerste jaren rond het middaguur met een verrassingsact op het veldje bij de HUBO, middenin het dorp. Of elders als de activiteiten daar aanleiding toe gaven. Tot 13.00 uur concentreerde het feest zich rond het driehoekje bij de Jan Jacobsweg en de Van der Stratenweg en daarna waaierden de theatermakers en het publiek uit over meer dan twintig locaties in het dorp.

Roggekidsveld

Na de opening was dit veld het Roggekidsveld, waar activiteiten voor de kinderen waren te beleven en doen. Er liep bijvoorbeeld een clown rond, er was poppenkast en workshops schilderen en schmincken.

Prelude midden op wad

In 2011 vierde 't Rôggefeet haar 25-jarig jubileum. De opening van dat festival was bijzonder. De officiële opening van het Rôggefeest stond om 12.45 uur op het programma, maar die ochtend om half elf werden de reizigers op de volle veerboot Oerd verrast met een concert van de Amelander doedelzakband. The Islanders stonden opgesteld op een zandplaat tussen Holwerd en Ameland. Ter ere van het jubileum van het Amelander Rôggefeest zorgden zij voor een klinkende en verrassende prelude van het festival. Burgemeester Albert de Hoop was de vaandeldrager. SBS 6 maakte er beelden van die dezelfde avond te zien waren in Hart van Nederland.

Straattheater / Bron: Persbureau AmelandStraattheater / Bron: Persbureau Ameland
Sta-doos
Het feest begroet vele voorstellingen op diverse locaties en Stichting ’t Rôggefeest bedenkt elke keer weer nieuwigheden die het festival nog leuker en aantrekkelijker maken. Het festival introduceerde in 2011 de sta-doos, die door de Leeuwarder Courant was gesponsord. Festivalbezoekers kunnen gebruikmaken van de sta-doos, een stevige kartonnen doos waar je op kunt staan om ook in de achterste gelederen alles van een voorstelling mee te krijgen. De dozen zijn deze editie tegen betaling van statiegeld te verkrijgen in de Informatiestand schuin tegenover de toren. In de jaren daarna worden ze niet meer aangeboden.

Programmaboekje

En wat er allemaal te zien is, voor in de kring of achterin op de sta-doos? Acrobatische shows, vuurspuwende draken, percussie, circustheater, straatcabaret, kolderieke scènes, ontroerend poppentheater, zottigheden van een clown, levende beelden en nog veel, veel meer. Het Rôggefeest laat jaarlijks een programmaboekje maken waar het allemaal overzichtelijk in staat.

Prelude op het wad / Bron: Persbureau AmelandPrelude op het wad / Bron: Persbureau Ameland
De Moppies / Bron: Persbureau AmelandDe Moppies / Bron: Persbureau Ameland
Rapalje / Bron: Persbureau AmelandRapalje / Bron: Persbureau Ameland

Vermaning

Een bijzondere locatie is toegevoegd aan het festival. In de Doopsgezinde kerk aan het Vermaningspad treden kleine ensembles op, die de intimiteit van een binnenlocatie goed kunnen gebruiken. Op het programma staat regelmatig het Amelander vocaal ensemble Vocalis en De Claddagh, een Amelander band die Ierse muziek speelt. De zang en muziek wordt dan afgewisseld met bijvoorbeeld improvisatietheater.

Jubileum vuurwerk

Elke editie verrast ’t Rôggefeest haar publiek op een top attractie. Bij de 23e editie is dit Slagerij van Kampen, de slagwerkgroep met eigenzinnige, swingende en spectaculaire arrangementen. Het werd een overdonderende slotact. De 25e editie liet een draadacrobaten show zien en aan het eind een spetterend jubileum vuurwerk. Volgens de Rôggefeest traditie gaat het feest na de slotact door in diverse kroegen en restaurants. Een uitgebreid scala van muziekgenres en muzikanten bevolken de horecagelegenheden van het festivaldorp.

Rôggeparade

De Rôggeparade is een optocht van platte wagens en vrachtauto's die een rijdend podium vormen door de straten van Nes. Het Amelander aandeel in dit Rôggefeest is als vanouds groot. Overdag en ’s avonds komen vele Amelander muzikanten voorbij. Een paar voorbeelden die in de loop der jaren optraden: Drumband Total Los, Cabaretteske zanggroep Wanhoop Niet, goochelaar Magic Wopke, Vocaal Ensemble Vocalis, Brassband Canite Tuba, Dweilorkest Hollumer Gromkes, Punkgroep Pinheadz, Duo Van Geeft ‘M, Schotse pijpers The Islanders, The Four Amigo’s, Juttersvrouwen, Shantykoor, High Voltage, Tegare, Imca Marina, Daniël Metz van Mon Amour en Gang is Alles en als klap op de vuurpijl de Accordeonparade. Tijdens de traditionele Rôggeparade, die tussen 19.30 en 21.30 uur door het dorp gaat, zijn de muzikale talenten van Ameland ruim vertegenwoordigd.

