Pompeii, een historische Romeinse stad
Pompeii werd 16 jaar voor de beroemde uitbarsting van de Vesuvius getroffen door een aardbeving. Pompeii was nog druk bezig met de wederopbouw, toen het vernietigd werd door de explosieve eruptie van de Italiaanse vulkaan Vesuvius in het jaar 79 n.C. De eerste archeologische opgravingen van de oude historische stad werden gedaan in de 18de eeuw. Sindsdien trekt Pompeii miljoenen toeristen per jaar en is de Vesuvius ’s Werelds meest bezochte vulkaan. Pompeii is de best bewaarde historische Romeinse stad. Pompeii heeft zijn beroemdheid vooral te danken aan het gruwelijke einde van de slachtoffers.
Pompeii
Pompeii is een Italiaanse stad nabij de stad Napels en telt een kleine 26.000 inwoners. Pompeii ligt in de provincie Napels, in de regio Campanië, net ten noorden van de beroemde Amalfi kust. Pompeii bevindt zich op 10 kilometer afstand van de krater van de beroemde Italiaanse vulkaan
Vesuvius. Tegenwoordig behoort Pompeii tot het Vesuvius Nationaal Park en staat het beidden op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Sinds de opgravingen van het stadje komen miljoenen toeristen af om Pompeii en de vulkaan te bezoeken. Pompeii bezoeken is indrukwekkend, de gipsen afgietsels van de slachtoffers zijn ontstellend
Bezoeken
Pompeii bezoeken is erg indrukwekkend. Je krijgt een goed beeld hoe de mensen 2000 jaar geleden geleefd hebben voordat ze verrast werden door de explosieve uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Iedereen dacht dat de Vesuvius een berg was, vandaar zijn bijnaam “de Berg”. Niemand wist dat de
Vesuvius een vulkaan was. Het is een groot contrast als je in Pompeii staat tussen de restanten en overblijfselen en je ziet aan de horizon heel vredig “de Berg” liggen. Alsof er niets gebeurd is, alsof de Berg onschuldig is van de totale vernietiging van Pompeii.
Gipsen afgietsels
Meer dan 2000 mensen stierven in Pompeii toen Vesuvius in het jaar 79 n. C. uitbarstte. Dankzij gipsen afgietsels weten we meer over deze mensen die toen stierven. De vluchtende mensen hadden geen schijn van kans: de as- en puimregens zette zich vast als cement om hun lichaam. Dit versteende en de zachte delen aan de binnenkant van het lichaam verteerden. Giuseppe Fiorelli (1823-1896) bedacht een methode om deze lichamen met nat gips te vullen zodat er een waarheidsgetrouw afgietsel van gemaakt kon worden. Deze methode staat bekend als de Fiorelli methode.
Gevonden lichamen
Wat het zo indrukwekkend maakt zijn de gezichtsuitdrukkingen van deze gevonden lichamen die bewerkt zijn met gips: de vertrokken gezichten van de vluchtende mensen of de gezichten van mensen die in angst ineengedoken zaten. Allemaal in een verkrampte houding. De afgietsels van de lichamen zijn ontstellend!
Opgravingen
In 1860 wees de Italiaanse koning Giuseppe Fiorelli aan als directeur van de opgravingen van Pompeii. Hij startte de eerste systematische archeologische opgravingen van de oude historische stad. Vele kunstschatten zijn er gevonden tijdens de opgravingen. Fiorelli maakt uitgebreid aantekeningen over de opgravingen van Pompeii. Het was Fiorelli die bedacht had de gevonden lichamen met nat gips te vullen. Een methode die nog steeds gebruikt wordt wanneer er nieuwe lichamen gevonden worden. Inmiddels is ongeveer 4/5 deel van Pompeii opgegraven en gerestaureerd door archeologen. Opgegraven zijn:
- Het forum,
- De Basilica,
- Tempel van Apollo,
- Forum Holitorium (groentemarkt),
- Tempel van Vespasianus,
- Amfitheater (vermoedelijk het oudste amfitheater uit de Romeinse Oudheid) en
- Badhuizen.
Opmerkelijk zijn de straten in Pompeii, allemaal zijn ze in een schaakbordpatroon. De reden dat de gebouwen zo goed intact zijn gebleven, komt door de lava. Alles wat bedekt was met lava was luchtdicht.
De tuin der vluchtelingen
Een bijzondere naam en een bijzondere plek in Pompeii is de tuin der vluchtelingen. De slachtoffers lagen hier allemaal tegen een muur aan. Ze probeerden de stad te ontvluchten. Konden ze de uitgang, de poort niet meer vinden? Dertien mensen stierven hier, waaronder 3 kinderen. Er is een gipsen afgietsel gemaakt van een gestikte baby die is gevonden in de tuin der vluchtelingen. Ook een moeder met haar kind, die uit alle macht probeerde haar kindje te beschermen. Er is een gipsen afgietsel van een man die stevig zijn borst omklemd, alsof hij wil aangeven dat hij niet kan ademen. Veel mensen zijn levend verbrand, maar veel slachtoffers zijn waarschijnlijk gestikt.
Soldaat op wacht
Bijzonder indrukwekkend is het gipsen afgietsel van de soldaat die op zijn post bleef, ondanks de vulkaanuitbarsting en dat het hele stadje in paniek was. Pompeii zou bedolven worden onder ruim 2 a 4 meter as en lava en 2 keer getroffen worden door de gloeiwolken van de Vesuvius. Maar de soldaat bleef op wacht staan…
Ook een hond is gevonden, een waakhond die stierf bij zijn wachtpost, vastgeketend aan zijn ketting kon hij geen kant op.
De laatste dag van Pompeii
De laatste dag van Pompeii spreekt tot de verbeelding. Kunstenaars hebben hun fascinatie over dit onderwerp uitvoerig verbeeld. Meerdere films en documentaires zijn er gemaakt over de laatste dag van Pompeii. Via Google maps kan je een kijkje nemen in Pompeii.
Na de ramp
Ook na de ramp stierven er nog mensen. Oude bewoners die terugkeerden om hun huizen of bezittingen op te graven, maar ook schatzoekers. De giftige gassen van de gloeiwolken kwamen omhoog drijven zodra iemand in de grond wroette. De verhalen deden zich al snel de ronde dat je stierf als je in de buurt kwam van het oude Pompeii. Dat is de reden waarom Pompeii zo lang met rust is gelaten.