De geschiedenis van de radio
De radio is tegenwoordig heel vanzelfsprekend, bijna iedereen heeft wel één of meerde radio's in huis of in de auto en zelfs op mobiele telefoons zit meestal een radio. Dit is niet altijd zo geweest, in 1800 wist niemand nog dat de radio ooit zou bestaan. Hoe en door wie is de radio ontwikkeld en hoe is deze uiteindelijk tot zijn moderne vorm gekomen?
De geschiedenis van de radio
De eerste experimenten en activiteiten die het begin waren van de uiteindelijke uitvinding van de radio zoals we die nu kennen, vonden plaats in de 19e eeuw.
Hoe het begon
De radio is uitgevonden als resultaat van allerlei experimenten van verschillende mensen en dus niet door één uitvinder zelf.
Verschillende uitvinders hebben een rol gespeeld bij de ontwikkeling van de radio in de loop der jaren, dit waren: Galvani, Lodge, Branly, Faraday, Maxwell, Henry, Hertz, Popoff, Lord Kelvind, Tesla en Marconi. Vooral Hertz, Maxwel en Marconi hebben ervoor gezorgd dat de uiteindelijke uitvinding van de radio een stuk sneller ging.
In 1831 is in Schotland de natuurkundige James Clerk Maxwell geboren. Hij wordt vaak de wetenschappelijke vader van de radio genoemd, hij heeft belangrijke studies gewijd aan lichtgolven en elektromagnetische golven en hij voorspelde onzichtbare stralingsvormen en de radiogolven al voordat deze daadwerkelijk werden ontdekt.
Radiogolven
De radiogolven werden voor het eerst gebruikt in 1879. De uitvinder David Edward Huges bouwde toen in Amerika een radiozender en ontvanger, hiermee zond hij zijn signaal draadloos door Londen, dit gebeurde in de Great Portland Street. Hughes besefte niet hoe belangrijk deze ontdekking was, hij publiceerde de resultaten van zijn experiment pas 20 jaar later.
De Duitse natuurkundige Hertz ging verder op het werk van Maxwell. Hij bevestigde in 1888 dat elektromagnetische golven echt bestonden door middel van een experiment en in dit experiment ontdekte hij ook de resonantie.
Eindelijk: signalen verzenden over lange afstand
Sir Oliver Lodge bouwde als eerste een radio-ontvanger, deze werd gebruikt over een afstand van 137 meten en dit was baanbrekend voor die tijd. De Italiaanse Gugliemo Marconi ging nog verder met de ontwikkeling van de radio. In 1894 las hij een artikel over Hertz, het jaar daarna zond hij met gebruik van het morse-alfabet verstaanbare berichten door. In 1896 kon hij al afstanden overbruggen met zijn signalen van 25 kilometer en in 1901 lukte het om in Engeland een signaal uit Canada op te vangen.
In het jaar 1895 probeerde de uitvinder Tesla ook een demonstratie te geven waarbij hij signalen over een grote afstand wilde versturen. Zijn werkruimte vatte vlam en het experiment kon niet verder uitgevoerd worden. Maar de ontwikkelingen gingen verder, in 1906 werd door R.A. Fessenden het eerste signaal met spraak en muziek verzonden naar telegrafisten op zee. De gebroeders Mazi begonnen vanaf 1912 samen met Dordelet, Braillard en Goldschmit met muziekuitzendingen.
AM en FM
De overdracht van geluid gebeurde voor het eerst door de amplitude (dit is de grootte of sterkte van een trilling) van de draaggolf te laten variëren, evenredig met de amplitude van het over te dragen geluidssignaal. Dit heet amplitudemodulatie; AM. Amstrong ontdekte nog een manier om eend raaggolf te moduleren. Hij liet in plaats van de amplitude de frequentie van de draaggolf met de amplitude van het signaal variëren. Hieruit ontstaat frequentiemodulatie; FM.
Het voordeel van FM is dat dit veel minder gevoelig is voor storingen van AM. Ook leveren FM-uitzendingen HiFi geluid, AM-uitzendingen kunnen dit niet.
Verdere ontwikkelingen tot de moderne tijd
Pas in de Eerste Wereldoorlog begon de radio echt terrein te winnen. Hiervoor was vooral het bouwen van luidsprekers technisch nog een probleem. In de jaren 20 werden de eerste ontvangtoestellen geplaatst. De eerste radio's waren enorm groot, naast de radio moest je ook nog een aparte luidspreker, batterijen en lampen hebben. Aan het eind van de jaren 20 verschenen de eerste radio's waarbij alles in één kast was gebouwd.
In 1957 werd de eerste transistor gebouwd. Dit zorgde voor een revolutie op het gebied van de radio, want nu was het mogelijk op draadloze en draagbare radio's te maken. De mensen konden vanaf toen kiezen tussen verschillende golflengtes en konden in hun huiskamers naar stereogeluid luisteren.
In de loop van de jaren heeft de technologie zich natuurlijk veel verder ontwikkeld maar de basisprincipes zijn nog in iedere radio terug te vinden.
© 2014 - 2025 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 40 geschiedenisDe Top 40 is ontstaan bij het vroegere Radio Veronica. Vanaf 2 januari 1965 verscheen de eerste editie onder de naam ‘Ne…
Sprekende uitvinding: de radioDe radio: veel mensen luisteren er regelmatig naar. Muziek of het nieuws, thuis en in de auto, er is van alles te horen…
Bronnen en referenties
- www.radio.startpagina.nl
- http://www.frequentieland.nl/geschiedenis/historie.htm
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Radio#Technische_geschiedenis