2 november - een speciale datum in de geschiedenis

2 november - een speciale datum in de geschiedenis 2 november is de dag waarop de moord op Theo van Gogh wordt herdacht. Op die dag overleed ook het Nederlandse wielerfenomeen Gerrie Knetemann. 2 november is ook de datum van de katholieke gedenkdag Allerzielen. Welke andere historische gebeurtenissen worden op 2 november herdacht? En welke beroemdheden zijn op die dag geboren?

Allerzielen

Allerzielen is een katholieke gedenkdag die op 2 november wordt gehouden, de dag na Allerheiligen. Globaal gezegd zou men het verschil tussen deze twee dagen als volgt samen kunnen vatten: op Allerheiligen herdenkt men alle overleden christelijke martelaren en heiligen, en op 2 november herdenkt men alle overige doden. Oorspronkelijk is Allerzielen echter vooral een dag die bedoeld is om te bidden voor overledenen die nog in het vagevuur zitten (en dus nog niet in de hemel).

In veel katholieke families is het een traditie geworden om op Allerzielen de graven van beminde familieleden te bezoeken en dan bijvoorbeeld van verse bloemen te voorzien. In veel katholieke kerken wordt op 2 november ook een Requiemmis gehouden.
De oorsprong van Allerzielen ligt waarschijnlijk in het klooster van Cluny (Frankrijk), waar sinds 998 een soortgelijke gedenkdag werd gehouden. Het feest kreeg echter pas in de 13e eeuw de naam Allerzielen en werd pas in de 14e eeuw officieel door de gehele Rooms-katholieke wereld geaccepteerd.

Geboren op 2 november

E. du Perron

2 november is de geboortedag van twee belangrijke auteurs die allebei een zeer scherpe pen hadden: E. du Perron en Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Charles Edgar du Perron werd op 2 november 1899 geboren op Java. In de jaren dertig speelde Du Perron een belangrijke rol in de Nederlandse literatuur, als criticus, dichter, romanschrijver en mede-oprichter (samen met o.a. Menno ter Braak) van het tijdschrift Forum. De bekendste en belangrijkste roman van Du Perron is Het Land Van Herkomst (1935). Du Perron speelde (net als zijn vriend Ter Braak) ook een grote rol in de vooroorlogse anti-fascistische beweging. Opvallend genoeg overleden Ter Braak en Du Perron op dezelfde dag, namelijk 14 mei 1940, de dag waarop Nederland capituleerde voor het Duitse leger. Ter Braak pleegde die dag zelfmoord, Du Perron (hij leed aan angina pectoris) kreeg een hartaanval.

Joan Derk van der Capellen

Joan Derk van der Capellen tot den Pol werd op 2 november 1741 geboren in Tiel. Hij overleed op 6 juni 1784 in Zwolle. Van der Cappelen heeft een grote rol gespeeld in de Nederlandse patriottenbeweging. Zo was hij de auteur van het beroemde (en oorspronkelijk anoniem gepubliceerde) pamflet getiteld Aan het Volk van Nederland (1781).

De moord op Theo van Gogh

Op 2 november 2004 werd Theo van Gogh vermoord door de moslimextremist Mohammed B. Van Gogh werd geboren op 23 juli 1957. Hij was een achterkleinzoon van zijn beroemde naamgenoot, de kunsthandelaar en broer van Vincent van Gogh. Sinds de jaren tachtig maakte Theo van Gogh faam als filmregisseur, tv-maker, columnist en interviewer. In de laatste jaren van zijn leven was hij als opiniemaker vooral vaak in de publiciteit vanwege zijn kritiek op de islam. In 2004 maakte hij samen met Ayaan Hirsi Ali de korte film Submission. Deze film uit met name kritiek op de rol van vrouwen in de Islam.

Submission was de aanleiding voor Mohammed B. om Van Gogh te vermoorden. Twee vrienden van Theo van Gogh, Theodor Holman en Gijs van de Westelaken, maakten in 2014 een film over de moord op Van Gogh, getiteld: 2/11: Het Spel van de Wolf. De thrillerschrijver Tomas Ross, die eveneens met Theo van Gogh bevriend was, schreef een faction thriller over de moord op van Gogh: 'De tweede november - Wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?'

Overleden op 2 november

2 november 2004, de dag van de moord op Theo van Gogh, was ook de dag waarop Gerrie Knetemann overleed. Knetemann was geboren op 6 maart 1951. Hij behoorde tot de allerpopulairste personen uit de Nederlandse wielerwereld. Als wielrenner was hij een wereldtopper (met als hoogtepunt de wereldtitel in 1978), maar daarnaast dankte hij zijn enorme populariteit ook aan zijn humorvolle teksten tijdens interviews. Na zijn actieve wielerloopbaan werd Knetemann de bondscoach van de Nederlandse profs. Hij overleed als gevolg van een longembolie, nadat hij onwel geworden was tijden een mountainbiketocht.

2 november 2005 was de datum waarop twee ophefmakende liquidaties plaatsvonden: in Amsterdam werd op die dag de vastgoedhandelaar en crimineel Kees Houtman vermoord, terwijl op diezelfde dag in Thailand de beruchte crimineel John Mieremet vermoord werd. Houtman was op die dag nota bene jarig.

Politiek op 2 november

Op 2 november hebben in de loop der geschiedenis ook enkele grote politieke gebeurtenissen plaatsgevonden. Aangezien de Amerikaanse presidentsverkiezingen doorgaans begin november plaatsvinden, was 'Election Day' ook een aantal keren op 2 november. Zo versloeg Jimmy Carter op 2 november 1976 de zittende president Gerald Ford tijdens de presidentsverkiezingen. En in 2004 versloeg op deze datum George W. Bush (de zittende president) zijn uitdager John Kerry.

Keizer Haile Selassie

Een andere grote politieke gebeurtenis op 2 november, was de kroning van Haile Selassie in 1930 tot Keizer van Ethiopië. Selassie werd door de Rastafari's beschouwd als de reïncarnatie van Jezus Christus.
© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tweede november - Tomas RossrecensieDe tweede november - Tomas RossIn 2013 publiceerde Tomas Ross de roman 'De tweede november - Wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?' Ross was bev…
1 november - een speciale datum in de geschiedenis1 november - een speciale datum in de geschiedenis1 november is in veel landen vooral de datum van het katholieke feest Allerheiligen. Wat is de oorsprong van deze feest-…
Mohammed B, de moordenaar van Theo van GoghMohammed B oftewel Mohammed Bouyeri is de moordenaar van Theo van Gogh. Van Gogh maakte onder andere een aantal films ov…
Allerheiligen en Allerzielen: 1 en 2 novemberAllerheiligen en Allerzielen: 1 en 2 novemberTussen Pasen en Advent vinden Allerheiligen en Allerzielen plaats. Oorspronkelijk werd Allerheiligen gevierd op 13 mei,…

Wat gebeurde er in 1970?Wat gebeurde er in 1970?1970 was het jaar dat Feyenoord, als eerste Nederlandse club, de Europacup I wint. Een groep Mariniers ôvegen de Dam sch…
De geschiedenis van de radioDe radio is tegenwoordig heel vanzelfsprekend, bijna iedereen heeft wel één of meerde radio's in huis of in de auto en z…
Bronnen en referenties
  • http://www.theovangogh.nl/
  • http://www.nu.nl/blog/3884351/nunl-hangout-10-jaar-moord-theo-van-gogh.html
  • Het leven van een smalle mens - biografie van E. du Perron - Kees Snoek
  • Het Gouden Kwintet - Wencel Maresch
  • http://nl.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.