Vlad de Spietser: De echte graaf Dracula

Vlad de Spietser: De echte graaf Dracula Een van de bekendste figuren uit de literatuur is Bram Stoker's graaf Dracula. Zeer waarschijnlijke ontleende Bram Stoker de naam van zijn personage aan een echte Graaf Dracula die leefde in Roemenië van 1431-1476. Deze graaf had een reputatie wreed en gewelddadig te zijn en werd ook wel Vlad de Spietser genoemd. Dit artikel beschrijft de levensloop van de echte Graaf Dracula.

Oorsprong van naam

Vlad schreef tijdens zijn leven zijn naam in Latijnse documenten als Wladislaus Dragwla. Hij was een lid van het huis van Drăculeşti en zijn vader was ingewijd in de Orde van de Draak, een ridderlijke orde. De naam Dracula betekent dus niets anders dan zoon van de draak. In het huidige Roemeens heeft het woord drac de betekenis van duivel gekregen waardoor Vlad onjuist de benaming duivels heeft gekregen. Vlad stond bekend als een wreed en gewelddadig man. Zijn bijnaam de spietser refereert naar zijn favoriete manier om mensen te executeren. Hij kreeg deze bijnaam na zijn dood.

Jeugd

Vlad III werd geboren in Sighișoara, Transylvanië in het Koningrijk van Hongarije (tegenwoordig onderdeel van Roemenië) in de winter van 1431. Zijn vader was Vlad II Dracul, de toekomstige woiwode van Wallachië. Het is niet bekend wie zijn moeder was. Een woiwode was een Slavische adellijke rang en betekent legerleider. De functie van een woiwode was in die tijd gelijk aan de gouverneur van een provincie. Vlad groeide op in Sighișoara en in 1436, het jaar dat zijn vader woiwode werd, verhuisde hij naar Târgoviște, de toenmalige hoofdstad van Wallachië. Hij kreeg les in vechten, aardrijkskunde, wiskunde, wetenschap, talen en filosofie. Vlad II werd in 1442 verjaagd door de rivaliserende familie Dănești die Hongaarse steun had. Hij wist echter een alliantie te sluiten met het Ottomaanse rijk die voor zijn terugkeer zou zorgen. Als blijk van zijn loyaliteit stuurde Vlad II twee van zijn zoons (waaronder Vlad) naar de hoofdstad van het Ottomaanse rijk Erdine. Daar vervolgde Vlad zijn opleiding en leerde hij ook meer over oorlogvoering en paardrijden.

Eerste bewind

Vlad II wist met behulp van de Ottomanen in 1443 de troon terug te pakken van de Dănești familie. Echter, in 1447 werd Wallachië opnieuw binnengevallen door de Dănești die een alliantie had gesloten met de woiwode van Transylvanië, John Hunyadi. Vlad II werd vermoord en zijn oudste zoon werd levend begraven. De Ottomanen vielen op hun beurt Wallachië binnen en zette de jonge Vlad III op de troon. Zijn bewind was erg kort, want John Hunyadi besloot zelf Wallachië binnen te vallen. Vlad vluchtte naar Moldavië waar hij bij zijn oom ging wonen. Zijn oom werd in 1451 vermoord en weer moest Vlad vluchten. Ditmaal vluchtte hij naar Hongarije waar John Hunyadi onder de indruk raakte van zijn grote kennis over het Ottomaanse rijk en zijn haat voor de nieuwe sultan. Vlad werd zijn nieuwe adviseur. In die tijd was het Ottomaanse rijk aan het uitbreiden richting de Balkan en in 1456 werd Hongarije zelf bedreigd toen Belgrado werd belegerd. John Hunyadi zette een tegenaanval in in Servië. Dit gaf Vlad de kans om zijn eigen leger Wallachië in te leiden.

Tweede bewind

Vlad versloeg zijn rivaal van de Dănești familie zelf en besteeg de troon van Wallachië opnieuw in 1456. Door jarenlange oorlog was Wallachië compleet vervallen en was er amper sprake van een economie. Hij had drie doelen voor Wallachië:
  1. Het verbeteren van de economie. Dit deed hij door het bouwen van nieuwe dorpen en het bevorderen van de landbouw.
  2. Het versterken van zijn leger. Hij stelde een persoonlijke wacht in van huurlingen die hij beloonde met buit van plunderingen.
  3. Het versterken van zijn macht. Vlad gaf de adel de schuld van de constante conflicten in de regio. Dus liet hij veel adellijke leiders vermoorden en stelde hij onbekende en buitenlanders in als zijn adviseurs.

