InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Kerstmis en kerstavond, geloof en ongeloof

Kerstmis en kerstavond, geloof en ongeloof

Kerstmis en kerstavond, geloof en ongeloof Franciscus van Assisi was de bedenker van de kerststal. Hij bouwde de stal in een bos, met levende figuren erbij. Hij plaatste een kribbe en zette er een os en een ezel bij. Zelf droeg hij een mis op. Later werd de kerststal in alle kerken neergezet, ook soms met levende figuren erbij. Pas veel later kwam de kerststal in de huiskamers van katholieken terecht. Tegenwoordig onder de kerstboom, met rond kerstmis de herders en wat later de drie koningen erbij.

Kerstavond, 24 december

De christelijke kerk viert de geboorte van Jezus Christus op 25 december. Het feest in de nacht ervoor is door paus Leo de Grote gekozen, nog in de Romeinse tijd. De Romeinse bekeerde heidenen vierden op die dag ook de winterse zonnewende en die kon dan ingepast worden in het feest van de geboorte. De pas bekeerde heidenen groetten in de kerken steeds de zonnegod. De paus wilde hen laten zien dat Jezus de zon was in hun leven, het licht van de wereld. Vroeger werd op kerstavond de kerstboom neergezet en opgetuigd. Hij moest tot en met 6 januari kunnen blijven staan, de dag van Driekoningen. Nu zet men de kerstboom al veel eerder en veel kerstbomen worden gebruikt voor het grote oudejaarsvuur, dat op veel plaatsen wordt aangestoken.

Op 24 december wordt in alle katholieke, maar ook in veel protestante kerken een nachtmis opgedragen. Die wordt bezocht door veel mensen, zelfs door mensen die doorgaans weinig of niet naar de kerk gaan. 's Nachts wordt dan gezamenlijk gegeten. Door veel instellingen worden ook kerstmaaltijden verstrekt voor alleenstaanden, armen en zieken. Kerstpakketten horen ook bij dit gebruik.

Kerstmis, 25 december

De kerstboom

Voor de Germanen, heidenen, vertegenwoordigde de kerstboom (den of spar) de kracht van de natuur. De naaldboom blijft in de winter groen. Ook andere volkeren, zoals bijvoorbeeld de oude Egyptenaren, vereerden de kerstboom. Er zijn oude afbeeldingen waarbij onder een naaldboom eten aan de armen wordt geschonken.

De Rooms-Katholieke kerk zag de kerstboom als symbool voor de boom uit de Hof van Eden, de boom waarvan Eva een appel plukte en de zonden van de wereld op zich laadde. De kerstballen vertegenwoordigen de appels. De geboorte van Jezus Christus gaf hoop op de verlossing van de paradijsvloek. De piek vertegenwoordigt de ster die aan de hemel de drie wijzen uit het Oosten de weg wees naar de stal in Bethlehem. De rode kleur van de versieringen zou te maken hebben met de zonnegloed, met de zonaanbidding uit de heidense tijd. Ook de mistletoe hoort bij kerst. Hij is ook groenblijvend. Ook hij werd opgehangen als versiering en onder de mistletoe mocht men elkaar kussen. De krans van dennengroen herinnert aan het wiel dat Germanen van de heuvels af lieten rollen om het wentelen van de zon te bevorderen, te helpen.

Maarten Luther

In de zestiende eeuw verklaarde Maarten Luther de kerstboom als symbool voor de geboorte van Jezus Christus. Vooreerst stond de boom alleen in de kerken, maar later kwam hij in vele huiskamers terecht, ook in die van de ongelovigen. Maarten Luther wilde ook van het Roomse Sinterklaasfeest af. Hij staat aan de voet van het elkaar cadeautjes geven met kerstmis. De vorm van het kerstbrood en de kerststol doen denken aan het in doeken gewikkelde kind.

Kerstmis in groen kleed
houdt voor Pasen sneeuw gereed.

Lees verder

© 2012 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis in de wereld: Bijzondere kerstgebruikenIn Nederland worden zowel eerste kerstdag (25 december) en tweede kerstdag (26 december) gevierd. De meeste Nederlanders…
Kerst in Italië: hoe vieren de Italianen Kerstmis?Kerstmis is het grootste feest van Italië, omdat daarin de twee rotsvaste pijlers van de samenleving samenkomen: de fami…
Kerststallen voor gezinnen met kleine kinderenKerststallen voor gezinnen met kleine kinderenIn December wordt de kerstversiering weer uit de dozen gehaald en het huis mooi versierd. Naast kerstballen, kerststerre…
Boekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunarecensieBoekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunaIn de tijd voor kerst zijn veel ouders op zoek naar een boek over het Kerstverhaal. Speciaal voor peuters en kleuters he…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Bronnen en referenties
  • I. van Eijk Van Allerheiligen tot sint juttemis

Reageer op het artikel "Kerstmis en kerstavond, geloof en ongeloof"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Gepubliceerd: 03-05-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!