Toegangspoortjes in Nes

Het centrum van het dorp Nes is deze dag vanaf 10.00 uur afgezet met entreepoortjes. Diverse Amelander verenigingen werken samen met Stichting Rôggefeest en bemannen de toegangshekken. Rôggefeestgangers kunnen voor enkele euro’s een polsbandje aanschaffen voor een hele dag straatacts, muziek en plezier. Voor kinderen tot 5 jaar is het zelfs gratis.

Leukste Stadsevenement van het jaar

In 2010 wint het Rôggefeest de derde prijs voor Leukste Stadsevenement van het jaar. Uit handen van Evenementenprijzendirecteur Joost ter Waarbeek krijgt burgemeester Albert de Hoop een trofee. "Voor alle vrijwilligers," zegt hij er bij.

In 2013 laat de organisatie een nieuw logo maken: de korenaren blijven. In 2019 verandert het logo met de naam van het festival.

Oude logo / Bron: RoggefeestOude logo / Bron: Roggefeest
Variatie op het oude logo / Bron: RoggefeestVariatie op het oude logo / Bron: Roggefeest
Logo sinds 2013 / Bron: RoggefeestLogo sinds 2013 / Bron: Roggefeest

Joop Edes

Joop Edes overlijdt in januari 2014. Hij wordt uitgebreid geëerd in het programmaboekje van editie 2014 met een mooi In Memoriam. Joop was vanaf het begin voorzitter van Stichting Rôggefeest en was een van de drijvende krachten. Hij was de grote regelaar, de man die vele mensen kende en die de vrijwilligers wist te binden. Zelfs tijdens zijn ziekte bleef hij zich inzetten voor het Rôggefeest. Tijdens editie 2013 werd de nieuwe vlag met het nieuwe logo gehesen. Het was tegelijk een symbolisch afscheid van 'zijn' Rôggefeest.


Dertigste editie

De dertigste editie in 2016 heeft 17 locaties en kenmerkt zich door een stevig kinderprogramma en veel muziek. Het festival heeft zich ontwikkeld tot een feest met workshops en voorstellingen voor kinderen, straatacts en overdag en in de avond muziek op tien locaties verspreid in het dorp. De slotact ontbreekt en de Rôggeparade luidt het avondprogramma in dat op de pleinen en in café's wordt voortgezet met livemuziek en dj's.

Nieuw logo in 2019 / Bron: RôggefestivalNieuw logo in 2019 / Bron: Rôggefestival

Rôggefeest wordt Rôggefestival

In 2019 gooit de organisatie het roer om. De kosten overstijgen de baten en er zijn van dorpelingen en gasten klachten over geluidsoverlast in het dorp. Het festivalterrein van het 33ste Rôggefeest wordt deels verplaatst naar net buiten het dorp en in het dorp geldt op straat een drank- en glasverbod. Ook wordt de naam veranderd van Rôggefeest naar Rôggefestival. Nes kent nog wel wat straatartiesten en in de namiddag komt de vertrouwde Rôggeparade langs, maar de meeste attracties spelen zich op het festivalterrein aan het Verdekspad af en daar is ook het avondprogramma met muziek.

Doorgaans is het Rôggefeest op de eerste vrijdag van augustus.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Waddeneiland Ameland is de maatWaddeneiland Ameland is de maatAmeland is de maat der dingen, althans, zo lijkt het soms. Het eiland wordt regelmatig aangehaald als referentie voor ie…
MSA Modelspoor - Miniatuurtreinen en sporen op AmelandMSA Modelspoor - Miniatuurtreinen en sporen op AmelandMSA Modelspoor - voorheen Modelspoor Ameland - is een initiatief van Jan Theulings. De modeltreinverzamelaar, bouwt in e…
Ameland - ontstaan van een WaddeneilandAmeland - ontstaan van een WaddeneilandAmeland is een betrekkelijk jong eiland. Pas sinds duizend jaar wonen er mensen. Het eiland ligt tussen Terschelling en…

Kerstmis en kerstavond, geloof en ongeloofKerstmis en kerstavond, geloof en ongeloofFranciscus van Assisi was de bedenker van de kerststal. Hij bouwde de stal in een bos, met levende figuren erbij. Hij pl…
Pinksteren, Hemelvaartsdag en de IJsheiligen, LuilakPinksteren, Hemelvaartsdag en de IJsheiligen, LuilakNa het overlijden van Jezus Christus op Goede Vrijdag, en de verrijzenis op Paaszondag wordt hij veertig dagen daarna, o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rôggefestival
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Roggefeest
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 6: Roggefeest
  • Afbeelding bron 7: Roggefeest
  • Afbeelding bron 8: Roggefeest
  • Afbeelding bron 9: Rôggefestival
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.