Intussen was het Ottomaanse rijk een bedreiging geworden voor Europa. Paus Pius II betaalde Matthias Corvinus (de zoon van John Hunyadi) de koning van Hongarije, om een leger te vormen dat Europa beschermde tegen de Ottomanen. Vlad sloot een alliantie met Corvinus.

In 1459 werd Vlad opgedragen om een belasting te betalen aan de Ottomaanse sultan. Hij weigerde dit, omdat Wallachië anders een onderdeel zou worden van het Ottomaanse rijk. Dit was de start van de Ottomaanse oorlog. Keer op keer wist Vlad de Ottomaanse troepen te verslaan. Echter, de constante oorlog had ervoor gezorgd dat hij aan het einde van 1462 geen geld meer had. Tot overmaat van ramp had de Wallachische adel zich gevoegd aan de zijde van Vlad's jongere broer, Radu, die Wallachië wilde veroveren als onderdeel van het Ottomaanse rijk. Vlad vertrok naar Hongarije om steun te vragen aan zijn bondgenoot Corvinus. In plaats van hulp werd hij bij aankomst gearresteerd en in de gevangenis gegooid. Corvinus stuurde een vervalste brief van Vlad naar de Ottomanen waarin hij een vredesvoorstel deed zodat de oorlog met de Ottomanen beëindigd kon worden.

Gevangenschap in Hongarije

Het is niet bekend hoe lang Vlad precies heeft vastgezeten in Hongarije. Waarschijnlijk werd hij in 1474 vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich bekeerde van zijn orthodoxe geloof tot het katholicisme en hij zou trouwen met een nicht van Corvinus. Vlad wilde niets liever dan terugkeren naar zijn vaderland en stemde in met het voorstel.

Derde bewind en dood

Ten tijde van de gevangenschap van Vlad regeerde zijn broer Radu als woiwode over Wallachië. Radu stierf in 1475 en Vlad verklaarde zichzelf meteen als zijn opvolger. Hij begon voorbereidingen om Wallachië te veroveren. Echter eind 1476 werd hij vermoord door de Ottomanen. Zijn hoofd werd meegenomen als trofee naar Constantinopel.

Een wrede reputatie

Al tijdens zijn leven werd Vlad berucht voor zijn wreedheden en het sadistische plezier dat hij beleefde aan het martelen en vermoorden van mensen. Na zijn dood werd die reputatie versterkt door pamfletten die circuleerde in Duitsland en Rusland die vertelde over de wreedheden van Vlad. Zijn favoriete martel en executie methode was spietsing. Zijn vijand sultan Mehmed II was geschokt toen hij 20,000 rottende gespietst op stokken aantrof buiten de hoofdstad van Wallachië.

Echter, de wreedheid van Vlad is zeer waarschijnlijk gepromoot door Corvinus. Corvinus had uitleg nodig waarom hij Vlad niet hielp in de strijd tegen de Ottomanen. Hij had immers geld gekregen van de paus om een leger te vormen. Corvinus had het geld gebruikt voor persoonlijke uitgaven en verspreidde de geruchten dat Vlad zeer wreed was en hij daarom niet met hem had gevochten.
© 2013 - 2024 Teuntje2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie was Dracula?Wie was Dracula?Iedereen kent de verhalen wel over Dracula. Vampiers komen vaak in de literatuur terug. Maar wie was hij eigenlijk? Waar…
De vampier en zijn herkomstDracula. Wie kent hem niet? In de vele verfilmingen van het gelijknamige boek van Bram Stoker, wordt gesproken over een…
Bram Stoker's DraculaBram Stoker's DraculaDracula is een boek dat uitgekomen is in 1897, het behoort dus tot de negentiende-eeuwse literatuur. Het is inmiddels me…
Vampirisme nog altijd actueelEr zijn gevallen opgetekend die erop wijzen dat ook heden het vampirisme nog actueel is. Het bestaat op zijn minst in de…

Pompeii, een historische Romeinse stadPompeii werd 16 jaar voor de beroemde uitbarsting van de Vesuvius getroffen door een aardbeving. Pompeii was nog druk be…
Geschiedenis van Wit-RuslandGeschiedenis van Wit-RuslandIn Wit-Rusland hebben in de afgelopen eeuwen veel verschillende volken gewoond, zoals de Slaven, de Vikingen en de Tatar…
Bronnen en referenties
Teuntje2010 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.